Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château La Mission Haut-Brion Château La Mission Haut-Brion 2010

Château La Mission Haut-BrionChâteau La Mission Haut-Brion 2010

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml, 14%

Eftertraktad låda med tre flaskor från storslagna årgång 2010 och La Mission Haut-Brion! Druvblenden för 2010 består av 62% cabernet sauvignon, 37% merlot och 1% cabernet franc. Druvorna kommer från slottets 26,6 hektar stora odlingar. Vinet lagras mellan 18 och 22 månader på fat av fransk ek, varav···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är stor och kompakt med inslag av mineral, svamp, cederträ och mörka bär. Smaken är fyllig och rik med markerade men inbäddade tanniner, toner av björnbär och kaffe, och tydlig fatkaraktär.

Drickes
2019-2050
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
2 g/l
Lufta vinet
5 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
100p 100 p "This is crazy."

"This is crazy. The nose is so unique with the iodine, stones and currant aromas with wet earth and mushroom. Aromas like this do not usually come out until 10 years or so in the bottle. Classic nose for this estate. Full-bodied, with an amazing palate of firm yet polished tannins and a solid palate. So dense and gorgeous. It is really stunning. Try in 2020."

WineAdvocate
98p 98+ p "Could well turn out to be a modern-day version of their 1955."

"A strong candidate for a perfect score in about 15 years, the 2010 La Mission Haut-Brion could well turn out to be a modern-day version of their 1955. Sadly (or maybe fortunately) for me, I’m not old enough to have tasted the 1955 in 1958 from bottle, but this wine could also be an update on the more modern 2000 which, of course, I know well and actually own. This full-bodied, colossal giant of a wine is one of the goliaths of the vintage. It may well have the highest level of natural alcohol for any wine from the Left Bank of Bordeaux (15.1%) and has the definite potential to be a 50- to 75-year wine. Dense purple, it offers up notes of lead pencil shavings, charcoal embers, blueberry and blackberry liqueur along with massive concentration, a multi-dimensional mouthfeel and a monumental finish that goes well past a minute, which I think might be a record for a young Bordeaux. Keep in mind that the 2009, which I gave three digits, came in at 14.7%, but the pH of the 2010 is lower, giving the wine a freshness and precision that is remarkable. The final blend was 62% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, and – unlike the Chapelle de la Mission, which has 26% Cabernet Franc – there’s only 1% Cabernet Franc in the 2010 La Mission Haut-Brion. This is a wine for those of you with youth on your side as well as patience. It will need a good decade of cellaring. An amazing wine. Anticipated maturity: 2024-2075+."

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Anrika Château La Mission Haut-Brion i Péssac-Léognan är inte ett lika gammalt slott som grannen Haut Brion. Deras historia sträcker sig ”bara” tillbaka till sent 1500-tal. Slottet byggdes efter att ägorna köpts av en Monsiuer Jean de Pontac år 1533. Pontac var också ägare till det som sedmera skulle bli giganten Château Haut Brion. Dessutom var han upphovsman till et flertal andra högaktade slott i området.

La Mission Haut-Brion fick sin berömmelse i samband med att Arnaut de Lastonnac gifte sig med Pontacs syster. År 1607 ärvdes ägorna av Ms. Olive Lestonnac. Hon kom senare att testamentera slottet till en församling missionsmunkar och det är därifrån tillägget ”La Mission” kommer. Gåvan var inte särskilt populär bland övriga familjemedlemmar, men det var inte mycket att göra åt – från och med nu var La Mission Haut Brion en del av den romersk-katolska kyrkan. År 1698 byggdes ett litet kapell på gården som kom att kallas Notre Dame de la Mission och som 15 år senare kom att bli den plats där dagens slott står. Egendomen var i kyrkans händer fram till franska revolutionen då det konfiskerades och såldes på auktion.

År 1815 fick slottet sin första amerikanska ägare, familjen Chiapelle, som sedan länge var involverade i vinhandeln i Bordeaux (bland annat hade man skött Château Cos d’Estournel). Familjen lämnade ett viktigt avtryck på La Mission Haut-Brion som i princip står kvar på samma sätt än idag med sin berömda grind som övervakar egendomen.

Märkligt nog uteslöts La Mission Haut-Brion från 1855 års klassificering trots att deras viner såldes för mer än många av de klassificerade slotten i Médoc. Endast grannen Haut Brion fick vara med i klassificeringen som representant för Péssac-Léognan. La Mission är dock verkligen en av Bordeaux tyngsta giganter och vissa år anses kvaliteten vara av sådan exceptionell kvalitet att det till och med är bättre än Haut-Brion.

I modern tid har slottet bytt ägare ett flertal gånger tills det hamnade i händerna på en annan amerikan – Frederic Woltner. Hans köp av gården år 1919 anses vara starten på det ”nya” La Mission Haut-Brion. Vinfamiljen Woltner ägde gården fram till 1983 då den köptes av nuvarande ägaren Domaine Clarence Dillonsom lyckades sluta en gammal cirkel; Clarence Dillon äger nämligen även Haut-Brion och efter många år med skilda ägare står nu alltså de båda slotten på nytt under samma ägarskap efter nästan 400 år på skilda håll.  Man började omedelbart en omfattande renovering av såväl fastigheter som omplantering i vingårdarna. Renoveringen pågick ända fram till 2007.

Viner
La Mission Haut-Brion äger 26 hektar vingårdar som är planterade med 45.8% cabernet sauvignon, 43,8% merlot och 10,4% cabernet franc. Andelen merlot har ökat stadigt sedan 90-talet. 3,5 hektar är vigt åt gröna druvor som går till husets högt eftertraktade vita vin La Mission Haut-Brion Blancsom består av 61,7% sémillon och 38,8% sauvignon blanc. Rankornas snittålder är 37 år för de gröna druvorna och 27 år för de blå.

Egendomens terroir består av djupa grusjodar över lera, sand och kalk. Man är placerad på en grusplatå som sträcker sig 25 meter över havet. Även om själva slottet ligger mycket nära grannen Haut-Brion så är själva vingårdarna inte lika nära varandra. Merparten av Haut-Brions druvor kommer från Péssac medan majoriteten av La Mission’s druvor kommer från Talence. Stilen mellan de båda egendomarna skiljer sig också åt genom densiteten i planteringen där La Missions rankor är planterade med en högre densitet (närmare bestämt 10,000 rankor per hektar för de blå druvorna).

Druvorna till detröda förstavinetvinifieras i stora 180 hektoliters ståltankar och lagras på 100 % ny ek i 22 månader. Slutblenden sker före vinet läggs på ekfat vilket är relativt ovanligt. La Mission menar dock att de får större kontroll över blenden innan vinet kommit i kontakt med ek. Varje år släpps cirka 6,000-7,000 lådor vin (att jämföra med exempelvis Mouton-Rothschild som släpper närmare 20,000 lådor av förstavinet). Detröda andravinetgår under namnet La Chapelle La Mission Haut Brion och gjordes första gången år 1991.

Detvita förstavinet,som anses vara ett av Bordeaux absolut bästa vita viner, såldes fram till årgång 2008 under namnet Laville Haut Brion. Sedan 2009 är namnet ändrat till La Mission Haut-Brion Blanc. Vinet jäses på 100% ny ek från Allier. Det genomgår inte malolaktisk jäsning eller bâttonage. Vinet fatlagras därefter på 100% ny ek i 13-16 månader. Detvita andravinetkallas La Clarte de Haut Brion Blanc.

Vinmakningen sköts idag av Jean-Philippe Delmas. Jean- Philippe är tredje generationens Delmas att sköta om Haut-Brion och andra generationen att ta hand om vinerna på La Mission. 

 

http://www.mission-haut-brion.com/prehome
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du