Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Servin Chablis Vieilles Vignes Sélection Massale 2015

Vad tyckte du?

Domaine Servin Chablis Vieilles Vignes Sélection Massale 2015

Frankrike, Chablis, 750 ml, 12,5%

Vinet kommer från Les Pargues, som ligger mitt mellan de högt ansedda Premier Cru-markerna Montmains och Vosgros. Efter vinlusens katastrofala framfart i Europa ansågs vinodling inte längre lönsamt, så när områdets klassifikation under 1920- och 1930-talet gjordes hade man gett upp att odla vin på L ···

Styckvis

259:-

/flaska
Låda (6 st)

259:-

/flaska, totalt 1 554:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Skaldjur
  • Vegetariskt och sallader
  • Asiatiskt
  • Milda ostar
Årgång

2015

Druvor

Chardonnay

Smaknotering

Vieilles Vignes är ett ordentligt steg upp från Servins "vanliga" Chablis. Det är en elegant, klassiskt mineraldriven Chablis, där frukten står lite i bakgrunden. I doften hittar vi krita, mineral, rök, örter, kex, lite smör, citrus och äpplen. Smaken är medelfyllig , mycket frisk och balanserad med ett långt avslut.

Drickes
2018-2022
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Sockerhalt
1 g/l
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

WineAdvocate
90 p "This is harmonious and saline, nicely focused"

The 2015 Chablis Vieilles Vignes Selection Massale comes from 100% un-cloned vines inside Les Pargues. It has a very engaging bouquet with scents of fresh pear, cooking apple and light gravel aromas that are very well defined. The palate is also very well defined, with hints of white peach and touches of hazelnut. This is harmonious and saline, nicely focused with a touch of spice on the finish. Certainly in this vintage there exists a gap between the regular Les Pargues and this old vine bottling.

Vinous
89-90 p "In a classic Chablis way"

(70% aging in tank and 30% in older barrels): Deep stone fruit aromas lifted by ginger and lime. Broad and dry in the mouth, with healthy acidity tightening the flavors of ripe peach, pineapple, ginger and lichee. Finishes with subtle mounting length and dusty grip. Less generous than the Pargues but in a classic Chablis way: I might have mistaken this for a 2014.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5351

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

De allra flesta anser nog att Chablis skall drickas kallt, ungt och snabbt. Jag skulle istället rekommendera ordentligt stora Bourgogne-kupor, en omgång på karaff, lite högre temperatur för att låta den härliga smaken komma fram ordentligt. Till det enkel, ärlig mat utan för mycket krusiduller. Försök även att spara i alla fall ett par flaskor och följa deras utveckling över de kommande åren, det tror jag kan bli riktigt givande. (Arvid Rosengren, Europas Bäste Sommelier)

Vinet

Vinet kommer från Les Pargues, som ligger mitt mellan de högt ansedda Premier Cru-markerna Montmains och Vosgros. Efter vinlusens katastrofala framfart i Europa ansågs vinodling inte längre lönsamt, så när områdets klassifikation under 1920- och 1930-talet gjordes hade man gett upp att odla vin på Les Pargues. Först 1960 planerades marken om igen. Idag planterar man med den ovanliga ”Sélection Massale”-tekniken, vilken innebär att när en vinstock måste planeras om på grund av sjukdom eller hög ålder så använder man ympningar från individuella vinstockar som anses speciella. Idag är det annars vanligast att plantera om hela områden med enhetliga kloner. Att man i Les Pargues använder sin speciella teknik anses ge ett mer komplext terroir-uttryck i vinet. Det här vinet kommer från utvalda delar av Les Pargues, där vinstockarna är äldre än 40 år gamla. Häflten av vinet jäses i neutrala fat, resten i ståltank.

Producenten

Familjen Servin är en av de mest klassiska domänerna i Chablis. De har ägt vinmarker och gjort vin här sedan 1547 och kanske ännu längre tillbaka. Det är kanske inte så konstigt att de ofta beskrivs som en ”traditionalisterna” i området. Trots det har man förnyat sig och bland annat anammat mer hållbara metoder i vingårdarna. Vinerna man gör är strama, eleganta och ämnade för lång lagring. Klassisk Chablis alltså.

Idag förfogar man över 32 hektar och 85 procent av produktionen går på export. Montee de Tonnerre är tillsammans med Vaillons husets bästa Premier Cru. Man äger även delar på fyra av de sju Grand Cru fälten (Blanchots, Les Preuses, Bougros och Les Clos). Alla vingårdar skördas för hand och druvorna från olika lägen vinifieras separat med en blandning av traditionella och moderna tekniker. 

 

Nyligen har Domaine Servin utökat sina ägor med några få hektar i två andra berömda premier cru-vingårdar: Vaucoupin och Mont de Milieu.

http://www.axel-technologies.com/servin/