Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Albert Sounit Bourgogne Aligoté - Vieilles Vignes 2021
Våra kunder tycker

Albert SounitBourgogne Aligoté - Vieilles Vignes 2021

Frankrike, Bourgogne, 750 ml, 13%

Vingården "Les Hesses" ligger på platån strax väster om Albert Sounits vineri i Jully-lés-Buxy och där till detta vin plockas enbart druvor från vinstockar med en medelålder på 80 år.   Alla druvor skördas och sorteras för hand. För att bevara färskören och de blommiga inslagen i detta vin får 85% ···

Styckvis

199 kr

/flaska
Låda (6 st)

1 194 kr

Årgång

2021

Druvor

Aligoté

Smaknotering

Frisk och blommig doft gult äpple, citrus och vita blommor.   Smaken är fyllig och generöst fruktig med en delikat och frisk syra där det i den långa eftersmaken framträder in läcker miniralitet.

Drickes
2023-2026
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
7-10ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Vingården "Les Hesses" ligger på platån strax väster om Albert Sounits vineri i Jully-lés-Buxy och där till detta vin plockas enbart druvor från vinstockar med en medelålder på 80 år.

 

Alla druvor skördas och sorteras för hand. För att bevara färskören och de blommiga inslagen i detta vin får 85% det blivande vinet jäsa i rostfria tankar vid cirka 14 grader, och de återstående 15% jäst i 3-4-åriga fat av fransk ek. Efter 6 månader blandas vinet och överförs till tankar i rostfritt stål, där det lägger sig i 6-8 veckor fram till buteljering som antingen utförs utan eller med en mycket lätt filtrering.

Producenten

Albert Sounit är en egendom som ligger i Rully och Buxy i Côte Chalonnaise och som producerar Crémant de Bourgogne och vita och röda viner på Aligoté, Chardonnay och Pinot Noir.

Fastigheten har en lång historia som går tillbaka till 1781, då familjen Jeunet etablerade företaget. Den nuvarande Domainens hemvist byggdes 1851 av familjen Jeunet i ett stenbrott och består av stora, välvda källare – perfekt för att lagra vinerna.

Familjen Sounit tog över 1945 och företaget var de följande decennierna en viktig négociant i området som inte ägde så mycket mark.

1988 började Knud Kjellerup, en dansk vinimportör, importera vinerna från Albert Sounit – och 1993 köpte han företaget tillsammans med två goda vänner för att förverkliga passionen att producera högkvalitativa viner från Chalonnaise. 

De nya ägarna trodde stenhårt på potentialen hos vingårdarna i Côte Chalonnaise – och att det inte finns någon anledning till varför vinbönderna och egendomarna i Côte Chalonnaise skulle kunna producera viner av samma kvalitetsnivå som Côte de Beaune. Terroiren finns där, – ”det är bara att ta hand om vinstockarna – och att använda bästa möjliga metoder – både i vingården och i vinkällaren”, som Knud uttrycker det.

Albert Sounit har sedan dess genomgått en enorm utveckling med stora investeringar i vingårdar, vinkällare och människor, inklusive förvärvet av Domaine Bernollin 2005. Idag är Albert Sounit en egendome med 16,5 ha vinmark och med vingårdar i Rully, Mercurey och Montagny. Dessutom har man långtidskontrakt med en mängd odlare på upp till 10 hektar i området. 

Idag buteljeras alla viner under Albert Sounit (Bernollin kommer inte att finnas kvar som egen etikett). 

https://albert-sounit.fr
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du