Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château La Mission Haut-Brion Château La Mission Haut-Brion 2011

Château La Mission Haut-BrionChâteau La Mission Haut-Brion 2011

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml, 13%

Giganten La Mission Haut-Brion äger 26 hektar vingårdar som är planterade med 45.8% cabernet sauvignon, 43,8% merlot och 10,4% cabernet franc. Andelen merlot har ökat stadigt sedan 90-talet. Egendomens terroir består av djupa grusjodar över lera, sand och kalk. Man är placerad på en grusplatå som st···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Stor, elegant och kraftfull doft. Smaken är fyllig, mycket komplex och kombinerar kraft och elegans på ett mycket fint sätt. Här finns lager av mörka bär, toner av lakrits och ceder. Lång, strukturerad och harmonisk eftersmak.

Drickes
2019-2038
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
2 g/l
Lufta vinet
4 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
95p 95 p "Another great achievement."

The small production (4,150 cases) of 2011 La Mission-Haut-Brion displays the nobility and complexity of this great terroir. Burning embers, scorched earth, blueberry, black currant, licorice and spice aromas jump from the glass of this dense ruby/purple-colored wine. With full body (atypical for a 2011), but no hard edges, this opulent, multidimensional, fleshy, rich, stunningly long, well-balanced La Mission is another great achievement in what has been nearly a century of producing remarkable wines from this hallowed vineyard. The long 2011 should be reasonably mature in another 4-6 years, and last for two decades. It will always be a revelation in a vintage that is unlikely to receive a lot of exciting press. The final blend was 55% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, and 11% Cabernet Franc.

James Suckling
93p 93 p "Reminds me of the excellent 1978."

A wine with pretty dark-chocolate, berry and currant character. Stones, too. Full body, chewy but polished tannins and a firm finish. Already showing the sea shell and iodine. Needs at least four or five years to soften. Reminds me of the excellent 1978. Try in 2019.

WineSpectator
93p 93 p "Densely layered."

This sports a pleasantly grippy edge of briar and cassis bush notes, with a densely layered core of dark fig, blackberry and black currant fruit that should move to the fore soon enough. The long, mesquite-tinged finish has solid grip. Best from 2016 through 2030.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

 

Producenten

Anrika Château La Mission Haut-Brion i Péssac-Léognan är inte ett lika gammalt slott som grannen Haut Brion. Deras historia sträcker sig ”bara” tillbaka till sent 1500-tal. Slottet byggdes efter att ägorna köpts av en Monsiuer Jean de Pontac år 1533. Pontac var också ägare till det som sedmera skulle bli giganten Château Haut Brion. Dessutom var han upphovsman till et flertal andra högaktade slott i området.

La Mission Haut-Brion fick sin berömmelse i samband med att Arnaut de Lastonnac gifte sig med Pontacs syster. År 1607 ärvdes ägorna av Ms. Olive Lestonnac. Hon kom senare att testamentera slottet till en församling missionsmunkar och det är därifrån tillägget ”La Mission” kommer. Gåvan var inte särskilt populär bland övriga familjemedlemmar, men det var inte mycket att göra åt – från och med nu var La Mission Haut Brion en del av den romersk-katolska kyrkan. År 1698 byggdes ett litet kapell på gården som kom att kallas Notre Dame de la Mission och som 15 år senare kom att bli den plats där dagens slott står. Egendomen var i kyrkans händer fram till franska revolutionen då det konfiskerades och såldes på auktion.

År 1815 fick slottet sin första amerikanska ägare, familjen Chiapelle, som sedan länge var involverade i vinhandeln i Bordeaux (bland annat hade man skött Château Cos d’Estournel). Familjen lämnade ett viktigt avtryck på La Mission Haut-Brion som i princip står kvar på samma sätt än idag med sin berömda grind som övervakar egendomen.

Märkligt nog uteslöts La Mission Haut-Brion från 1855 års klassificering trots att deras viner såldes för mer än många av de klassificerade slotten i Médoc. Endast grannen Haut Brion fick vara med i klassificeringen som representant för Péssac-Léognan. La Mission är dock verkligen en av Bordeaux tyngsta giganter och vissa år anses kvaliteten vara av sådan exceptionell kvalitet att det till och med är bättre än Haut-Brion.

I modern tid har slottet bytt ägare ett flertal gånger tills det hamnade i händerna på en annan amerikan – Frederic Woltner. Hans köp av gården år 1919 anses vara starten på det ”nya” La Mission Haut-Brion. Vinfamiljen Woltner ägde gården fram till 1983 då den köptes av nuvarande ägaren Domaine Clarence Dillonsom lyckades sluta en gammal cirkel; Clarence Dillon äger nämligen även Haut-Brion och efter många år med skilda ägare står nu alltså de båda slotten på nytt under samma ägarskap efter nästan 400 år på skilda håll.  Man började omedelbart en omfattande renovering av såväl fastigheter som omplantering i vingårdarna. Renoveringen pågick ända fram till 2007.

Viner
La Mission Haut-Brion äger 26 hektar vingårdar som är planterade med 45.8% cabernet sauvignon, 43,8% merlot och 10,4% cabernet franc. Andelen merlot har ökat stadigt sedan 90-talet. 3,5 hektar är vigt åt gröna druvor som går till husets högt eftertraktade vita vin La Mission Haut-Brion Blancsom består av 61,7% sémillon och 38,8% sauvignon blanc. Rankornas snittålder är 37 år för de gröna druvorna och 27 år för de blå.

Egendomens terroir består av djupa grusjodar över lera, sand och kalk. Man är placerad på en grusplatå som sträcker sig 25 meter över havet. Även om själva slottet ligger mycket nära grannen Haut-Brion så är själva vingårdarna inte lika nära varandra. Merparten av Haut-Brions druvor kommer från Péssac medan majoriteten av La Mission’s druvor kommer från Talence. Stilen mellan de båda egendomarna skiljer sig också åt genom densiteten i planteringen där La Missions rankor är planterade med en högre densitet (närmare bestämt 10,000 rankor per hektar för de blå druvorna).

Druvorna till detröda förstavinetvinifieras i stora 180 hektoliters ståltankar och lagras på 100 % ny ek i 22 månader. Slutblenden sker före vinet läggs på ekfat vilket är relativt ovanligt. La Mission menar dock att de får större kontroll över blenden innan vinet kommit i kontakt med ek. Varje år släpps cirka 6,000-7,000 lådor vin (att jämföra med exempelvis Mouton-Rothschild som släpper närmare 20,000 lådor av förstavinet). Detröda andravinetgår under namnet La Chapelle La Mission Haut Brion och gjordes första gången år 1991.

Detvita förstavinet,som anses vara ett av Bordeaux absolut bästa vita viner, såldes fram till årgång 2008 under namnet Laville Haut Brion. Sedan 2009 är namnet ändrat till La Mission Haut-Brion Blanc. Vinet jäses på 100% ny ek från Allier. Det genomgår inte malolaktisk jäsning eller bâttonage. Vinet fatlagras därefter på 100% ny ek i 13-16 månader. Detvita andravinetkallas La Clarte de Haut Brion Blanc.

Vinmakningen sköts idag av Jean-Philippe Delmas. Jean- Philippe är tredje generationens Delmas att sköta om Haut-Brion och andra generationen att ta hand om vinerna på La Mission. 

 

http://www.mission-haut-brion.com/prehome
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du