Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Perrot Minot Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes 2014

Perrot MinotChambertin Grand Cru Vieilles Vignes 2014

Frankrike, Gevrey-Chambertin, 750 ml, 13%

Perrot-Minot i Morey St Denis producerar unika viner i toppklass. Sedan Chistophe Perrot-Minot, som är fjärde generationen sedan egendomen kom i familjens ägo 1870, tog över 1993 har vinerna nått världsrykte. Man förfogar över 11 hektar egna vingårdar med mycket gamla stockar i Chambertin, Chambolle···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2014

Smaknotering

En fantastisk medelfyllig grand cru med lager på lager av röd frukt, rosor, sammetslena tanniner och lång fin eftersmak. Det här vinet har elegans och finess redan i dag men kan också lagras länge för den som vill och har tid. 

Drickes
2020-2032
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
17-20ºC
Lufta vinet
1-2 timmar

Så tycker experterna

Tim Atkin
98p 98 p "A symphony in a bottle."

Like the Clos de Bèze bottling, this is made with fruit purchased from Pierre Damoy (although Christophe Perrot-Minot decides on the picking date). Mint, blood orange, tobacco spice, dense fruit, bright acidity and firm, yet fine-grained tannins. A symphony in a bottle. 2022-32

Vinous
95p 95+ p "This extremely long wine will need extended aging."

Healthy full red. Much darker and cooler on the nose and palate than the Clos de Bèze, offering slightly stunted aromas of black cherry, chocolate, menthol, pepper, licorice and minerals. The biggest, most powerful and most brooding of these 2014s by far but still with a remarkably smooth texture and noble tannins that spread out to saturate the mouth. Not showing the fireworks--or the delicacy--of the Clos de Bèze right now, as its menthol and mineral elements dominate and there's little easy sweetness in the early going. This extremely long wine will need extended aging. The crop level was just 25 hectoliters per hectare, the same yield produced in 2014 by the 90-year-old Chapelle- Chambertin vines. (The Clos de Bèze yielded 30 hectoliters per hectare.)

WineAdvocate
97p 95-97 p "This is a superb wine."

The 2014 Chambertin Grand Cru seems to offer more fruit intensity on the nose compared to the 2014 Clos-de-Bèze, with cranberry and fresh strawberry, and a touch of damp woodland in the background. It gains intensity in the glass. The palate is medium-bodied but with great substance and depth than the Clos de Bèze; there is a keen line of acidity cutting through the intense red berry fruit, and wonderful mineralité and tension on the finish. It just gradually gains in intensity before it fans out with a sense of confidence and entitlement, as befitting a Chambertin. This is a superb wine.

Burghound
95p 93-95 p "This is impressive because it possesses imposing size and weight yet the palate impression remains exquisitely well-balanced."

Here the cool and highly restrained nose is both more densely fruited and a bit more complex as well if a bit less elegant because like the Mazoyères this is clearly Gevrey in basic character. The spicy and overtly muscular big-bodied flavors display even more minerality on the lush but refined finish that is seriously powerful and persistent. This is impressive because it possesses imposing size and weight yet the palate impression remains exquisitely well-balanced.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Domaine Perrot-Minot är en egendom som uppnått stjärnstatus som en av Bourgognes absolut bästa producenter. I dag leds den av Christophe Perrot- Minot, som är fjärde generationens vinmakare, och som nådde upp till närmast ouppnåeliga 99-100 p hos Robert Parker med sin med Chamberlin Clos de Beze 2005 (en poäng som bara tangerades av den mångdubbelt dyrare DRC Romanée Conti i samma årgång). 
Christophe tog över vingården 1993 och har sedan dess köpt på sig en del utmärkta vingårdslägen i Chambertin och Vosne-Romanée och i dag har man 18 hektar till sitt förfogande i några av de absolut bästa lägena - bland annat sju Grand Cru'er: Chambertin Clos de Bèze, Chambertin, Mazoyères-Chambertin, Charmes-Chambertin, Mazis-Chambertin, Chapelle-Chambertin och Clos Vougeot. Redan 1998 slutade han med konstgödsel och herbicider. 
Vinstockarna är gamla (många över 100 år) och beskärs så att de ger ytterst liten avkastning. Druvorna skördas förstås för hand, avstjälkas delvis (50-100 procent beroende på årgången) och sorteringen och urvalet av druvor till de bästa vinerna är hårt. Grand Cru-vinerna lagras på franska ekfat i upp till 18 månader och med högst 30 provent ny ek för att inte träaromerna ska dominera. Vinerna varken filtrerats eller klarnas före buteljering. Varenda flaska förses dessutom med en kod - en ”logstrip” - som gör det möjligt att inhämta information om varje enskild flaskas autenticitet. Få vinmakare i Bourgogne gör viner med sådan skärpa och friskhet som Christophe Perrot-Minot.

"Perrot-Minot is one of the most exciting domaines in Burgundy." , Robert Parkers The Wine Advocate. 

"Christophe Perrot-Minot is one winemaker who I admire”, Robert Parkers The Wine Advocate.
"Christophe Perrot-Minot continues to hone his style, making more elegant, textural wines each vintage. These are some of the sexiest Burgundies you will find.”, Bruce Sanderson, Wine Spectator
"Riches, denses, exubérants et intensément parfumés, les vins évoquent les plus belles réussites d'Henri Jayer.”, Guide de la Revue de Vin de France

http://www.perrot-minot.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du