Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Haut Bailly Chateau Haut Bailly 2017

Chateau Haut BaillyChateau Haut Bailly 2017

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml, 13%

De bästa slotten i Péssac-Léognan (och övriga Bordeaux) har gjort ett enastående arbete de senaste 20-30 åren för att få ordning på både vinmakandet och vingårdarna och vinerna har aldrig varit bättre. 2017 är gjord på 60% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Cabernet Franc och 4% Petit Verdot. Druvor ···

Styckvis

1 495 kr

/flaska
Låda (12 st)

17 940 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Stor utvecklad doft av mörk frukt, moreller, blåbär, svarta vinbär och med lite jordiga toner av örter, kolgrillat kött, blyerts och en touch av mentol. Smaken är medelfyllig till fyllig och med en begynnande mognad med silkiga och inlindade tanniner och lång eftersmak.

Drickes
2023-2045
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

James Suckling
95p

Blackberry, walnut, iodine, and sandalwood aromas follow through to a full body, round and juicy tannins and an intense, flavorful finish. This shows richness with structure. Excellent 2017. Try after 2023.

Decanter
95p

This reminds me of 2001 more than most wines I've tasted, and perhaps it's no surprise that a vintage that required a skilful touch and a belief in the power of elegance should do well at Haut-Bailly. It's hugely pure and restrained, with great aromatics and extremely well placed bilberry, cassis and mulberry fruits. The tannins are fine and poised, set against cigar box with touches of charcoal and slate. They build through the palate, but remain slightly austere on the finish, with a bounce to them that suggests they are going to age beautifully. They kept the vineyard team for three weeks in July, because the vines kept throwing out green shoots after the June rains. Harvested 13-29 September, the vines were around two weeks ahead all the way through the season. The yield was 28hl/ha overall, but only 2hl/ha on the frosted parts, compared to 40hl/ha for the unaffected areas, 50% of production going into the grand vin. Malo was finished by the end of November, but the vats are still separated and there will be final blend in May 2018 (which is what they always do). 4% of Cabernet Franc finishes the blend given below.

Jeb Dunnuck
94p

A blend of 60% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Petit Verdot and 4% Cabernet Franc, the 2017 Chateau Haut-Bailly spent 16 months in 50% new French oak. It reveals a medium ruby hue as well as a classic, medium-bodied, elegant yet also ripe style that's common in the vintage. With medium body, ripe, polished tannins, beautiful elegance and purity, and a great finish, it's a terrific wine in the vintage that will drink well for 25-30 years.

Vinous
94p

The 2017 Haut-Bailly is open and focused on the nose with blackberry and briary, crushed stone and light blueberry scents, still primal but very delineated. The palate is medium-bodied with pliant tannins, sappy red berry fruit and orange rind. Light spicy notes emerge towards the extended finish. More early drinking than 2016, but not to be underrated. Tasted at the Haut-Bailly vertical at the château.
-- Neal Martin

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

De bästa slotten i Péssac-Léognan (och övriga Bordeaux) har gjort ett enastående arbete de senaste 20-30 åren för att få ordning på både vinmakandet och vingårdarna och vinerna har aldrig varit bättre. 2017 är gjord på 60% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 4% Cabernet Franc och 4% Petit Verdot. Druvorna skördades för hand och jästes i rostfria ståltankar innan det färdiga vinet har lagrats 16 månader på ekfat 50% nya ekfat.

Producenten

Chateau Haut Bailly är en egendom som till ganska nyligen var relativt okänd men som under de senaste fem-tio åren gått från klarhet till klarhet och vinerna tillhör idag de mest eftersökta i Péssac-Léognan. Haut Bailly är som så många andra "slott" i Bordeaux inte något slott utan en gård och ligger i kommunen Léognan, strax öster om själva staden, nära två andra berömda egendomar Ch. Larrivet-Haut-Brion och Malartic-Lagravière. De har en lång tradition och exporterade på 1800-talet mycket vin till bl a England. En tid var det ett av de mest kända vinerna från Bordeaux. Under många år fick egendomen förfalla tills belgaren Daniel Sanders köpte slottet 1955. Sanders gjorde mycket bra viner, men också en del bottennapp. Idag av den amerikanske bankiren Robert Wilmers och vinerna håller en jämn och mycket hög standard. Något som inte minst märkts på Winefinders årliga Bordeauxprovningar!

http://www.chateau-haut-bailly.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du