Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Pape Clement Rouge 2016

Vad tyckte du?

Chateau Pape Clement Rouge 2016

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml

2016 är redan en legendarisk årgång som behöver tid i källaren för att visa sin potential. För första gången sedan 2009-2010 fick vi två kanongångar efter varandra. Något som är väldigt ovanligt i Bordeaux. 2015 slutade varmt och torrt (den varmaste decembermånaden på 100 år) och följdes av en tidig ···

Styckvis

1 195:-

/flaska
Låda (12 st)

1 195:-

/flaska, totalt 14 340:-
Årgång

2016

Smaknotering

Drickes
2019-2021
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

James Suckling
98 p "Stunning concentration of perfectly ripe blackcurrants here with a delicate whiff of vanilla oak and extremely fine tannins"

Stunning concentration of perfectly ripe blackcurrants here with a delicate whiff of vanilla oak and extremely fine tannins that are almost perfectly integrated on the seductive and delicate palate, right through the almost literally breathtaking, super-long and very polished finish. Try from 2022.

WineAdvocate
96 p "the palate is built like a brick house, supporting muscular black fruit and earthy notions and finishing very long and mineral laced"

Blended of 60% Merlot, 36% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot and 1% Cabernet Franc, the 2016 Pape Clement has a deep garnet-purple color and quite a serious, earthy nose with truffles, tilled soil, underbrush and smoked meats over a cassis, baked plums and redcurrants core plus a touch of lavender. Medium to full-bodied, firm and grainy, the palate is built like a brick house, supporting muscular black fruit and earthy notions and finishing very long and mineral laced.

Vinous
96 p "The 2016 Pape Clément bursts out of the glass"

he 2016 Pape Clément bursts out of the glass, offering ripe blackberry, raspberry coulis, fresh mint and hints of licorice on the well-defined nose. It is perhaps a little more opulent than its peers, but unlike in the past, I don’t find it excessive. The palate is well balanced with supple tannin. There is a killer line of acidity and real panache toward a velvety, almost Pauillac-like finish armed with shimmering black fruit laced with graphite. Superb.

-- Neal Martin

WineSpectator
96 p "For fans of the flashier, cashmere-textured style"

This takes a slightly different tack than many of its Pessac colleagues, relying less on bramble and tar and more on alluring toast, with mocha, anise, wood spice and black tea notes draped liberally over the core of sappy kirsch and cherry preserve flavors. Plush and suave through the finish, though this needs a bit of time for the wood elements to be fully integrated with the fruit. For fans of the flashier, cashmere-textured style. Best from 2023 through 2037. 12,500 cases made. — JM

Decanter
95 p "An extremely attractive Pape Clement"

An extremely attractive Pape Clement, with its own style and the feeling of the fruit being layered over a silky, seductive line of dark chocolate and tarry oak – and it works. This is big but has good balance, not over the top. It's enjoyable, silky and richly textured, and will age well. The tannins start to build on the finish, with a chewy quality that speaks of the extraction. There’s a lot to enjoy here.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

2016 är redan en legendarisk årgång som behöver tid i källaren för att visa sin potential. För första gången sedan 2009-2010 fick vi två kanongångar efter varandra. Något som är väldigt ovanligt i Bordeaux. 2015 slutade varmt och torrt (den varmaste decembermånaden på 100 år) och följdes av en tidig knoppning och en av de blötaste vårarna i Bordeaux’s historia. Det ledde till en hel del problem med sjukdomar särskilt för dem som jobbar ekologiskt eller biodynamiskt i vingårdarna. Med juni kom soligt och torrt väder och en värmevåg som höll i sig i hela tre månader. Faktum var att det var den torraste senvåren-sommaren på 25 år och både blomning och fruktsättning skedde under perfekta förhållanden.
Framåt augusti-september började dock allt fler oroa sig för vattenstress (dvs att vinrankorna stänger av mognadsprocessen på grund av torkan) och brännskador på druvorna. Tacksamt nog kom lite regn i början av september och det tillsammans med de uppbyggda vattenreserverna efter den våta våren ledde till en perfekt skörd i oktober. Druvorna anlände till vinkällarna med en enastående mognad vilket också är förutsättningen för den fantastiska årgången och skördenivåerna var höga (de högsta sedan 2006 för många appellationer).

Producenten

Château Pape Clements historia i Péssac-Léognan är lika lång som den är intressant. Den första dokumenterade skörden ägde rum redan 1252 och slottet har tagit sitt namn från sin mest kända ägare – påven! 1299 blev den unge Bertand de Goth, yngste son i en förmögen Bordeauxfamilj utnämnd till ärkebiskop. Hans bror blev så stolt att han skänkte honom en vinegendom vid namn de la Mothe i gåva. Bernard började intressera sig för vinmakning och han sågs ofta ute i vingårdarna där han sägs ha trivts bäst. När Bertand senare valdes till påve år 1305 fick han namnet Clements V. 1309 flyttade det påvliga hovet till Avignon för att bryta med Rom och dess starka inflytande. I Avignon ligger det som idag kallas Châteauneuf-du-Pape – så man kan verkligen se hur Clements påverkan på dåtidens vinvärld var stor. I samband med flytten avstod han sin Bordeauxegendom och skänkte den till ärkebiskopen i Bordeaux. Det var först när påven flyttade ut som egendomen döptes om till Château Pape Clement som en hyllning till dess förre ägare.

Ända fram till slutet av 1700-talet ägdes slottet av ärkebiskoparna i regionen som alla fick lära sig de vinmakningstekniker som använts av påven. Vid 1700-talets slut förlorade ärkebiskoparna äganderätt till slottet i samband med franska revolutionen.

I modern tid börjar Pape Clements nya kapitel i samband med att slottet hamnade i Paul Montagnes ägor 1939. Under kommande år renoverade familjen Montagne ägorna med målet i sikte att föra upp slottet till dess forna glans. Det var emellertid moder natur som kom att sätta käppar i hjulet när en stor hagelstorm slog sönder merparten av gårdens planteringar år 1950. Paul Montagne tvingades börja om och plantera om sina ägor. 1975 bestod Pauls arvingar av dels Bernard Magrez (vars hustru ägde 20%) och familjen Bobeau (som ägde resterande 80%). Bernard började ackumulera ägarandelar i egendomen men kunde inledningsvis enbart köpa 4% av vingårdarna. Det var först år 1980 han kunde se sig själv som ensam ägare. Bernard Magrez hade börjat sin bana som négociant hos Cordier, och Pape Clement var inte hans första vingård då han sedan tidigare också ägde en vingård i Urugay (!). Idag äger Bernard 42 olika vinerier runt om i världen – men Pape Clement är utan tvekan hans ögonsten. Sedan 1993 är konsulten Michel Rolland involverad i vinmakningen av gårdens viner som aldrig varit bättre än vad de är nu.

Viner
Av Pape Clements 32,5 hektar vingårdar är 30 av dessa vigda åt blå druvsorter. Dessa planteringar består av 60% cabernet sauvignon och 40% merlot. De 2,5 hektaren med gröna druvor består av 45% sauvignon blanc, 45% sémillon, 5% sauvignon gris och 5% muscadelle. Ägorna består av två stora delar där 20 hektar är planterade direkt framför slottet och resten av rankorna finns på andra sidan vägen. Jordmånen består av lera, sandsten och kalksten. Man har ett svalare microklimat än närmaste grannen Ch. Haut-Brion och skördar oftast sina druvor nästan en vecka efter dem. Hästar har ju återigen blivit ett allt vanligare inslag i Bordeaux’s landskap men så är inte fallet på Pape Clement – här är det istället de två Gascon-oxarna Blanc och Marcel som används i vingårdarna.

Sedan 2013 använder man sig av drönare i vingården. Dessa så kallade VitiRovers drivs med solenergi och används med hjälp av särskilda GPS-system som styrs via vinmakarens mobiltelefon för att undersöka och ta kort på specifika parceller och rankor.

Egendomens röda vin jäses som hela bär och genomgår manuell avklasning. Vinifikationen äger rum i ektankar som tagits fram i enlighet med de olika parcellernas storlek och varierar från 50 till 150 hektoliter. Vinerna förs över till ekfat med hjälp av gravitation. Enbart 100% ny ek används och det är även på dessa fat som den malolaktiska jäsningen äger rum. Vinet fatlagras i 18–20 månader innan buteljering. Det röda vinet släpps i cirka 7,500 lådor årligen.

Egendomens vita vin jäses som hela klasar utan att stjälkas av i 100% ny ek utan malolaktisk jäsning. Vinet lagras därefter på 100% ny ek i 12 månader tillsammans med sin jästfällning. Det vita vinet släpps i cirka 375 lådor årligen. Vitt vin har alltid tillverkats på Pape Clement men under Bernards översyn har andelen ökat till det dubbla. Faktum är att innan Bernard tog över såldes inte ens det vita vinet utan dracks upp av slottets ägare – det är svårt att förstå idag när detta vin är ett av de mest eftertraktade vita vinerna i Bordeaux.

Egendomens andravin heter Le Clementin du Pape Clement för såväl det röda som det vita vinet. Vinet gjorde sin debut 1986. Tredjevinet säljs under namnet Le Prelat du Château Pape Clement. År 2018 tillkom ytterligare en etikett; PC4. Detta är en så kallad multi vintage och en blend på de fyra bästa senaste årgångarna. Debutvinet var således en blend på 2000, 2005, 2010 och 2015. Produktionen består enbart av cirka 1000 flaskor årligen.

Från och med 2010 arbetar man aktivt med antiförfalskningssystemet Spottag med osynligt bläck på etiketterna.

http://www.pape-clement.com/