Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine de la Vougeraie Gevrey-Chambertin 1er Cru Bel Air  2009

Domaine de la VougeraieGevrey-Chambertin 1er Cru Bel Air 2009

Ekologisk

Frankrike, Gevrey-Chambertin, 750 ml, 14%

Bel-Air är ett av 26 vingårdslägen i Gevrey-Chambertin - ett av vinvärldens mest berömda vindistrikt i Bourgognes Côte de Nuits - som klassats som premier cru. Det var en av familjen Boissets och Domaine de la Vougeraies första inköpta vingårdar och den ligger på en brant syd-östsluttning med kalkri ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2009

Smaknotering

Ung lite knuten men ändå klassisk doft av röda bär, blommor, mineral, krut och sandelträ. Däremot så exploderar den i munnen med en rund mjuk och förvånansvärt redan tillgänglig smak av hallon, järn, kryddor, blommor, sandelträ och mineral. Frisk och saftig med en bra ryggrad och lång välbalanserad eftersmak. Smakrikt och elegant. En underbar pinot noir.

Drickes
2019-2029
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-3

Så tycker experterna

WineAdvocate
93p

"The 2009 Gevrey-Chambertin Bel Air shows off a striking bouquet and layers of intense yet refined fruit. Silky and persistent on the palate, the Bel Air impresses for its remarkable class and superb overall harmony. The Bel Air (from a parcel above Clos de Beze) has 50% whole clusters and saw 50% new oak. It is a terrific effort. Anticipated maturity: 2017-2029."

Winefinders Wine Team
93p

Det här är en underbar och härlig pinot noir från ett premier cru-läge precis ovanför Grand Cru Clos de Bèze. Den känns fortfarande lite ung i doften men i munnen exploderar den med en rund mjuk och saftig smak av röda bär, kryddor, sandelträ och järn/mineral. Bra ryggrad och lång härlig eftersmak. En underbar pinot - med mjuk röd frukt som det är en fröjd att dricka. Långt ifrån de många kärva viner man kan råka ut för även från bra producenter och bra lägen.

Winefinder

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Bel-Air är ett av 26 vingårdslägen i Gevrey-Chambertin - ett av vinvärldens mest berömda vindistrikt i Bourgognes Côte de Nuits - som klassats som premier cru. Det var en av familjen Boissets och Domaine de la Vougeraies första inköpta vingårdar och den ligger på en brant syd-östsluttning med kalkrik jord precis ovanför grand cru-vingården Chambertin Clos de Bèze - "ett drömläge" som man själv uttrycker det.

Vinet är förstås gjort på 100 procent pinot noir som växer tätt (10 000 rankor per hektar). Vinrankorna planterades 1966 och 1980. Skördeuttaget är mycket låga 13,5 hl/ha och de odlas ekologiskt/biodynamiskt. 65 procent av druvorna avstjälkades och sedan genomgick druvorna en fem dagars kallmacerering (12-15 grader Celsius) och därefter följde 26 dagars jäsning med den naturliga jästen. Sedan 2006 pressas druvorna efter jäsningen. Man genomför en daglig pigeage (mekanisk nedtryckning av skalresterna och jästfällningen) under halva jäsningen och lättare överpumpning fram till jäsningens slut. Vinet har lagrats i 16 månader på ekfat (50 procent nya) och det har buteljerats utan klarning eller filtrering.

2009 anses som en av de bästa årgångarna i Bourgogne och Côte de Nuits sedan 2005!

Producenten

Domaine de la Vougeraie startade 1998-1999 när familjen Boisset ville samla alla sina utspridda vingårdar under en egendom och göra Bourgogne i absolut toppklass. Namnet Domaine de la Vougeraie tog man från familjehemmet men tanken är också att det ska föra tanken till Grand Cru-vingården Vougeot där man har 10 hektar. 

Jean Claude Boisset och Claudine Boisset köpte sina första vingårdar 1964. Idag är det deras son och dotter - Jean Charles och Nathalie - som leder egendomen. Chefvinmakare är Pierre Vincent som tog över efter Pascal Marchand 2006. I vingården jobbar man biodynamiskt/ekologiskt och vinkällaren försöker man hålla sig till minimal intervention för att låta le terroir stå för vinernas uttryck. Naturlig jäst, lång jäsning, manuell nedtryckning av skallocket under jäsningen och buteljering utan filtrering eller klarning är några av de metoder som man använder sig av. 

Domaine de la Vougeraie har 67 olika vingårdslägen spridda över 34 hektar (två tredjedelar i Côte de Nuits och resten i Cöte de Beaune). Hjärtat i produktionen är vad de själva beskriver som den "mytiska och magiska" monopolvingården Le Clos Blanc de Vougeot - en liten vingård precis intill Château du Clos de Vougeot som är planterad med chardonnay. Den ligger precis utanför den norra muren till Clos de Vougeot och angränsar till Musigny och Les Amoureuses i grannkommunen Chambolle-Musigny. 

Men man äger också delar av andra berömda vingårdar som Charmes-Chambertin Les Mazoyères, Bonnes Mares, Musigny, Clos de Vougeot, Corton Le Clos du Roi, Corton-Charlemagne Le Charlemagne och en mängd mycket bra premier cru-lägen.

http://www.domainedelavougeraie.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du