Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Jorden Runt På 6 Viner

WinefindersJorden Runt På 6 Viner

I Jules Vernes klassiska verk så togsig Phileas Fogg och Passepartout som bekant ett varv runt vårt klot på 80 dagar. Nu har vi tagit fram ett pandemianpassat alternativ i form av sex viner från sex producenter lokaliserad i varsin av de sex världsdelar som det produceras vin i. Vi utgår från Rhein ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Smaknotering

Europa, Tyskland, Rheinhessen - Weingut Fritz Ekkehard Huff, Riesling Trocken 2019

Det här är Weingut Fritz Ekkehard Huffs torra instegsriesling med en kristallklar och fräsch citrussmak - ett vin som är gjort för att vara rättframt och kul att dricka. Druvorna kommer från platån och foten av Roter Hang där jorden är lite bördigare - vilket ger ett vin med generös frukt som mognar snabbare. 2019 var ett ganska extremt år med en varm, torr sommar och extrema temperaturer. Det ledde till att många druvor brändes och avkastningen reducerades pga detta. Som tur är följde två veckor med mycket regn i augusti som var efterlängtat. Början på september blev soligt så den mesta frukten kunde skördas under ideala förhållanden innan regnet återkom i slutet av månaden. Slutresultatet är ett vin med hög syranivå och fin mogen frukt. Ett vin för fisk, skaldjur och lättare kötträtter eller vegetariska rätter. Också perfekt som aperitif.

 

Ung klassisk rieslingdoft med inslag av citrus, persika, blommor, rökig mineral och gröna äpplen. Smaken är torr, mycket fräsch och uppfriskande med en lång härlig eftersmak som också den innehåller citrus, persika och mineral. Nervig och fräsch avslutning. 

 

 

Asien - Kina, Ningxia - Silver Heights Vineyards, Last Warrior White Blend 2019

Historien om Silver Heights Vineyards tog sin början 1999 då Gao Lin bestämde sig för att en dag så skulle hans hemprovins Ningxia bli en ansedd region för viner av världsklass. Han började plantera cabernet sauvignon-vinstockar från Frankrike och övertygade sin dotter, Gao Yuan (även känd som Emma), att resa till Bordeaux för att där anmäla sig till ett Masters of Oenology-program. I Frankrike hade Emma möjlighet att praktisera vid flera historiska vingårdar i Bordeaux, inklusive det världsberömda Château Calon-Ségur. 2005 återvände Emma hem till Kina som en av få kinesiska kvinnor med ett Diplom National d’Oenolog.

 

Last Warrior är en hyllning till folket i Ningxia där namnet syftar på modet och uthålligheten hos innevånarna. Vinet är en blandning 100% handplockade druvor fördelat på 60% italian riesling och 40% sauvignon blanc. Ingen malolaktisk jäsning att behålla lätthet och frisk syra och lagrat i 30% burgundiska ekfat och 70% rostfria kärl i tre månader

Mycket generöst fruktig med aromer av exotiska frukter, gula plommon, päron och citrus som bärs fram av en tydlig och mycket frisk syra.

 

 

Oceanien - Australien, Barossa Valley - First Drop Wines, Mother´s Milk Shiraz 2017

100 procent shiraz från First Drop Wines i Barossa Valley. Återigen har man gjort ett välbalanserat, fylligt och smakrikt vin som bara skriker efter en bit grillat kött. Det mesta av vinet har lagrats på stora, gamla franska ekfat för att framhäva vinets fruktighet, medan en del av vinet lagrades på nya stora franska fat för att tillföra generositet och kryddighet. Mother’s Milk är en tillgänglig shiraz som är gjord för att avnjutas ganska ung. Doften erbjuder solmogna hallon och körsbär och kryddor. Smaken är intensivt fruktig, fyllig och silkeslen.

 

Stor doft med toner av mörka bär, mörka plommon, choklad, fat, peppar och mynta. Smaken är fyllig, fruktdriven och balanserad med inlindade tanniner. Lång och nyanserad eftersmak

 

 

Nordamerika -  USA, Kalifornien - Scheid Family Wines, Ranch 32 Pinot Noir 2017

Druvorna till det här vinet hämtas från det relativt svala Montrey County vilket är orsaken till fräschören i vinet - en kalifornisk pinot noir som är allt annat tung och svulstig. Vinet görs med burgundiska metoder: handskörd, öppna jäskar med manuell "punch-down" av skal- och jästrester samt 8 månaders lagring på franska ekfat. 

Klassisk doft av röda bär, mineral (järn) och skog. Smaken är slank och fräsch med nervig pinot-frukt. Här möts vi av en frisk röd frukt (hallon och jordgubbar) som kombineras med mineraltoner, lite ek och umami.

 

 

Sydamerika - Argentina, Mendoza - Catena Zapata, Catena Malbec Mendoza High Mountain Vines 2017 

Druvorna kommer från tre olika vingårdar som alla ligger på hög höjd: Lunlunta (920 möh), Gualtallary (1450 möh) samt El Cepillo (1090 möh).

Vinmakarna Alejandro Vigil och Ernesto Bajda lät efter det att druvklassarna pressats musten macerera i en låg temperatur under 5 dagar. Därefter fick vinet spontanjäsa under ca 12 dagar där skalmaceration fick fortsätta i ytterligare ca tre veckor för att laka ur maximalt med färg och smak.

När vinet hade genomgått detta så pumpades det över till ekfat (en blandning nya och de som användes fr andra och tredje gången) som det fick ligga i under 12 månader 

 

Både doften och smaken bjuder på mycket generösa och fruktiga inslag av björnbär, vinbär, plommon, örter och fat. Smaken är dessutom definierad av en balanserad tanninstruktur och en lång eftersmak.

 

 

Afrika - Sydafrika, Stellenbosch - David Finlayson, Chardonnay 2020

David Finlaysons chardonnay är ett balanserat vin med mycket frukt i en härligt krämig stil. Vinet är tillverkat av druvor från fyra olika vingårdar. Alla druvor handplockas och fatjästes med den naturligt förekommande jästen. 30% av vinet genomgår malolaktisk jäsning för att ge en lite mer avrundad stil. Efter jäsning har vinet mognat tio månader på franska ekfat (10% nya fat). 

 

Stor, frisk doft med aromer av vita blommor, stenfrukt, äpplen, lime, citrus, smör och ekfat. Smaken är medelfyllig och torr med fin fräschör och en lång eftersmak. Här finns mogen citrus, äpplen, smör, ekfat och mineral.

Drickes
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

I Jules Vernes klassiska verk så togsig Phileas Fogg och Passepartout som bekant ett varv runt vårt klot på 80 dagar. Nu har vi tagit fram ett pandemianpassat alternativ i form av sex viner från sex producenter lokaliserad i varsin av de sex världsdelar som det produceras vin i. Vi utgår från Rheinhessen i Tyskland där vi inleder med en mycket frisk och fräsch riesling från poängbeströdda makarna Huff för att sedan påbörja resan österut med ett stopp vid randen av Gobiöknen i den kinesiska provinsen Ningxia där Kinas mest välrenommerade vinmakare Emma Gao producerar sitt fruktiga vita vin "Last Warrior". Vi styr sedan kosan till det södra halvklotet och plockar upp en urtypisk shiraz från First Drop Wines innan vi korsar datumlinjen och landar i ett soldränkt Kalifornien och hittar en pinot noir som av Scheid Family Wines är skapt enligt USA´s klassiska skola. Resan avslutas med två destinationer på den södra hemisfären med ett första stopp i Argentina och en fyllig Malbec från Catena Zapata innan rundturen fullbordas i sydafrikanska Stellenbosch och David Finlaysons fatade och smakrika chardonnay.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du