Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Cantenac Brown Château Cantenac Brown 2010

Vad tyckte du?

Château Cantenac Brown Château Cantenac Brown 2010

Frankrike, Margaux, 750 ml, 14%

Från storslagna årgången 2010 kommer denna lysande Margauxegendom. Av egendomens totalt 53 hektar är 48 planterade med vinrankor; 65% cabernet sauvignon, 30% merlot och 5% cabernet franc. Jordmånen består av grusiga sand- och kalkstensjordar och gårdens äldsta rankor närmar sig 60 år. Vinet vinifier ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2010

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc

Smaknotering

Doften är stor och elegant med inslag av svarta vinbär, blåbär, fat och viol. Smaken är ganska fyllig med markerade, men mogna tanniner och lång, balanserad eftersmak med toner av cederträ.

Drickes
2019-2030
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
3 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
94+ p "The greatest Cantenac Brown I have ever tasted."

"The greatest Cantenac Brown I have ever tasted, the 2010 is one for the ages. Dense purple, with an extraordinary nose of sweet forest floor, blackberry jam, pen ink and graphite, this wine soars from the glass, giving it an aromatic dimension and intensity I have never seen from this estate. The tannins are present, as they are in most Cantenac Browns, but the wine’s sweetness, broad, skyscraper-like mouthfeel, dense, purple color and spectacular length (close to a minute) make this a giant classic and a fabulous sleeper of the vintage that still remains under-priced, considering how great its potential may be. This is a wine for those with cold cellars and youthful DNA. It is going to need at least a decade of cellaring and should last for 20-40 years. A classic!"

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika fågel- och kötträtter och svamp. För inspiration klicka på recepten nedan. 

Vinet

Från storslagna årgången 2010 kommer denna lysande Margauxegendom. Av egendomens totalt 53 hektar är 48 planterade med vinrankor; 65% cabernet sauvignon, 30% merlot och 5% cabernet franc. Jordmånen består av grusiga sand- och kalkstensjordar och gårdens äldsta rankor närmar sig 60 år. Vinet vinifieras i någon av gårdens 28 rostfria ståltankar som varierar i storlek mellan 50 och 190 hektoliter. Den malolaktiska jäsningen äger rum i en kombination av ekfat och tankar. Fatlagringen sker på 60% ny ek i 12–15 månader beroende på årgångens förutsättningar. Cirka 11,000 lådor släpps av förstavinet varje år. Detta år består blenden av 62% cabernet sauvignon, 30% merlot och 8% cabernet franc. Ett vin att lagra under lång tid framöver - en stor upplevelse!

Producenten

Château Cantenac Brown är en lysande tredje-cru (3ème Cru Classé) belägen i kommunen Cantenac i appellationen Margaux. Egendomen är unik i Bordeaux med sitt speciella slott i traditionell Tudor-stil. Det kommer sig av den gamle ägaren, den berömde djurporträttören och skotten John Lewis Brown, som köpte egendomen och dess vingårdar i början av 1800-talet. Som traditionen i Médoc påbjuder så döpte han om slottet efter sig och kommunen där det ligger beläget – det vill säga Cantenac Brown. John Lewis Brown beordrade byggandet av slottet i den Tudor-stil han var bekant med hemifrån Skottland.

År 1843 bytte slottet ägare till en bankman vid namn Gromard som i sin tur sålde vidare till Armand Lalande år 1860 (som också ägde Ch. Léoville Poyferré i Saint-Julien). Under en tid i slutet av 1800-talet såldes vinet under namnet Ch. Brown-Cantenac när det ägdes av familjen Mortier. På senare tid har försäkringsbolaget AXA (i vars portfolio ingår ett flertal stora Bordeauxslott) ägt slottet mellan 1989 och 2006 då det såldes vidare till familjen Halabi. Idag heter ägaren Simon Halabi och ett av hans första drag var att anställa Jose Sanfins som ansvarig för vinmakningen. Under Sanfins styre har kvaliteten på Cantenac Browns viner stigit till nya höjder, särskilt i årgångar som 2009, 2010 och 2015. Idag är man återigen ett stort slott att räkna med.

Viner
Av egendomens totalt 53 hektar är 48 planterade med vinrankor; 65% cabernet sauvignon, 30% merlot och 5% cabernet franc. Jordmånen består av grusiga sand- och kalkstensjordar och gårdens äldsta rankor närmar sig 60 år. De bästa 16 hektaren ligger i nära anslutning till slottet, men man äger också vingårdar nära Ch. du Tertre i kommunen Soussans längre innåt landet. Närmaste grannen är emellertid (som namnet kanske antyder) Ch. Brane Cantenac. Den högsta punkten på gården är 18 meter över havet.

Vinet vinifieras i någon av gårdens 28 rostfria ståltankar som varierar i storlek mellan 50 och 190 hektoliter. Den malolaktiska jäsningen äger rum i en kombination av ekfat och tankar. Fatlagringen sker på 60% ny ek i 12–15 månader beroende på årgångens förutsättningar. Cirka 11,000 lådor släpps av förstavinet varje år.

Andravinet kallas Bri0 de Cantenac Brown sedan 2001 (innan dess såldes det under namnet Château Canuet). Sedan 2011 gör man också små mängder vitt vin under namnet Alt0 de Cantenac Brown. Druvorna till det vita vinet kommer från 1,8 hektar planterad med 90% sauvignon blanc och 10% sémillon. Vinet vinifieras på ekfat och får därefter 12 månaders fatlagring på 100% ny ek. Dessutom finns tredjevinet Sijac de Cantenac Brown vars druvor kommer från 3,5 hektar Bordeaux AOC-klassade vingårdar, samt Brown Lamartine som är en Bordeaux Superieur bestående av 50% merlot och 50% cabernet sauvignon. Jose Sanfins producerar dessutom ett eget vin från tre hektar i Margaux under namnet Château Chantelune – därutöver gör familjen Sanfins en mycket bra olivolja i Duro under namnet Quinta da Lua.

Egendomen farmas efter hållbara metoder (så kallad sustainable farming) där man enbart använder sig av plantbaserade fertiliseringsmedel. Man håller sig också med bikupor och producerar sin egen honung.

http://www.cantenacbrown.com/en/