Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
André & Mireille Tissot Crémant de Jura Extra Brut 2011

André & Mireille TissotCrémant de Jura Extra Brut 2011

Ekologisk

Frankrike, Jura, 750 ml, 13,5%

Jura har länge stått lite i skymundan, men har på de sista få år fått upprättelse och idag är vinerna eftersökta till den grad att vill man ha något måste man kämpa om sin allokation med världens förnämsta restauranger och vinhandlare. Orsaken är enkel Här, där markerna höjer sig mot alperna görs vi ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2011

Smaknotering

Utvalt av Arvid Rosengren

Drickes
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

En bra mjukstart, inkörsport eller vad man nu vill kalla det till Jura-vinerna är den undervärderade kategorin Crémant de Jura, alltså mousserande viner gjorde med méthode traditionnelle, som i Champagne. Jag finner dessa ofta långt mer kapabla att tävla med Champagne om uppmärksamheten än allt vad heter Cava, Prosecco och så vidare. Tissots version är kanske den allra bästa.

Arvid Rosengren
Världens bäste sommelier 2016

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Jura har länge stått lite i skymundan, men har på de sista få år fått upprättelse och idag är vinerna eftersökta till den grad att vill man ha något måste man kämpa om sin allokation med världens förnämsta restauranger och vinhandlare. Orsaken är enkel Här, där markerna höjer sig mot alperna görs viner med härligt udda personlighet, som inte kan efterliknas. Domaine Tissot är en av områdets mest passionerade och medvetna producenter. Man producerar en rad viner, både i Juras klassiska, oxiderade stil och i en ren, intensivt mineralisk fason. Man är biodynamiskt certifierade och odlar druvorna utan kemiska besprutningsmedel eller gödsling. En bra mjukstart, inkörsport eller vad man nu vill kalla det till Jura-vinerna är den undervärderade kategorin Crémant de Jura, alltså mousserande viner gjorde med méthode traditionnelle, som i Champagne. Jag finner dessa ofta långt mer kapabla att tävla med Champagne om uppmärksamheten än allt vad heter Cava, Prosecco och så vidare. Tissots version är kanske den allra bästa. Det är ett matigt vin, på 75% Pinot Noir och resten Chardonnay, non dosage - utan restsötma som legat 20 månader på jästfällningen. Resultatet är knastertorrt men fylligt, med härliga toner av varm brioche, rostade mandlar, grapefrukt och lime. I avslutningen förblir en närmast salt mineralitet och läska och uppfriskar. De flesta hade nog gissat på Champagne direkt, men jag tycker att det finns en speciell Jura-karaktär som på något sätt påminner om det lite knotiga, envisa folket som befolkar området. Även om det är lätt och fräscht nog till att agera aperitif, skulle jag vilja se det här på matbordet, gärna i ordentliga kupor som låter aromerna komma till sin rätt. Servera till sommarens lätta förrätter, exempelvis carpaccio av pilgrimsmussla med tunna skivor av mild grapefrukt som möter den lilla bitterheten i vinet eller spara den till efter huvudrätten och pigga upp sällskapet till vällagrad svensk hårdost på knäckebröd.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du