Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Pontet-Canet Château Pontet-Canet 2006

Vad tyckte du?

Château Pontet-Canet Château Pontet-Canet 2006

Ekologisk

Frankrike, Bordeaux, 750 ml, 12,5%

Det är lätt att glömma bort årgång 2006 i Bordeaux efter smash hit-årgångar som topprejtade 2005, men årgången har mycket kvalitet att finna. Det är visserligen större variationer i kvalitet än 2005, men såväl cabernet sauvignon på vänstra stranden (särskilt St-Julien, Margaux och Pauillac) och merl ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2006

Druvor

Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc

Smaknotering

Doften är stor och massiv med inslag av valnötter, svarta vinbär, mineral och cederträ. Smaken är ganska fyllig i massivt sötfruktig stil med inbäddade tanniner. Eftersmaken är lång, sträv och elegant. Producenten uppger att detta vin tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.

Drickes
2019-2046
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
2 g/l
Lufta vinet
3 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
94 p "What a great wine from Alfred Tesseron and Jean-Michel Comme."

"Tasted at Bordeaux Indexs annual 10-Year On tasting in London. The 2006 Château Pontet-Canet has an extremely pure, vivacious, perfumed bouquet with crushed violets infusing the blueberry and blackberry fruit. But it is all about the detail and precision in this wine. The palate is medium-bodied with a gentle grip in the mouth: lightly toasted black fruit, dried orange peel, cedar and a pinch of white pepper. This feels very cohesive and poised with just a touch of mint entering right on the finish. What a great wine from Alfred Tesseron and Jean-Michel Comme. Go grab the corkscrew now, but don not feel that this wine has to be opened for another 5-6 years. Tasted January 2016."

Vinous
94 p "Powerful impression of soil character."

"Saturated medium ruby. Inky cassis, black raspberry, graphite and pungent minerality on the very ripe nose. Dense, rich and silky, with a brooding inky minerality and an almost liqueur-like dark fruit sweetness leavened by a savory peppery element. This very ripe, deep and concentrated wine boasts wonderful lushness without any undue weight thanks to its sheer energy. Like its neighbor Mouton-Rothschild, Pontet-Canets 2006 conveys a powerful impression of soil character. Finishes with serious dusty tannins and superb lingering sweetness. Should be long-lived."

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5251

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

VinetWine Advocate Robert ParkerThe 2006 is a wine to stockpile, especially for those in their thirties and forties as it needs another decade to reach maturity, after which it should keep for 30+ years. This vineyard, just south of Mouton Rothschild, has produced an opaque bluish/purple-colored 2006 with an extraordinarily pure nose of graphite, charcoal, sweet creme de cassis, and a hint of scorched earth. Incredible concentration, stunning richness, and a 60-second finish result in a wine that transcends the vintage as well as this estate’s 1855 classification. This enormously endowed, modern day classic is a legend in the making. Anticipated maturity: 2018-2050+. (95p+)ProducentFamiljen Cruse är en av dessa gamla etablerade Bordeaux-ätter som har ett finger med i flera egendomar. Efter delar av Bordeaux-marknadens sammanbrott i början av 1970-talet (med bl a ett självmord som resultat av bluff-blandningar) kom vändningen. Desto bättre att Guy Tesseron från en förmögen Cognacs-familj men gift med en Cruse tog över slottet 1975. Trots stora förhoppningar kom inte vinerna igång förrän på 1980-talet, och ändå inte riktigt som man hoppats. Den riktiga vändningen kom i mitten på 1990-talet med hjälp av Michel Rolland, med en bra 1994 och en strålande 1995. Vingården är mycket stor, slottet vackert (om än icke lika vackert som Mme Tesseron).

Vinet

Det är lätt att glömma bort årgång 2006 i Bordeaux efter smash hit-årgångar som topprejtade 2005, men årgången har mycket kvalitet att finna. Det är visserligen större variationer i kvalitet än 2005, men såväl cabernet sauvignon på vänstra stranden (särskilt St-Julien, Margaux och Pauillac) och merlot på högra stranden (särskilt Pomerol) levererade långt över förväntan. Även de torra, vita vinerna är av ypperlig kvalitet. Många egendomar i St-Emilions ytterkant (såsom Cheval Blanc) och på den grusiga platån i Pomerol fick välja mellan att antingen skörda sina merlotdruvor före höstregnen (när den phenoliska mognaden var på gränsen till fullt mogna) eller riskera att vänta ut mognaden men istället mötas av de utlovade regnskurarna. De bästa beslutet visade sig vara en kombination av båda. De övre delarna av St-Emilion, som på grund av att mognaden var inte var lika långt framskriden, var tvungna att vänta ut regnet och lyckades således mindre bra. De bästa slotten har gjort viner i paritet med 1990, 1995 och 2000. På Médochalvön hade man stora problem med merlotdruvan på grund av regnfallen i slutet av september varför merparten av slotten har en lägre andel merlot än vanligt och istället lät dessa druvor gå in i andravinet. Cabernet klarade sig betydligt bättre i höstvädret och var fullt mogna när skörden drog igång under första veckan i oktober. De flesta producenter fokuserade på rigorös selektering av druvorna som kom in till vineriet och fick därmed druvor av utmärkt kvalitet att jobba med. 2006 i ett nötskal på Médochalvön innebar således mindre skördar och lägre andel merlot (ett typexempel är Château Margux som deklarerade en 45% minskning i skörden och en blend med 90% cabernet sauvignon). Vinerna markeras av denna anledning inte av mjuk rondör utan av klassisk struktur à la 1986 och 1988.

Producenten

Château Pontet-Canet är en femte-cru belägen i Pauillac och frågan är om det inte är regionens mest uppskattade och eftertraktade femte-cru med sina charmerande koncentrerade, balanserade och finessrika viner. Så har det emellertid inte alltid varit och en stor del av framgången kan tillskrivas den man som idag driver slottet – den numera åldrade men ständigt lika energiske Alfred Tesseron.

Som seden bjuder kommer namnet Pontet-Canet från historiska ägare. Namnet kommer ursprungligen från den adlige guvernören av Médoc, Jean-François de Pontet som började köpa ägor i Pauillac under 1700-talet. Även efter hans död fortsatte hans arvingar att köpa mark, denna gång i området Canet. Kombinationen av läget och släktnamnet kom sedermera att ge upphov till namnet Pontet-Canet. När vingårdarna var färdigplanterade blev Pontet-Canet (och är än i denna dag) en av de största egendomarna i Pauillac. Pontet-Canet är också kända för att genom århundradenas lopp haft mycket få ägarfamiljer, något som är väldigt ovanligt i Bordeaux.

Vid klassificeringen av slotten i Médoc år 1855 förärades Pontet-Canet med statusen femte cru – 5ème Cru Classé. Detta gick inte obemärkt förbi av en av dåtidens stora Bordeauxnégocianter, Herman Cruse, som köpte egendomen år 1865. I över 110 år ägdes Pontet-Canet av familjen Cruse tills det hamnade i ägorna på den kända Cognacs- och négociantfamiljen Tesseron (via Guy Tesseron). Året var 1975 och vingårdarna var i stort behov av omplantering, men det skulle dröja fram till dess att Alfred Tesseron tog över 1994 som Pontet-Canet verkligen började utvecklas. Egendomens viner har på senare år jämförts med första-cruerna och priset på flaskorna visar på den stora efterfrågan.

Pontet-Canet ligger granne med giganten Mouton-Rothschild och flera andra storheter. Många av dessa har låtit sig inspireras av Alfreds beslut att arbeta ekologiskt och biodynamiskt. År 2010 var man den första Bordeauxegendom att få den officiella ekologiska certifieringen Agence Bio (AB). Sedan dess har man också fått cerifieringar från Ecocert och biodynamiska Biodyvin (inga av dessa certifikat nämns på etiketten).

Alfred säger så här om sin egen filosofi till www.thewinecellarinsider.com: ”Jag är ingen vinmakare och det är ingen annan i mitt team heller – eftersom merparten av arbetet sker i vingården är vi snarare druvodlare. Våra framgångar på Pontet-Canet kommer från det arbete vi gör i vingårdarna, inte från vinmakningen. Vårt mål är alltid att skapa unika årgångar som är till för att drickas – inte för att bara provas.”

Alfred Tesseron har en examen i oenologi men har under årens lopp anlitat skickliga vinmakare för att bistå honom. När han började konvertera egendomen till ekologiskt jordbruk år 1999 tog han hjälp av konsulten Michel Rolland, men det var tack vare den nuvarande tekniska direktören och vinmakaren Jean-Michel Comme (som arbetat på gården sedan 1989) som Alfred blev övertygad om fördelarna med biodynamiken. Efter lyckade experiment med 14 hektar merlot år 2004 konverterade han hela egendomen redan år 2005. Den svåra årgången 2007 var den sista årgång som några kemikalier användes på ägorna. Både Alfred och Jean-Michel är stora förespråkare för så liten intervention som möjligt.

Sedan många år arbetar man dessutom med hästar i vingården, något man var först med att återinföra i Bordeaux. Eftersom hästar aldrig anses trampa på samma ställe två gånger så menar man att hela vingården hålls syresatt där hästarnas hovar trampar runt i jorden (att jämföra med en traktor som hela tiden kör i samma spår). Eftersom hästar var så ovanligt när man började fick Alfred och Jean-Michel ”uppfinna” solpanelsdrivna plogar och liknande för att fästa vid hästarna. Hittills har man haft de fem hästarna Reine, Surprise, Turbo, Ulysses och Universe (av rasen Postier Breton’s) men med de nya stallen som håller på att färdigställas 2019 kommer man att få plats med 20 hästar. När stallen är färdigställda räknar man med att kunna använda hästar på samtliga 81 hektar istället för dagens 34.

Andra steg man tagit för att säkerställa minimal intervention är att från och med årgång 2017 avstjälka alla klasar för hand vilket minskat behovet av el i vineriet. Faktum är att man tagit bort merparten av alla eluttag för att hela tiden tvingas att tänka aktivt kring att minska elförbrukningen. Det har i sin tur lett till att man har slutat pumpa över mustkappan vid vinmakningen. Ljuset genereras numera med hjälp av geotermisk energi som härrör från geotermiska borrhål som nyligen skapats i vingårdarna. Processen fungerar med hjälp av polytylenrör som cirkulerar vatten från geotermiska värmepumpar. Detta reducerar både de ekologiska fotspåren och minskar den effekt som elektromagnetism eventuellt har på vinet.

Viner
Pontet-Canet har 81 hektar planterat med rankor enligt följande: 62% cabernet sauvignon, 32% merlot, 4% cabernet franc och 2% petit verdot. Sedan 2009 har andelen cabernet sauvignon ökat. Jordmånen består av djupa grusjordar med lera och kalksten. Ägorna består i princip av en stor vingård som är indelad i två huvudparceller och 92 underparceller – ju närmre Mouton-Rothschild man befinner sig desto mer ökar andelen cabernet sauvignon medan området närmre floden har en högre andel merlot planterad. Snittåldern på rankorna är 45 år.

Medan den typiska skolan i Bordeaux idag är att omfamna ny teknik har Pontet-Canet visat upp närmast en besatthet att göra tvärtom. Mottot är ”allt kan göras för hand” och inga datorer styr varken skörde- eller jäsningsbeslut. Besluten tas istället av Jean-Michel efter att han spenderat timtals med att vandra i vingårdarna där han letar efter mörka skal, bruna stammar och frånvaron av röta. När frukten ser bra ut börjar han smaka och när han anser att  druvorna är mogna är det dags för skörd.

Druvorna vinifieras i fatkällaren från 1800-talet som genomgick en stor renovering 2005. Här finns en mängd olika jäskar: såväl 11 och 80-hektoliters koniska ektankar samt 37 och 80-hektoliters betongkar. 2010 adderade man också ett antal ”betongägg” för jäsning. All jäsning sker på nedersta planet medan sorteringsborden finns på våningen över – med hjälp av gravitationens kraft släpps druvorna ner i jäskaren. Här sker även den malolaktiska jäsningen. Vinerna lagras idag på 60% ny ek i 16–20 månader beroende på årgång.

Alfred och Jean-Michel planerar att i framtiden att lagra 25% av vinet på 900-liters amforor, mellan 50–60% på ny ek och resten på äldre ekfat. Man har införskaffat 50 amforor: 25 stycken gjorda på betong och kalksten från egendomen (för merlot) och 25 stycken gjorda av betong och grus från egendomen (för cabernet sauvignon). De menar att de tar detta steg eftersom amforor är ett mycket gammalt lagringskärl och att de hoppas få fram en fördjupad mineralitet och mjukhet i texturen. Amforornas porösa uppbyggnad ger också en helt annan syrekontakt än ett ekfat.

Sedan årgång 1982 finns andravinet Les Hauts de Pontet. Årgång 2012 kom det chockerande beskedet att Pontet-Canet var tvungna att nedklassificera andravinet till en Vin de France istället för AOC Pauillac efter den årliga blindprovning som regionens alla viner skickas in till. Det oroar emellertid inte Alfred så mycket då fokus alltid är på förstavinet, Le Grand Vin. Eftersom alla årgångar är unika strävar de efter att uppvisa varje årgångs speciella historia. Vid en sämre årgång gör de helt enkelt mindre vin snarare än att fokusera särskilt på ett andravin. Cirka 25,000 lådor vin släpps årligen.

Samma team som ligger bakom Pontet-Canet ligger också bakom biodynamiska Haut-Médocvinet Château Senejac. Dessutom äger Jean-Michel Comme en egen biodynamisk vingård i Sainte Foy vid namn Champ de Treilles. I januari 2016 expanderade Alfred och hans niece Melanie Tesseron i USA när de köpte den tragiskt bortgångne komikern Robin Williams vingårdar i Napa. Ägorna kallas numera Pym-Rae och vi kommer troligtvis att få höra betydligt mer om detta projekt ju mer det fortskrider.

Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.

 
http://www.pontet-canet.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du