Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Brane-Cantenac Chateau Brane-Cantenac 2017

Chateau Brane-CantenacChateau Brane-Cantenac 2017

Frankrike, Margaux, 750 ml, 14%

74% cabernet sauvignon, 21% merlot, 4% cabernet franc och 1% carmenere. Vinet kan drickas nu men vinner på en tids ytterligare lagring.

Styckvis

995 kr

/flaska
Låda (6 st)

5 970 kr

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Doften är stor och elegant med inslag av svarta vinbär, blåbär, fat och viol. Smaken är ganska fyllig med markerade, men mogna tanniner och lång, balanserad eftersmak med toner av cederträ.

Drickes
2022-2038
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

James Suckling
94p

A tight, focused center palate to this red with blackberries, dark chocolate, hazelnuts and smoke. Medium to full body, polished tannins and a juicy, lightly chewy mouthfeel. A blend of 74% cabernet sauvignon, 21% merlot, 4% cabernet franc and 1% petit verdot. Try after 2022.

WineAdvocate
92p

Medium to deep garnet-purple colored, the 2017 Brane-Cantenac starts off a tad restrained and reluctant to show, opening out to notes of baked blackberries, plum preserves and crème de cassis with hints of cigar box and tar. Medium to full-bodied, the palate is wearing a lot of muscular fruit with firm, grainy tannins and plenty of freshness, finishing with great length. Needs time!

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

74% cabernet sauvignon, 21% merlot, 4% cabernet franc och 1% carmenere. Vinet kan drickas nu men vinner på en tids ytterligare lagring.

Producenten

Det vi idag känner som andra crun Château Brane Cantenac i Margaux har en historia som börjar på tidigt 1600-tal. Då fanns ett litet gods med namnet Domaine Guilhem Hosten som producerade viner, men det var vid århundradets slut som familjen Gorce etablerade vingårdarna och egendomen. Vid denna tid var vinet ett av Bordeaux’s mest eftertraktade och såldes för nästan lika mycket pengar som Brane-Mouton.

Baronen Brane, som gick under namnet ”vingårdarnas Napoleon”, köpte egendomen (som då kallades Château Gorce-Guy) år 1833. För att finanserna köpet sålde baronen av just Brane-Mouton som sedermera kom att få namnet Mouton-Rotschild vid det nya ägarskapet. År 1838 valde baronen att byta namn på egendomen som då fick dess nuvarande namn - Château Brane Cantenac. Namnet var en sammanslagning av hans efternamn och det område där vingårdarna var placerade.

Slottet bytte sedan ägare till välkända familjen Roy (som även ägde Ch. d’Issan). År 1920 köptes Brane-Cantenac av handelsfirman Societe des Grands Crus de France (som även ägde Ch. Margaux, Ch. Giscours och Ch. Lagrange). Fem år senare övertogs Ch. Brane-Cantenac och Ch. Margaux av M. Recapet och hans svärson François Lurton. Sonen i familjen, Lucien Lurton, ärvde gården 1956 och gården är fortfarande i familjen Lurtons ägo med Henri Lurton vid spakarna idag.

Under Henris styre har vingårdarna omplanterats för att skapa bättre förutsättningar i vingårdarna. Idag består de 75 hektaren av 55% cabernet sauvignon, 39,5% merlot, 4,5% cabernet franc, 5% carmenère och 0,5% petit verdot. Carmenère användes i blenden första gången år 2011. Petit verdot-rankorna planterades 2008 och ingår i blenden från och med årgång 2017. Ägornas omfattning har varit i princip oförändrade sedan klassificeringen av Médoc år 1855 - åtminstone de 45 hektaren framför själva slottet som används till förstavinet. Druvorna till andravinet, Baron de Brane, kommer från parceller längre inåt i regionen eller från de 15 hektar som ligger bakom slottet.

25% av ägorna odlas ekologiskt - en siffra som stadigt kommer att öka för varje år. 12 av hektaren odlas dessutom biodynamiskt. Man äger dessutom 3 hektar i Haut-Médoc som tillägnats gröna druvsorter (80% sauvignon blanc och 20% sémillon). 2019 blir första årgången för det vita vinet.

Brane-Cantenac har genomgått två stora moderniseringar - dels år 1999 då man adderade fler fat för att möjliggöra separat jäsning av de olika parcellerna och dels år 2015 då man färdigställde renoveringen av vineri och fatkällare. Man vill se sig själva som traditionalister som inte räds ny teknik i form av optiska sorteringsbord och tillämpandet av omvänd osmos vid våta årgångar.

Vinerna vinifieras i 22 ekfat, 18 betongfat och 20 rostfria stålfat som varierar i storlek från 40-200 hektoliter. Petit verdot och carmenère mikrovinifieras i små ekfat. Den malolaktiska jäsningen äger rum i antingen ekfat eller ektankar. Vinerna lagras i 60% ny ek i 17 månader innan buteljering. De första två månaderna sker lagringen tillsammans med jästfällning.

Andravinet, Baron de Brane, gjordes förr under namnet Château Notton (från området där druvorna hämtades). Man har gjort andravin på egendomen sedan åtminstone 1950-talet - vilket kom att spela en stor roll då man var tvungna att de-klassicifera årgångarna 1956, 1960 och 1963 till följd av dålig väderlek. På detta sätt behöll man ryktet på förstavinet. Tredjeetiketten går under namnet Margeaux de Brane och är en merlotdominerad blend.

http://www.brane-cantenac.com/uk/index.html
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du