Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Krug Vintage  2003

Krug Vintage 2003

Frankrike, Champagne, 750 ml, 12,5%

Dela nu år 2003 var unikt med särskilt utmanande omständigheter, ett händelserikt år för Champagne. Här var det en torr vinter och vår, ett tidigt bud paus följt av två allvarliga frost vilket innebar betydande förluster, särskilt av många Chardonnay druvor. Sedan var augusti en rekord-brytare med e ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2003

Druvor

Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier

Smaknotering

Doften är explosiv med ändå elegant och stilfull. I doftbilden hittar man läckra smultron, citrus, plommon, lite vit choklad och lite röda bär. Smaken är enormt läcker, stilfull, komplex och syran ligger perfekt i munnen. I smakbilden hittar man mogna smultron, vit choklad, plommon, mineraler, lite äpplen, kolabönor, rostade valnötter och lång fin eftersmak som hänger sig fast.

Drickes
2016-2028
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC
Lufta vinet
20 minuter

Så tycker experterna

James Suckling
95 p "The trademark complexity is here"

A rich nose with deep, ripe chardonnay and pinot noir, red fruits, some dark mushrooms and plenty of grilled nuts, plus caramel, some deep spices, dried citrus, lemon peel and bready aromas. The trademark complexity is here and it freshens with air. The palate is intricately detailed and stitched together like needlework; very precise, very even. The acidity is articulated with some finesse and yet it has much more in terms of phenolics as the leading structural component. The phenolics are rich and ripe, sitting polished and even around immensely concentrated fruit with flavors of peach, nectarine and white cherry. The finish is deep, even and resonant. Drink now but rest assured it will hold for a very long time, just like Krug has proven in other warm years like ´76.

WineSpectator
95 p "A wonderfully expressive version"

Like taffeta in texture, this harmonious Champagne is finely honed and fresh. A wonderfully expressive version, with ample spice and graphite accents to the blackberry pâte de fruit, coffee liqueur, dried apricot, singed orange peel and crystallized honey notes. Hard to stop sipping. Disgorged spring 2014. Drink now through 2028.

Vinous
95 p "Fruit flavors show outstanding vivacity for a hot vintage"

Powerful, complex bouquet evokes fresh peach, pear, floral honey, green almond and smoky minerals. Deep, palate-staining citrus and orchard fruit flavors show outstanding vivacity for a hot vintage, picking up ginger and talc notes with air. The strikingly long, sappy finish features zesty orange pith, smoky minerals and an echo of honeysuckle. I´d be in no rush to drink this one. Speaking of waiting, I had the chance to revisit the 2000 Vintage Krug and it has begun to pick up the smoky, weighty and nutty character that long-time fans of this producer crave. It´s still plenty young but already unmistakably Krug, with a chewy texture and a sexy floral nuance dominating right now.

The Richard Juhlin Champagne Club
95 p "En omisskännlig Krug med en struktur och uppbyggnad som mer än en smula påminner om den heroiska 76:an"

Ett mycket fräschare och mer välgjort vin än Bollinger detta år till exempel. Lite dov, men märkbart stor doft med mörka penseldrag. Vid uppvärmning känns årgångens lite tunga klumpiga drag en aning. Annars är vinet återigen en omisskännlig Krug med en struktur och uppbyggnad som mer än en smula påminner om den heroiska 76:an med sin mäktiga och samtidigt smeksamma koncentration och silkighet.

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Dela nu år 2003 var unikt med särskilt utmanande omständigheter, ett händelserikt år för Champagne. Här var det en torr vinter och vår, ett tidigt bud paus följt av två allvarliga frost vilket innebar betydande förluster, särskilt av många Chardonnay druvor. Sedan var augusti en rekord-brytare med en medeltemperatur på 28.5° C, tio grader över genomsnittet i säsongens! Vi hade vår första skörd den 23 augusti, de tidigaste sedan 1822, men de extrema variationerna i mognad i växtplasterna innebar man inte kunde fastställa skörden för varje by, som är brukligt i regionen Champagne. Således fortsatte skörden i vågor fram till början av oktober. Ett år av tre sådana ytterligheter var aldrig hört talas om i mannaminne. Men extremt bra viner blev det till slut för Krug

Producenten

Rickard Julins beskrivning av Krug

Krug är för mig något mer än en champagne. Det är ett begrepp som står för konstnärskap, tradition, hantverk och stunder av maximal njutning. De flesta konnässörer håller Krug Vintage som historiens främsta champagne. Filosofin går i korthet ut på att alla viner jäser byvis på 205-liters välåldrade fat med trä från Argonne och de vackra skogarna i centrala Frankrike. Vinerna filtreras sällan utan klarnas genom omdragning från ett fat till ett annat. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, vilket är en av anledningarna till Krugs fantastiska lagringspotential. Inga viner degorgeras före sex års ålder. Man äger själv 20 hektar i Aÿ, Ambonnay, Le Mesnil och Trépail, men har framför allt många prestigefyllda kontrakt med några av champagnes bästa odlare, som sätter en stor ära i att förse Krug med druvor.

http://www.krug.com/

Karta