Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Dryckesbutikens Naturvinslåda

Dryckesbutikens Naturvinslåda

Ekologisk

 

Låda (6 st)

1 260:-

Smaknotering

2016 Riesling Trocken, Weingut Knauss – Andi Knauss, Strümpelbach
Andi hade precis avslutat sina vinmakarstudier och efter en kort praktikperiod på en vingård i Österrike tog han över egendomen i Strümpfelbach. Totalt har han 18 olika små vinmarker i det kulliga landskapet runt floden Rems. Andi är väldigt precis och noggrann i sitt arbete och jobbar naturligt i vingården. Minimalt eller inget svavel och bara den naturliga jästen – en ovanlighet för att vara Tyskland.

Jord: Kalksten, märgel, Schilfsandstein, Kieselsandstein, Stubensandstein

Druva: Riesling

Appellation: Württemberg

Ålder på rankorna: 5-20 år

Skördeuttag: 30-40 hl/ha

Vinifikation: Direkt press innan jäsning sedan lagring i 8 månader i ståltank och 3000 liters fat

Stil: Ren och skarp doft med gul stenfrukt och mineraler. Lätt med krispig syra och fullpackad med energi

Passar bra med: Sushi, sill och mat med hög syra

 

2015 La Croix Morceau Complémen Terre – Marion Pescheux och Manuel Landron, Muscadet
Efter att ha rest runt i världen och jobbat med vin bestämde sig detta par för att starta sitt eget projekt i Muscadet. 2014 var deras första årgång och idag brukar dom 8,5 hektar ekologisk vinmark, varav 7,8 i Muscadet. Dom har fyra olika jordsmåner som var och en representeras av en egen cuveé: Croix Moriceau, NoLem, Le Breil och Le Mortier Gobin.

Jord: Sand, orthogneiss och amphibolite.

Druva: Muscadet

Appellation: AOC Muscadet Sèvre et Maine

Ålder på rankorna: 10-50 år

Skördeuttag: 35 hl/ha

Vinifikation: Direkt press innan jäsning sedan lagring på betongtank med jästfällning i 8 månader.

Stil: Frisk med en doft av hö, hav och gröna blad. Lätt med hög syra och salt mineralitet i avslutet.

Passar bra med: Ostron, skaldjur och gröna sallader

 

2016 Lluerna, Els Vinyerons, Penedés – Amós Bañeres och Alex Ruiz Sant Marti Sarroca
Els Vinyerons består av två kompisar som gör vin tillsammans med den enkla men sympatiska filosofin att göra bra naturliga viner tillgängliga för alla. De vill också visa upp vilka uttryck som de inhemska druvorna kan ge från regionen. Området Penedès i nordöstra Spanien består av gammal flodbotten och har väldigt komplex och intressant jord med sand, lera, kalksten och massor med fossilerade ostron. De gör vinet helt utan tillsatt svavel eller andra tillsatser.

Jord: Kalksten med fossiler

Druva: Xarel-lo

Appellation: DO Penedès

Ålder på rankorna: 10-80 år

Skördeuttag: 35 hl/ha

Vinifikation: Druvorna handskördas ner i små lådor innan direkt press. Jäser och lagras sedan med jästfällning i ståltank under fem månader. Sedan blandas viner med en liten del av årgång 2015 som dom sparat på 300-liters ekfat. Vinet får vila på tank efter blandningen i några veckor innan buteljering.

Stil: Mogna äpplen och citrus med aningen rund kropp och fräschör.

Passar bra med: Lättare tapas, väldigt bra all-round vin.

 

2016 Premices, Remi Dufaitre, Beaujolais – Laurence och Rémi Dufaitre, Brouilly
Rémi var bara 20 år när han köpte sin första hektar av Beaujolais Villages in 2001. Han gav Jorden en ordentlig detox från alla kemikalier innan han började bruka jorden. Så de första åren sålde han alla druvor och gjorde sitt första vin först 2007 när vingården var ren nog. Idag brukar de 16 hektar organisk vingård. Både deras vinery och deras hus ligger precis på gränsen till Brouilly, i byn Saint-Etienne-des- Oullières.

Jord: Granit, sand och grus.

Druva: Gamay

Appellation: Beaujolais Villages

Ålder på rankorna: 35 år

Skördeuttag: 30 hl/ha

Vinifiering: 16 dagars kolsyrejäsning sedan lagrat på betong tank fram tills buteljeringen I februari 2017.

Stil: Hallon, lakrits och blommor. Flörtig frukt med silkiga tanniner och fräshör.

Passar bra till: Steak tartar, fläsk och rödbetor.

 

2015 Côteaux du Gennois, Clos du Tue Boeuf – Thierry och Jean-Marie Puzelat, Les Montils
Thierry och Jean-Marie började göra vin på ett naturligt sätt redan från start och vingårdarna konverterade till organiskt jordbruk 1996. Idag gör de 13 olika viner från 4 hektar i Cheverny och 4 hektar i Tourraine i Loire. Thierry, är känd för många saker och en av dem är att han är en av grundarna av L’Association des Vins Naturels – en av de första rörelserna för den “naturliga revolutionen”. Han har inspirerat många människor samt hjälpt dem att starta upp att arbeta på ett naturligt sätt.

Jord: Kimmeridgian kalksten, från Mathieu Costes vingård i Coteaux des Giennois, utanför Sancerre

Druva: 75% Gamay 25% Pinot Noir

Appellation: Vin de France

Ålder på rankorna: planterat 1960-1970

Skördeuttag: 30 hl/ha

Vinifiering: 50% hela klasar and 50% avstjälkade klasar, fermenterar med skal i 2,5 veckor i öppna kar. Efter press läggs vinet på 500 liters tunnor som Thierry körde övre till sitt ställe för 16 månaders lagring.

Stil: Torr, strukturerad men lätt i stilen med röda bör och blommor

Passar till: Konfiterad anka, fläsksida och korv

 

2016 Aenne, Podere Giocoli – Marco Cannoni and Fredrico Renezi, Terranova Bracciolini
Sedan 1998 så har de haft möjlighet att buteljera under egen etikett. 7 hektar av rankorna är utspridda över 7 lotter runt om på egendomen, som är lokaliserad vid foten av Prato Magno. I dessa vingårdar har aldrig tillförts några kemikalier så de är fulla av liv.

Jord: Sandsten, lera och kalksten

Druva: 80% Sangiovese, 5% Canaiolo, 5% Colorino, 10% Malvasia

Appellation: Chianti DOCG

Ålder på rankorna: planterad 2007-2010

Skördeuttag: 45 hl/ha

Vinifiering: Avstjälkad och sedan fermenterad i 10 dagar. Efter press lagras vinet I betong tankar för att sedan buteljeras i april 2017.

Stil: Röda körsbär med en klassisk italiensk struktur.

Passar bra till: En enkel pasta eller pizza.


 

 

 

Drickes
2017-2020
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

Winefinders Wine Team

Vad är egentligen naturvin? Det finns (ännu) inget helt etablerat begrepp men det finns definitivt ett allt större intresse för viner som är gjorda med så liten mänsklig intervention som möjlig. Viner där miljö och hållbarhet står i fokus. Winefinder lanserar därför en låda som vi tagit från i samarbete med Dryckesbutiken, en svensk importör som arbetar med vinbönder som arbetar utan bekämpningsmedel, kemiska gödningsmedel och genmodifierat jordbruk. All druvor plockas för hand. Kort beskrivet är filosofin att de vill jobba betydligt mer i vingården än i vinkällaren, för att få fram så ärliga viner som möjligt. Lådan innehåller sex olika europeiska viner med olika ursprung och druvor. Förutom att de alla är gjorda genom naturligt jordbruk har de en gemensam fräschör och lätthet - och fin och ren frukt. Fantastiskt goda helt enkelt, vilket väl om något alltid är värt att prova?

Winefinder

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

3/51051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet