Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine du Pelican Arbois Jura Chardonnay 2015

Vad tyckte du?

Domaine du Pelican Arbois Jura Chardonnay 2015

Frankrike, Jura, 750 ml, 13%

En stiltypisk "upptoppad" Jura i stilen Ouillé med fin textur i en närmast saltmineralisk stil. Vinet består av chardonnay från olika parceller från egendomen. Vinet lagras i 10 månader på 90% använd och 10% ny ek. Ett mycket matvänligt vin som kommer att passa till stekta, ugnsbakade eller grillade ···

Styckvis

339:-

/flaskaOrd. pris 419:-
Låda (12 st)

339:-

/flaska, totalt 4 068:- Ord. pris 5 028:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Kyckling och kalkon
  • Anka
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Vegetariskt och sallader
  • Milda ostar
Årgång

2015

Druvor

Chardonnay

Smaknotering

Denna jura är gjord i upptoppad stil, så kallad "ouillé” vilket innebär att den stilmässigt är burgundiskt fruktdominerad snarare än oxiderad. Inbjudande doft med aromer av tropisk frukt, gröna äpplen och krita. Smaken är fyllig men fräsch med en hög syra och en lång fruktig eftersmak.

Drickes
2019-2022
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Sockerhalt
1 g/l

Så tycker experterna

WineSpectator
91 p "Delicious now and will develop a bit more in the cellar."

"Bright and racy, with a core of yellow apple and white peach notes gliding through, offset by a racy, almost salty minerality on the finish. A lingering honeysuckle note adds range. Delicious now and will develop a bit more in the cellar. Drink now through 2020. 275 cases imported."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

En stiltypisk "upptoppad" Jura i stilen Ouillé med fin textur i en närmast saltmineralisk stil. Vinet består av chardonnay från olika parceller från egendomen. Vinet lagras i 10 månader på 90% använd och 10% ny ek. Ett mycket matvänligt vin som kommer att passa till stekta, ugnsbakade eller grillade fiskrätter, gärna med smörsås.Producenten

Marquis d’Angervilles är för de flesta känd som en av auktoriteterna i Bourgogne, men som den visionära producent man är har man expanderat sina marker och blickat mot rurala regionen Jura. Guillaume d’Angervilles ögon föll på just Jura eftersom han såg vinernas kvalitet och områdets utvecklingspotential - hans mål har aldrig varit att skapa bourgogneviner i Jura utan att istället skapa viner som är ursprungstypiska för området. Idag äger man 10 hektar mark här. Man använder främst stora gamla foudres för de röda vinerna och 500-litersfat för de vita. De vita vinerna görs i upptoppad stil, så kallad "ouillé”. 

Pelikanen är en vanlig symbol i området och syns också i staden Arbois stadsvapen. Det sägs att den tyskromerska kejsaren Maximilian reste genom regionen på 1500-talet med sin samling av sällsynta djur. Hans mest prestigefyllda djur var en pelikan som tragiskt nog dog i just Arbois - efter detta fick byborna tillåtelse att hedra pelikanen genom att inkorporera den i stadsvapnet.

Franska vinregionen Jura är en gammal region med lång tradition - industriella revolutionen har aldrig riktigt satt sitt grepp i området och man gör vin ”som man alltid har gjort det”. Efter att ha fallit i glömska för den större publiken har Jura på senare år äntligen börjat röna ett intresse hos den vinintresserade skaran. I Jura är utbredningen av traditionellt och ekologiskt odlade viner med få tillsatser en regel snarare än ett undantag. I Jura görs främst röda viner på druvsorterna pinot noir, trousseau och plousard samt vita viner på chardonnay och savagnin. När det kommer till vita viner talar man ofta om stilskillnaden för viner som är gjorda ”ouillé” (upp-toppade) och ”sous voile” (ej upp-toppade). Vad är då skillnaden? Sous Voile innebär att ekfaten inte toppas upp med vin ända upp till bredden vilket lämnar vinet i kontakt med en stor andel syre. Kontakten med syre innebär att en naturlig oxidering uppstår. Med tiden bildas ett jästtäcke (flor) på ytan vilket skyddar vinet från ytterligare oxidering och hjälper till att konservera vinet. Ouillé innebär motsatsen till sous volile: här toppas ekfaten helt fulla med vin vilket innebär minimal kontakt med syre. Vinerna blir mer burgundiskt fruktdominerade i stilen snarare än oxiderade. Ett måste för vinälskaren!


Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du