Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bollinger Vieilles Vignes Francaises 1998

Vad tyckte du?

Bollinger Vieilles Vignes Francaises 1998

Frankrike, Champagne, 750 ml, 12%

Det unika med denna "Blanc de Noirs", dvs 100% Pinot Noir, är att den tillverkas av druvor från tre små vingårdar i Aÿ och Bouzy. Dessa tre vingårdar har på något magiskt sätt klarat sig undan vinlusen och vinstockarna är således oympade. Musten från resp vingård genomgår första jäsning i gamla ekf ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

1998

Druvor

Pinot Noir

Smaknotering

Mycket stor ,elegant och kraftfull doft. Smaken är torr och mycket komplex med lager av koncentrerad frukt i en underbart pigg , fräsch och gräddig samt krämig stil. Detta är en fantastisk flaska champange.

Drickes
2014-2022
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

The Richard Juhlin Champagne Club
96p

Tyvärr var jag något förkyld när jag gick på den här nyförlösta storheten första gången. Jag var dock inte ensam om att beskriva doften som svag och outvecklad. Smaken däremot är precis som den brukar från detta vin vid motsvarande ålder. Enormt rik och översvallande tjusig. Fruktbomben detonerar med färginslag av lakrits, rök, choklad och trä. Imponerande!

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Bollingers kraftfulla stil passar utmärkt med lite kraftigare fiskrätter samt eleganta rätter med fågel. Tillbehör med syra och krämighet gör anrättningarna extra lämpliga.

Vinet

Det unika med denna "Blanc de Noirs", dvs 100% Pinot Noir, är att den tillverkas av druvor från tre små vingårdar i Aÿ och Bouzy. Dessa tre vingårdar har på något magiskt sätt klarat sig undan vinlusen och vinstockarna är således oympade. Musten från resp vingård genomgår första jäsning i gamla ekfat, för att inga tanniner eller ekdofter ska påverka vinet. Den andra jäsningen sker på flaska med efterföljande lagring på sin jästfällning under minst 5 år. Under processen har riktiga korkar använts i flaskorna, istället för vanliga kronkapsyler. Man tror att det ger ett bättre skydd mot oxidation. Vinet handdegorgeras och dosagen på relativt låga 7-9 g/l tillsätts.

Producenten

Bollinger rankas utan tvekan som ett av de förnämsta vinhusen i Champagne, och det är inte konstigt att en viss James Bond njutit av denna exklusiva dryck i sina senaste filmer. Bollinger har en lång historia och huset grundades 1829. Den färgstarkaste personen i historien är utan tvekan Lily Bollinger. Från sin cykel höll hon ett vakande öga över varenda vinklase när hon gled fram genom det böljande landskapet kring byn Aÿ där vinhuset ligger. I denna Grand Cru-by dominerar pinot noirdruvan, vilken alltid utgör en tredjedel i blandningen till Grande Année. Resterande del utgörs av chardonnay. Bollinger tillhör den mer kraftfulla och smakrika typen av Champagne och förutom den höga andelen av blå druvor så beror smakrikedomen på att man jäser saften på mindre ekfat.

Lily Bollinger myntade även ett berömt citat om sitt vin: "Jag dricker Bollingers champagne när jag är lycklig. Jag dricker den också när jag inte är så glad. Ibland dricker jag den när jag är ensam.När jag har sällskap betraktar jag den som helt nödvändig. Jag smuttar gärna på den när jag inte är hungrig och jag dricker den till mat. I övrigt dricker jag den aldrig utom när jag är törstig."

http://www.champagne-bollinger.com/

Karta