Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St Jacques 2013

Vad tyckte du?

Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St Jacques 2013

Frankrike, Gevrey-Chambertin, 750 ml, 13%

Lavaux St Jacques ligger i den norra delen av byn strax före dalen. Namnet härstammar från "La Val", termen som användes under medeltiden för att hänvisa till en låg punkt i landskapet. Tillsammans med "Les Cazetiers" och "Clos Saint-Jacques" anses Lavaux St Jacques vara en av de tre bästa Premiers ···

Styckvis

1 095:-

/flaska
Låda (6 st)

1 095:-

/flaska, totalt 6 570:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
  • Starka ostar
Årgång

2013

Druvor

Pinot Noir

Smaknotering

Lavaux St Jacques visar upp näsa av tydligt fruktiga toner av svarta vinbär, skogshallon och blåbär tillsammans med nyanser av kryddor och mineral. Smaken är relativt kraftfull och koncentrerad med en aromatisk intensitet med en bra tanninerstruktur där eftersmken visar upp en närvaro av läder och fat.

Drickes
2020-2030
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
14-16ºC

Så tycker experterna

Vinous
91+ p "This may ultimately merit an even higher score."

Good full, bright medium red. Fresh scents of raspberry, minerals, spices and pepper. Dense but light on its feet, offering complex, soil-driven flavors of red berries, peppery spices and underbrush lifted by brisk acidity and a floral topnote. Quite suave but youthfully unevolved, with the peppery tannins calling for patience. This may ultimately merit an even higher score.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Servera till vilt, lammracks, duvgryta, biff bourguginon.

Vinet

Lavaux St Jacques ligger i den norra delen av byn strax före dalen. Namnet härstammar från "La Val", termen som användes under medeltiden för att hänvisa till en låg punkt i landskapet. Tillsammans med "Les Cazetiers" och "Clos Saint-Jacques" anses Lavaux St Jacques vara en av de tre bästa Premiers Crus i Gevrey. 

 

Druvorna skördas och sorteras för hand. Andelen avstamade druvor och hela klasar varierar beroende på årgång. Vinet överpumpas dagligen för att extrahera färg, tanniner och aromer från druvorna. Efter en 19 dagars jäsning är alkoholfermenteringen avslutad. Vinet lagras i 16-18 månader i franska ekfat (60% ny ek och 40% envinfat) som har valts ut för sitt fina ådring och lätta rostning.

Producenten

Detta berömda företag grundades i Nuits St Georges redan 1825 av Pierre Faiveley. Hans son Joseph gav sitt namn till familjeföretaget, som kom att efterföljas av den första François. Georges bidrog till grundandet av Chevaliers du Tastevin, en av förgrundsfigurerna för Côte Chalonnaise, François som nyligen gick i pension har efterföljts av hans son Erwan , född 1979. Redan har den nye VD:n Bernard Hervet med tydlighet visat en märkbar ökning av vinodlingar. Man köpte Domaine Annick Parent (Pommard, Volnay och Monthelie), Domaine Monnot (olika Puligny-Montrachet vingårdar inklusive Grands Crus Bienvenues-Batard-Montrachet och Batard-Montrachet) och har nya avtal med Domaine Matrot-Wittersheim i Meursault och Blagny.  Få är de vinmakare i världen som aspirerar på att göra Chardonnay och Pinot Noir utan att se till Bourgogne som referens, många lyckas göra goda viner men i ärlighetens namn är de få som lyckas göra lika komplexa, balanserade och nyanserade exempel som de vi finner i Bourgogne. Nuits-st-Georges som bjuder på en mångfald av goda viner, mest rött men en viss del vitt. Faiveley är ett lysande uttryck av Nuits-st-Georges terroir. Inne i byn finns det en rik uppsjö av vinbutiker och restauranger, Varför inte spisa på Le Saint Georges eller La Cabotte? 
http://www.domaine-faiveley.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du