Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Haut Bailly Chateau Haut Bailly 2015

Chateau Haut BaillyChateau Haut Bailly 2015

Frankrike, Pessac-Léognan, 750 ml, 13%

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Drickes
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC

Så tycker experterna

James Suckling
98p

This is a vivid and powerful red with lots of bright fruit and spice character. Full body, chewy tannins and loads of fruit on the finish. Firm and focused tannins. Lots of energy and vibrance. Spice and violet leaf undertone. Pure fruit. Pure structure.

Decanter
97p

The Graves wine of the vintage (along with Haut-Brions red). A structural, sensual, expansive wine. Dense but deft, 3.75pH, 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and for the first time this year a new plot of 4% Petit Verdot (young vines but already powerful and spicy). Incredible persistency. Picking dates were 15 September for the first Merlot grapes and 8 October for the last Cabernets, allowing for a truly relaxed pace. Represents 55% of total crop. Double the usual rain in August after four months of serious deficit, then back to half of normal rainfall for both September and October (44mm instead of 90mm) – which is why director Véronique Sanders said for the first time ‘August rains saved the vintage. This has the potential to be upscored when in bottle.

WineAdvocate
96p

The 2015 Haut Bailly is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot and 4% Petit Verdot (Véronique Sanders told me that the latter was planted three years ago.) My sample included 80% new oak, but there will be 50% in the final blend. Deep in color, the bouquet is very intense with multilayered blackberry, blueberry, crème de cassis and subtle black olive aromas, introverted at first but soon racing out of the blocks with aeration. The palate is medium-bodied with ripe, quite firm tannin. This is an Haut-Bailly with real backbone, real sense of purpose. It could have tipped over into being overpowering due to that intense Merlot, but the acidity keeps everything in check and the finish demonstrates wonderful tension. In particular, the aftertaste is incredibly long in the mouth. This Haut Bailly is up there with the 2009 and 2010 - a bravura Pessac-Léognan destined for long-term ageing. Do yourself (and the wine) a favor and cellar it for 12 years, drinking the 2012 or 2013 before reaching for this.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Producenten

Chateau Haut Bailly är en egendom som till ganska nyligen var relativt okänd men som under de senaste fem-tio åren gått från klarhet till klarhet och vinerna tillhör idag de mest eftersökta i Péssac-Léognan. Haut Bailly är som så många andra "slott" i Bordeaux inte något slott utan en gård och ligger i kommunen Léognan, strax öster om själva staden, nära två andra berömda egendomar Ch. Larrivet-Haut-Brion och Malartic-Lagravière. De har en lång tradition och exporterade på 1800-talet mycket vin till bl a England. En tid var det ett av de mest kända vinerna från Bordeaux. Under många år fick egendomen förfalla tills belgaren Daniel Sanders köpte slottet 1955. Sanders gjorde mycket bra viner, men också en del bottennapp. Idag av den amerikanske bankiren Robert Wilmers och vinerna håller en jämn och mycket hög standard. Något som inte minst märkts på Winefinders årliga Bordeauxprovningar!

http://www.chateau-haut-bailly.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du