Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Drappier Brut Nature Sans Soufre

Drappier Brut Nature Sans Soufre

Frankrike, Champagne, 750 ml, 12%

Drappier Brut Nature Sans Soufre Ajouté är ett unikt vin i Champagne. Vinmakaren Michel Drappier är överkänslig mot svavel och därför den förste i världen att producera en kommersiell champagne helt utan tillsats av just svavel (vilket man normalt tillsätter alla viner åtminstone vid buteljeringen - ···

Per flaska

372:-

Per låda (6 st)

2 232:-

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Skaldjur
  • Milda ostar
  • Aperitif
  • Tapas och smårätter
Druvor

Pinot Noir

Smaknotering

Stor komplex doft av mogna äpplen, mineral, citrus och blommor. Smaken är komplex och ovanligt utvecklad med inslag av mogna gula äpplen, citrus, blommor och mineral. Knastertorr men med en nästan söt fruktighet. Lång torr och kraftfull eftersmak. 

Drickes
2016-2020
Alkoholhalt
12%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC

Så tycker experterna

Winefinders Wine Team
92 p "Unikt är ett slitet begrepp men här stämmer det till fullo"

Drappiers Brut Nature Sans Soufre Ajouté är ett unikt vin. Ingen dosage och därför knastertorr. Men också utan tillsatt svavel vilket ger en mer mogen och öppen frukt (vilket märks när man provar vinet mot den svavlade varianten. Vinet har en gul färg och stor äpplig doft med inslag av honung, blommor och gula äpplen. Nästan lite som äppelmust. Smaken är medelfyllig mycket frisk och mycket torr med inslag av mogna äpplen, citrus, mineral och lite honung. Lång läcker avslutning. Unikt är ett slitet begrepp - men här stämmer det till fullo!

Winefinder
Vinous
91 p "Fruit flavors show very good energy...very good clarity and persistence."

Vibrant quince, orange zest and green apple aromas are complemented by smoky minerals and honeysuckle. Stony, sharply focused citrus and orchard fruit flavors show very good energy, turning juicier and deeper with air and picking up a melony quality and a hint of anise. Finishes on intense notes of dusty minerals and ginger, with very good clarity and persistence.

WineSpectator
90 p "A dry yet very fruity style"

A dry yet very fruity style, offering strawberry, watermelon and mineral flavors set against an airy texture. It´s all supported by a lively structure.

WineEnthusiast
90 p "It’s a food wine, dry and packed with baked apple flavor"

By not adding sulfur to the wine, André and Michel Drappier have managed to produce a wine with greater depth than most, perhaps compounded by the slight oxidation that gives richness. It’s a food wine, dry and packed with baked apple flavor, finishing on a high note of acidity.

Livets Goda
90 p "Knastertorr och distinkt champagne"

Knastertorr och distinkt champagne med en viss rondör i det mineraliska, relativt fräsch med lätt beska toner i frukten som avger en hel del citrus. En fräsch och pigg champagne med visst djup och hygglig substans.


Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Aperitif, skaldjur, fågel och så gott som alla sorters fisk.

Vinet

Drappier Brut Nature Sans Soufre Ajouté är ett unikt vin i Champagne. Vinmakaren Michel Drappier är överkänslig mot svavel och därför den förste i världen att producera en kommersiell champagne helt utan tillsats av just svavel (vilket man normalt tillsätter alla viner åtminstone vid buteljeringen - med några få undantag av så kallade naturvinsproducenter).

Vinet är gjort på 100 procent pinot noir och har lagrats i minst tre år på jästfällningen innan det släpps på marknaden.Dessutom är den så kallade dosagen (det vill säga sockerhalten i vinet som man använder för att toppa upp flaskan igen efter det att man skjutit ut jästfällningen) "noll" och vinet är därför en så kallad Brut Nature eller Zero Dosage - och därmed helt knastertorr. 


Producenten

Det är frågan om Drappier skulle ha den position man har i dag om inte president de Gaulle varit så förtjust i Champagne Drappier. Den kvalitetsinriktade firman grundades 1808. André Drappier har i dag lämnat över det mesta av firmans skötsel till Michel Drappier som utvecklat firman ytterligare och upprätthåller husets goda rykte.

Drappier tar ut ett anmärkningsvärt lågt skördeuttag från sina 40 hektar i Aube och 17 i Marne. Firman kalljäser musten för att undvika sekundäraromer från jäsningsprocessen. Man jobbar med minimala mängder tillsatt svavel för att hålla vinet så naturligt som möjligt och framhäva vinets ursprungliga karaktär. Och Michel, som är allergisk mot svavel, gör en version av firmans Brut Nature helt utan tillsatt svavel.

1991 köpte Drappier en källare i Reims där deras årgångs- och prestigechampagner numera lagras. Den investeringen kan tyckas lite märklig då man redan har fantastiska källare från 1100-talet byggda av klostret Clairvauxs munkar. Anledningen är faktiskt att källaren i Urville är för varm.

En specialitet som Drappier är ensamma om är jätteflaskan prima (36 liter). En annan är lagring av gamla reservviner med superdosage i stora glaskärl. Drappiers viner är mycket rika och välgjorda. Med den experimentglade och kunnige Michel vid rodret, kan vi förvänta oss fler positiva överraskningar från Drappier. Grande Sandrée är konstant Aubes mest spännande vin. Sedan 1995 gör Michel också eftersökta Magnum åt Patrick Sabaté under namnet Boërl & Kroff. Dessa dyrgripar har snabbt fått kultstatus och onekligen har dessa viner gjorda från firmans tre bästa lägen i Urville en koncentration som imponerar.

 

http://www.champagne-drappier.com/

Karta