Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Domaine Zind-Humbrecht Riesling Roche Granitique - EKO 2020

Domaine Zind-HumbrechtRiesling Roche Granitique - EKO 2020

Ekologisk

Frankrike, Alsace, 750 ml, 13,9%

Riesling är en senmognad druvsort som uppskattar det kontinentala klimatet i Alsace med sina kalla/heta ytterligheter men också ett särskilt torrt klimat. Eftersom den är en druvsort som kan behålla en stark syra, kommer den att uppskatta en väldränerad terroir som värms upp snabbt. Dessa villkor ä ···

Styckvis

299 kr

/flaska
Låda (6 st)

1 794 kr

Årgång

2020

Druvor

Riesling

Smaknotering

Kraftfull doft av citrus och vita frukter. Smaken speglar omedelbart druvornas vackra mognad som bjuder på ett aromatiskt uttryck av granitkomplexitet men också av mogna frukter. Årgångens karakteristiska tanniner kombineras med syran vilket ger en mycket frisk avslutning.

Drickes
2023-2030
Alkoholhalt
13,9%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC
Sockerhalt
0,4 g/l
Lufta vinet
1 timme

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Riesling är en senmognad druvsort som uppskattar det kontinentala klimatet i Alsace med sina kalla/heta ytterligheter men också ett särskilt torrt klimat. Eftersom den är en druvsort som kan behålla en stark syra, kommer den att uppskatta en väldränerad terroir som värms upp snabbt.

Dessa villkor är väl uppfyllda på de branta granitsluttningarna i Turckheim (Brand) och gör det möjligt att få druvor med god fysiologisk mognad samt låg äppelsyrabalans. Granitterroirerna producerar därför rieslingar som är mogna, intensiva och framför allt utan grönsaksprofil.

Detta vin kommer därför från vinstockar planterade mellan 1978 och 2001 på Grand Cru Brand som inte ingår i produktionen av Grand Cru. Varje år läggs det även till druvor från ett vingårdsläge som ligger strax under Grand Cru.

2020 års skörd var mycket mogen, men en kraftig jäsning tog överhanden av sockerarterna och slutade med ett mycket torrt vin.

Producenten


Zind-Humbrecht förfogar över några av de allra bästa vingårdarna i Alsace som Rangen, Clos-St-Urbain, Brand, Hengst, Goldert, Herrenweg och Heimbourg. Totalt omfattar egendomen 40 hektar runt om i Alsace. Egendomen grundades 1959 efter giftermål mellan Léonard Humbrecht och Geneviève Zind. Léonard Humbrecht har sedan dess satt sin prägel på vinvärlden genom att lansera åtråvärda viner år efter år. Deras son Olivier, som nu tagit över driften av egendomen, har inte gömt sig bakom sin fars insatser. Han är den förste fransman att ta examen som Master of Wine och han fortsätter att producera en häpnadsväckande mängd av högkvalitativa viner. Sedan 2002 är Domaine Zind-Humbrecht certifierad som biodynamisk odlare. Det är därför inte särskilt förvånande att de tror på låg avkastning i vingårdarna. Normalt tar de ut 35 hl/ha i stället för de 70 hl/ha som vinlagen stipulerar som maxuttag för grand cru-vingårdar i Alsace. Oliviers övertygelse, att arbeta med de finaste terroirerna i Alsace, ledde honom att köpa branta och svåra vingårdslägen som Rangen och Clos Windsbuhl. De var platser som andra odlare var angelägna att sälja eftersom det inte gick att skörda i dem med mekaniserade metoder, ett problem som Zind Humbrecht enkelt löste genom att arbeta med hästar.

Om Olivier Humbrecht:

One of ten of the best winemakers on planet earth!” – Robert Parker                                                                                                            
”Universums främste vinproducent!” – Wine Magazine

http://www.zindhumbrecht.fr/en
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du