Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine du Pelican Trois Cépages Arbois Jura 2013

Vad tyckte du?

Domaine du Pelican Trois Cépages Arbois Jura 2013

Frankrike, Jura, 750 ml

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Årgång

2013

Druvor

Pinot Noir, Trousseau, Poulsard

Flaskstorlek
750 ml

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

2013, Domaine du Pélican Trois Cépages, Jura Domaine du Pélican - Juravine fra Marquis dAngerville
Guillaume dAngerville er i dag ejer af det ikoniske Bourgogne Domaine Marquis dAngerville i Volnay, et af de mest berømte i hele Bourgogne. Særligt kendt er man for 1. Cru vinmarken Clos des Ducs, som man er eneejer af og som går for at være den bedste i Volnay og på Grand Cru niveau.

Nye eventyr i Jurabjergene
Guillaume dAngerville ejer hovedparten af Domaine du Pélican og resten ejes hans winemaker Francois Duvivier. De 2 havde i en årrække været fascineret af Juravinenes muligheder og ligheder med Bourgogne Markbesiddelserne er på i alt 10 ha., 5 ha. købt fra Château de Savannes og 5 ha. i le Grand Couroulet, et slags naturligt amfiteater med unikt mikroklima.

Pelikanens historie i Arbois Pelikanen er også inkorporeret i den nærliggende by Arbois byvåben. Det skyldes at den tysk-romerske kejser Maximilian var på gennemrejse i Arbois i slutningen af det 15. århundrede, og han rejste sammen med sit hof og hans samling ag sjældne dyr. På den tid var det meget prestigefyldt at eje eksotiske dyr som en pelikan. Desværre døde fuglen under opholdet i Arbois, men byen fik ret til at bære den i sit byvåben.

Lokale og internationale druesorter dyrkes biodynamisk
De 5 ha. tæt på Ch. De Savannes er beplantet med internationale druesorter som Chardonnay og Pinot Noir, men også med lokale sorter som Savagnin. Trousseau og Poulsard og de andre 5 ha. med Chardonnay og Savagnin. Vinmarkerne dyrkes ligesom Marquis dAngervilles marker i Volnay biodynamisk. Terroiret består af kalk og kalk i blandet ler.

Trois Cépages
Druerne til denne vin kommer fra vinstokke som er en 10-15 årgamle. Terroiret består mest af kalk og mergel og ler. Druesammensætningen af Pinot Noir, Trousseau og Poulsard giver en elegant vin med en frisk bouquet af røde skovbær og lidt urter, smagen har en fin vibrerende syre som giver en elegant vin med afrundede tanniner i finishen. · Druesorter: 60% Pinot Noir, 35% Trousseau og 5% Poulsard. · Drikkeklar: Nu og 5 år frem · Lagring: 12 mdr. på et år gamle fade. · Anbefales til: Lette kødretter, hvidt kød, lammekød, stegt fisk.

Producenten

Marquis d’Angervilles är för de flesta känd som en av auktoriteterna i Bourgogne, men som den visionära producent man är har man expanderat sina marker och blickat mot rurala regionen Jura. Guillaume d’Angervilles ögon föll på just Jura eftersom han såg vinernas kvalitet och områdets utvecklingspotential - hans mål har aldrig varit att skapa bourgogneviner i Jura utan att istället skapa viner som är ursprungstypiska för området. Idag äger man 10 hektar mark här. Man använder främst stora gamla foudres för de röda vinerna och 500-litersfat för de vita. De vita vinerna görs i upptoppad stil, så kallad "ouillé”. 

Pelikanen är en vanlig symbol i området och syns också i staden Arbois stadsvapen. Det sägs att den tyskromerska kejsaren Maximilian reste genom regionen på 1500-talet med sin samling av sällsynta djur. Hans mest prestigefyllda djur var en pelikan som tragiskt nog dog i just Arbois - efter detta fick byborna tillåtelse att hedra pelikanen genom att inkorporera den i stadsvapnet.

Franska vinregionen Jura är en gammal region med lång tradition - industriella revolutionen har aldrig riktigt satt sitt grepp i området och man gör vin ”som man alltid har gjort det”. Efter att ha fallit i glömska för den större publiken har Jura på senare år äntligen börjat röna ett intresse hos den vinintresserade skaran. I Jura är utbredningen av traditionellt och ekologiskt odlade viner med få tillsatser en regel snarare än ett undantag. I Jura görs främst röda viner på druvsorterna pinot noir, trousseau och plousard samt vita viner på chardonnay och savagnin. När det kommer till vita viner talar man ofta om stilskillnaden för viner som är gjorda ”ouillé” (upp-toppade) och ”sous voile” (ej upp-toppade). Vad är då skillnaden? Sous Voile innebär att ekfaten inte toppas upp med vin ända upp till bredden vilket lämnar vinet i kontakt med en stor andel syre. Kontakten med syre innebär att en naturlig oxidering uppstår. Med tiden bildas ett jästtäcke (flor) på ytan vilket skyddar vinet från ytterligare oxidering och hjälper till att konservera vinet. Ouillé innebär motsatsen till sous volile: här toppas ekfaten helt fulla med vin vilket innebär minimal kontakt med syre. Vinerna blir mer burgundiskt fruktdominerade i stilen snarare än oxiderade. Ett måste för vinälskaren!