Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Sex Nyanser Av Rosa

WinefindersSex Nyanser Av Rosa

Det florerar en direkt felaktig "sanning" om att "Ju ljusare rosé, desto högre kvalité". Att färgen skulle indikera kvalité faller under ordstävet "Döm inte boken efter omslaget". För vad färgen på ett rosévin visar är mest hur pass omfattande skalmacereringen (tiden då skalen är i kontakt med druvj···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Smaknotering

Bodegas Margón - Pricum Rosé 2022 - Spanien, Castilla y León

Vi är mycket glada att kunna erbjuda vinerna från smått kultförklarade Raúl Pérezs León-projekt - Bodegas Margón. Raúl har här valt att för de röda och rosévinerna uteslutande avnända den lokala druvsorten Prieto Picudo vilken karaktäriseras av att ha täta klasar, tunt skal och ge relativt små skördar. Viner har generellt sett en tydlig syra, stora tanniner och aromatiska smaker som drar åt peppar.

Druvorna har hämtats från vingårdar på 700-800 m.ö.h. med vinstockar med en ålder på 60-80 år. Jordmånen består av ett stenigt topplager vilket täcker lera.

Skördeuttaget ligger på 1 800 kg/Ha och produktionen sträcker sig till 9300 flaskor.

Jäsning och skalmaceration har skett i rostfria ståltankar med temperaturkontroll.

 

Fin och elegant doft med massor av vilda röda frukter som efter att ha fått andats en stund i glaset visar upp aromatiska förnimmelser som drar tankarna till en roséchampagne.

Smaken är mjuk, fräsch och lätt, tack vare sin goda syra som samsa med läckra toner av röda bär.

 

 

Haskell Vineyards - Dombeya Lily Rose 2022 - Sydafrika, Stellenbosch

Druvorna (merlot) kommer från de vingårdar som specifikt har öronmärkts för att producera denna rosé. Jordmånen består av granit och lerig sandig lerjord. Terroiren och klimatet faller in under medelhavskategorin, vilket resulterar i mycket torrt soligt väder under sommarmånaderna, vilket säkerställer att vinet är fullt av mogna och saftiga smaker.

Druvorna handplockades vid optimal mognad under de tidiga morgontimmarna. De hela klasarna pressades för att ge juicen mer komplexitet och färg. Därefter fick juicen genomgå både alkohol- och malolaktisk jäsning vid en låg temperatur i rostfria ståltankar för att maximera fruktigheten i vinet. Efter jäsning fick vinet ligga med sin jästfällning i ytterligare ett par månader då den försiktigt avlägsnades utan filtrering.

 

Friska och fräscha toner av jordgubbar, hallon och mogna körsbär i doften.

Smaken bjuder utöver det som doften visade upp även på en fint krämig nyans som ligger kvar i den mjuka och bäriga eftersmaken.

OBS! - Då vinet är ofiltrerat så kan det innehålla naturliga sediment vilka inte är skadligt eller påverkar vinets smakprofil.

 

 

Domaine de Chevalier - Le Rosé De Chevalier 2022 - Frankrike, Bordeaux

Domaine de Chevalier rankas bland de bästa producenterna i Bordeaux och Péssac-Leognan och egendomen är främst kända för sina fantastikja vita och röda viner. Man har dock även producerat en liten mängd rosévin med hjälp av rosé de saignée-metoden i över 25 års tid. Saignée betyder rakt översatt ”blödande” och vid vinframställning innebär metoden att man tappar av (blöder) vätska från en tank med druvjuice för rött vin i de tidiga stadierna av vinframställningsprocessen. Många högt ansedda producenter och regioner utnyttjar principerna i saignée-metoden för att skapa spännande roséviner med karaktär och djup. Metoden används bland annat för att göra topproséer i Spaniens Navarra-region där tekniken kallas sangrado.

Vinet är en blandning av 85% Cabernet Sauvignon och 15 % Merlot och passar utmärkt som aperitif men funkar också till skaldjur och sallader med sommargrönt men också till lättare grillade kötträtter.

 

Ung, pigg och fruktig, men ändock seriös, med stor doft av färska örter, jordgubbar, röda körsbär och lite citrus. Smaken är torr och frisk med en fräsch aromatik och med fint djup i frukten. Lång eftersmak. 

 

 

Chateau Pesquie - Terrasses Rosé EKO 2022 – Frankrike, Rhône

Rosén från Château Pesquies populära Les Terasses-serie.

Namnet kommer från latin och kan löst översättas till ”ansamling av jord” och valdes eftersom området i Ventoux består av kullar och dalar. För att bemästra den böljande terrängen behövde vinmakarna bygga terasser på de branta kullarna - många av dessa finns kvar än idag.

Familjen Chaudière valde således namnet som en hyllning till de förfäder som mödosamt karvade ur de terasser som finns på familjens ägor. Jordmånen består av näringsfattig kalkjord med en altitud på ungefär 350 meter. Blenden består av 10 % Syrah, 40 % Grenache och 50 % Cinsault och vinet kommer från en första lätt pressning av druvorna.

Ingen ek används, allt för att behålla en frisk och fräsch fruktstruktur.

 

Vinet har en imponerande fräsch doft av röda bär och örter. Smaken utstrålar fräschör med toner av örter och bär där hallon dominerar.

En rosé som passar bra med många olika typer av mat och därför kan drickas under hela året.

 

 

Domaine Lafage - Miraflors Rosé 2022 - Frankrike, Cote de Catalans

Vår kundfavorit Domaine Lafages Miraflors rosé bjuder på fruktig doft men är ändå lätt, fräsch och frisk. Receptet bakom är 70 procent mourvédre och 30 procent grenache gris, från vingårdar nära Medelhavet i Côtes du Roussillon. Jordmånen består av kalkstenshaltig mark uppblandat med de för området typiska stora vita stenarna ("galets").

Den genomsnittliga åldern på stockarna är 25 år. Vinet har jäst i temperaturreglerade tankar vid 16 grader celsius och sedan lagrats på neutrala betongfat "sur lie" - det vill säga tillsammans med jästfällningen. Passar som aperitif, till skaldjur eller till sallad med vårens primörer

 

Ung, pigg, fruktig och örtig doft av färska örter, jordgubbar, röda körsbär och lite citrus. Smaken är torr och frisk med en fräsch aromatik och fruktdriven eftersmak. 

 

 

Chateau Pigoudet - Première Rosé 2022 - Frankrike Provence

Äntligen har nya årgången av Pigoudets Première Rosé landat på lagret. 2022 är en komplex årgång på grund av effekterna av värmeböljan och vattenbristen vilket gav roséer med en blek färg, en stram doft och en fräsch smak med härligt syrliga toner och en underbar friskhet som ger karaktär.

Efter en torr vinter så följde en vår med temperaturer en bit under noll ända in i slutet av mars. Därefter följde en torr och mild vår vilket gjorde att rankorna kunde utvecklas snabbt under bra förhållanden.Efter blomning så var vädret osedvanligt varm och bristen på vatten (knappt 135 mm från januari till slutet av juli) gav vinstockarna en tuff sommar. Lyckligtvis så kom det relativt rikligt med regn i augusti (60 mm). Det i kombination med fortsatt höga temperaturer fick mognaden av druvorna accelererade vilket mynnade ut i en skörd redan i slutet av augusti.

Ett perfekt vår- och sommarvin i lättillgänglig stil. Matcha med fisk, skaldjur, sallader, lättare kötträtter eller som en aperitif. Vi provade årgång 2022 från Pigoudet för några veckor sedan på världens största vinmässa, Prowein i Düsseldorf, för några veckor sedan. Det är en fantastiskt fin årgång för Pigoudet med mycket smak och fin fräschör.

 

Ung, pigg, fruktig och örtig doft av färska örter, jordgubbar, röda körsbär och lite citrus. Smaken är torr och frisk med en fräsch aromatik och fruktdriven eftersmak. 

Drickes
2023-2024
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-10ºC

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Samlingsnamn för Winefinder temalådor och andra blandade artiklar.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du