Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Vive la France!

WinefindersVive la France!

För många är Frankrike vinlandet nummer ett! Och det ligger mycket i det då det är just fransoserna som en gång i tiden satte upp regelverk kring var man fick hämta sina druvor, vilka druvsorter man fick använda, hur stort skördeuttaget fick vara m.m. för att ens vin skulle få bära en viss klassifik ···

Låda (6 st)

1 290 kr

Ord. pris 1 410 kr
Smaknotering

Kuentz Bas Pinot Gris Trois Chateaux 2017 - 1 flaska.

Pinot Gris Trois Châteaux är gjord på biodynamiskt odlade druvor från Kuentz-Bas egna vinmarker. I de högt belägna och södervända vingårdarna uppnås vanligtvis perfekta mognadsförhållanden för Pinot Gris, med vanligtvis varma augusti- och septembermånader.

 

Under vinifieringen måste man ofta vara mycket försiktig med Pinot Gris, bl.a. genom att sänka temperaturen i jäskärlen för att främja frukten och framför allt krispigheten i vinerna. Resultatet hos Kuentz-Bas är övertygande med fruktiga, krispiga och samtidigt strukturerade Pinot Gris-viner.

 

Vinet lagras i 10 månader i ståltankar. Vinet passar som apéritif och är som skapat för "Foie Gras" eller till ädelost. Prova även till vitt kött i lätta såser. Det är också spännande tillsammans med fruktpajer eller fruktdesserter.

 

Doften är kraftfull en exotisk, kryddig bukett och smak. Utvecklade nyanser av mogen ananas, inlagda apelsiner och mer exotiska toner av passionsfrukt och mango. I eftersmaken finner du både exotiska karaktär och fruktighet samt en mycket läcker krispighet, vilket gör vinet fräscht och mycket harmoniskt.

 

 

Albert Sounit Bourgogne Rouge - Vieilles Vignes 2020 - 1 flaska.

Bourgogne Rouge “Vielles Vignes” är gjord av Pinot Noir från 2 olika vingårdar. Majoriteten kommer från skiften ”Les Saulniers” som ligger i söderläge och har en storlek av 1,37 ha med 20-70 år gamla vinstockar (De yngre vinstockarna använder Alber Sounit till sin Cremant de Bourgogne).

 

Jordmånen består av kalksten med en djup matjord av lera och skiffer. Druvorna från detta vingård ger både intensitet och koncentration. Det andra marken är "Le May" - en vingård som som ligger på en brant östlig sluttning på hög höjd, i fortlängningen på Montagny premier cru -sluttningen. ”Le May” har ett högt innehåll av kalksten och bidrar med frukt, finess och mineralitet.

 

Druvorna skördas för hand och sorteras 3 gånger - först när druvorna plockas, en andra gång när klasarna plockas ut plockarnas korgarna i slutet av raderna med vinrankor och en slutgiltig gång vid sorteringsbordet. Klasarna avstjälkas innan druvorna får genomgå en kallmaceration vid ca 9 grader i 5-7 dagar med en kontunuerlig överpumpning för att extrahera smak och färg.

 

Därefter ökas temperaturen vilket initierar alkoholjäsningen där endast naturlig jäst används. Under jäsningen, som tar 10 till 12 dagar, görs lättare nedtryckning av skalkappan. När den alkoholhaltiga jäsningen är klar fortsätter skalmacereringen 2-4 dagar. Efter pessing får vinet ligga i fat av fransk ek (25% nya) under 10 månader.

Slutligen pumpas vinet över till ståltankar för stabilisering under 3 månader innan det ofiltrerat buteljeras

 

Doften är djup och koncentrerad med både röd och mörk frukt - körsbär, plommon - med en touch av svartpeppar, mocca, lakrits och vanilj. Smaken är fruktig med en god kropp och intensitet.

 

 

La Clef du Récit Mentou-Salon Blanc 2020 - 1 flaska.

Menetou Salon är en av de utmärkta satelliterna inom Sancerre. Dessa vin är välstrukturerade med mogna krusbäraromar, stärkelsyror och flinty-smaker. Passionsfruktens dofter I sin ungdom är frukt som persika och aprikos helt enkelt läckra.

 

Dessutom kommer kännare utan tvekan att uppskatta den blommiga och mineraliska touch som dessa nya viner har.

 

Doften bjuder på välstrukturerade lätt mogna krusbäraromar, passionsfrukt och citrus.

Det aromatiska frukt- och bärtemat kommer igen i smaken som visar upp en palett av krusbär, persika, passionsfrukt och aprikos och bjuder på en underbart läskande syra som rundas av med en finstämd miniralitet.

 

 

Domaine Chatelain Pouilly Fume Harmonie 2020 - 1 flaska.

Domaine Chatelain plockar sin frukt från sex olika växtplatser med olika typ av jordmån. Tracy-sur-Loire, Pouilly-sur-Loire, Mesves-sur-Loire, Saint-Andelain, Saint-Laurent l´Abbaye samt Saint-Martin-sur-Nohain. Druvorna till detta vin från vinstockar med en ålder av 30 – 40 år.

 

Efter plockningen har juicen fått jäsa i en temperatur på 16 – 18 grader.

 

Fräsch och fruktig doft med toner av citrus, stenfrukter, gröna örter, fläder och krusbär. Smaken är frisk och fruktig med en fin fräschör som balanserar fruktkaraktären.

 

 

Chateau Blaignan 2015 -  1 flaska.

Drickmogen Bordeaux från fina årgång 2015 - en årgång som anses vara en av de bästa någonsin i Bordeaux. Château Blaignan är en ny bekantskap hos Winefinder.

 

En cru bourgeois som lagras på en blandning av tankar och fat i 14-16 månader. Druvblenden består av 51% merlot och 49% cabernet sauvignon.

Vinet är drickmoget redan nu med en lätt utveckling i både doft och smak.

 

Doften är rik och nyanserad med mogna toner av ek, svarta vinbär, plommon och båbär. Smaken är medelfyllig med inbäddade tanniner, bra balans och mogna inslag av ceder, mineral och kaffe.

 

 

Domaine Lafage Tessellae Old Vines 2018 - 1 flaska.

Ännu ett kanonvin från Domaine Lafage och Côtes du Roussillon. Tessellae Old Vines är till skillnad från Tessellae Carignan Vieilles Vignes gjort på en blandning av grenache, syrah och mourvèdre - men druvorna kommer även här från gamla stockar som växer i en svart skifferjord på 150 meters höjd.

 

Dessutom har man med en liten del grenache gris i mixen. Vinet har lagrats i 12 månader på betongtankar och har buteljerats ofiltrerat för att behålla så mycket smak och struktur som möjligt.

 

Stor och intensiv doft av mörka bär, röda bär, kryddor (örtagård) och vitpeppar. Smaken är medelfyllig med inslag av mörka bär tillsammans med skön kryddighet och en balanserad och fin mineralitet. Lite köttig och animalisk (från mourvèdredruvorna) och med lång eftersmak.

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

För många är Frankrike vinlandet nummer ett! Och det ligger mycket i det då det är just fransoserna som en gång i tiden satte upp regelverk kring var man fick hämta sina druvor, vilka druvsorter man fick använda, hur stort skördeuttaget fick vara m.m. för att ens vin skulle få bära en viss klassifikation. Franrkrike blev på så sätt själva inspirationen och ursprunget som alla andra vinländer försökte och fortfarande försöker efterlikna.

Vi har nu satt ihop en ny temalåda som hyllar vinlandet Frankrike med 6 olika viner från några klassiska vinregioner. Vi börjar i norr med en pinot gris från Alsace följt av en Bourgogne pinot noir och två sauvignon blanc-viner från varsin sida av Loire-floden. Därefter så beger vi oss söderut med ett första stopp i Bordeaux där vi hittar ett moget rött gjort på de fyra stora druvsorterin i regionen och avslutar till sist vår resa med ett kraftpaket från Languedoc-Rossilion.

Vive la France!

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du