Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Jorden Runt På 12 Viner

WinefindersJorden Runt På 12 Viner

Vin produceras i majoriteten av världens länder och för att visa prov på det så har vi satt ihop en låda innehållande tolv viner från lika många länder som tar oss ett varv runt jorden. Vi inleder med tre generösa röda från Italien, Frankrike och Spanien innan vi tar oss över ekvatorn till en fylli ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Smaknotering

Italien, Montalcino - CapAnna, Rosso del Cerro 2020

Duvorna (minst 90% sangiovese och resterande merlot) hämtas från slutningar med sydostlig exponering med en lerig jordmån som återfinns 250-300 m.ö.h. 

Druvmusten genomgår alkoholisk jäsning med skalmaceration under 15-18 dagar vid kontrollerad temperatur följt av en spontan malolaktisk jäsning i ståltankar följt av lagring i stora konformade kärl på 20-32 hl av slavosk ek där det fick ligga under 3-6 månader vilket följdes av ett par månader i flaska innan det släpps på marknaden 6-8 månader från skörden.

 

Fräscha och fruktiga toner av körsbär och skogshallon med kryddiga inslag och blyerts.

Smaken är även den friskt fruktig där körsbärstonerna samsas med en lätt tanninstruktur som i eftersmaken bjuder på en fin nyans av salmiak.

 

 

 

Frankrike, Rhône - Chateau Pesquie, Terrasses Rouge 2020

Vinerna i Pesquiés Terrasses-serie görs på blandningar av olika druvsorter och från olika jordmåner som finns spridda över hela Chateau Pesquiés ägor i Ventoux.

Terroiren och klimatet runt Mont Ventoux är exceptionellt och ger viner som förenar balans, finess och generositet. För det röda vinet så är druvorna grenache (60%) och syrah (40%) som gäller. Efter att druvorna har skördats så avstjälkas klasarna och krossas följt av femton dagars skalmaceration (för optimal färgutvinning) vilket traditionsenligt följs av en lång vila. Därefter klarnas vinet naturligt genom en serie omdragningar vid utvalda tidpunkter. På så vis undviker man filtrering så att maximalt av vinets aromer bibehålls.

 

Kryddig, koncentrerad doft av mörka och röda bär med nyanser av svartpeppar och stjärnanis.

Smaken är tydligt fruktdriven med toner av körsbär, svarta vinbär och skogshallon men kryddiga inslag av tobak, provencalska örter och salmiak.

 

 

 

Spanien, Rioja - Bodegas Tarón, Tarón 4M 2018

Bodegan Tarón har totalt 700 ha med vinodlingar, vilka är fördelade mellan fyra orter i Rioja Alta: Cuzcurrita de Río Tirón, Tirgo, Sajazarra och Villaseca. Det är bland dessa vingårdar som de väljer ut de druvor (95% Tempranillo - 5% Mazuelo) som Tarón 4M tillverkas med.

Dessa druvor kommer från vinstockar med låg avkastning och som står under mycket noggrann övervakning för att bestämma den perfekta tidpunkten att skörda.

Efter skörd så får det frirunna vinet genomgå både alkoholjäsning och malolaktisk jäsning för att sedan lagras i 4 månader på fat av amerikansk ek vilket i sin tur följs av ytterligare 9 månaders lagring i flaska.

 

Intensiv och aromatisk doft av mogen röd körsbärs och plommon med en fin nyans av ekfat.

Strukturerad och fruktig smak med toner av röd frukt som bärs fram av en bra syra och en diskret och vänlig fatton som ligger kvar länge i den långa avslutningen.

 

 

 

Lismore Estate Vineyards Phoenix Chenin Blanc 2020

Samantha O´Keefe är en av Cape-provinsens mest talangfulla vinmakare. Nyligen invald i Cape Winemakers Guid och hennes viner räknas redan till de allra bästa i hela Sydafrika.

Phoenix är en unik Chenin Blanc där druvorna donerats till Samantha från en av Cape Winemaker Guild-medlemmarna för att hjälpa henne till följd av branden i december 2019 - en brand som helt ödelade hennes vingård. Och namnet anspelar förstås på att Lismore kommer att resa sig ur askan igen precis som mytologins fågel Fenix.

 

Stor uttrycksfull doft av exotisk frukt, citrus, mineral och blommor. Smaken är relativt fyllig och koncentrerad men med fin fräschör och inslag av citrus, ananas, mineral och hö. Lång väl sammansatt eftersmak.

 

 

 

Chile, Casablanca Valley – Matetic Vineyards, Sauvignon Blanc EQ Coastal 2020

Lätt, fräscht och krispigt vin gjort på biodynamiskt odlade druvor från vingården Valle Hermoso som ligger 11 kilometer från Stilla Havet. Jordarna består mestadels av granit med lite varierande toppjord.

Druvorna, 100 procent sauvignon blanc, odlas ekologiskt och biodynamiskt och skördades i slutet av mars. De kallmacererade i 6 timmar innan de pressades. Jäsningen skedde mestadels på temperaturreglerade tankar av rostfritt stål men en liten del av vinet har jäst på neutrala ekfat för att få en rundare textur och munkänsla. Vinet har lagrats med jästfällningen under 4 månader.

EQ-serien står för "EQUILIBRIO" som är det spanska ordet för balans.

 

Mycket aromatisk och ungdomlig doft med gröna toner av nässlor, krusbär, gräs, citron och passionsfrukt. Smaken är torr, mycket frisk med en stiltypisk aromatisk eftersmak.

 

 

 

Argentina, Patagonien - Del Fin del Mundo, Postales Pinot Noir 2021

Bodega del Fin del Mundo betyder "vingården vid världens ände". Vingården ligger i Neuquen-distriktet i Patagonien, ett väderbitet landskap i södra Argentina, och har specialiserat sig på den kinkiga druvsorten pinot noir.

Argentina är förmodligen det land i världen som har den största outnyttjade potentialen för kvalitetsviner och Del Fin del Mundos viner är ett utmärkt exempel på att även prisvärda viner finns att upptäcka vid världens ände. Vinet lagras i sex månader på franska och amerikanska fat.

 

Pigg och ungdomlig doft av mörka jordgubbar, hallon, körsbär, sötlaktrits, örter, skogsvegetation och lite choklad. Smaken är frisk coh bärig med lite kryddiga toner, mjuka tanniner och balanserad syra. Här finns inslag av röda bär, mineral och lakrits.

 

 

 

USA, Sonoma - Three Sticks, Head High Pinot Noir 2019

Head High är Three Sticks entry level pinot och druvorna till den här Estate Blenden kommer från några av de bästa vinmarkerna i Kalifornien - dvs Durell, Wildcat och Sangiacomo.

 

Stor floral doft av viol, röda bär, hallon, jordgubbar och rökig mineral. Smaken är medelfyllig och varm men med fin nerv och juicig pinot noir-frukt. Välstrukturerat och elegant med lång härlig eftersmak.

 

 

 

Australien, Coonawarra - Wynns Coonawarra Estate, The Gables Cabernet Sauvignon 2019

The Gables har varit en av Wynn’s signaturer under lång tid och är ett rättesnöre för australiska kvalitetsviner. Vinet kommer från små parceller med cabernet sauvignon i Coonawarra där de skördades sent på säsongen när mognaden och syran var i optimal balans.

Vinet fick därefter 16 månaders lagring på en mix an nya och använda franska barriquer, hogs, vats och ståltankar.

The Gables kan sparas i upp till ett decennium och gör sig väl tillsammans med den grillade maten eller smakrika grytor.

 

Sammetslen och inbjudande med toner av svarta vinbär, cederträ, eukalyptus, lakrits, läder, björnbär, körsbär och varma kryddor. Vinet är komplext och fylligt men elegant med en fräsch syra, medelfylligt tanniner och en lång, fruktdriven eftersmak och stor typicitet. Klassisk Coonawarra med andra ord.

 

 

 

Kina, Ningxia - Silver Heights Vineyards, Last Warrior White Blend 2020

Last Warrior vill förmedla modet och uthålligheten hos Ningxia-folket till världen genom namnet Warrior. Vinet är gjort på 80% chardonnay och 20% italian riesling.

Druvor plockas för hand och får en lätt press innan den temperaturreglerade jäsningen. Ingen malolaktisk jäsning att behålla lätthet och frisk syra. Slutligen lagras vinet 3 månader på 30% franska bourgognefat och 70% rostfria tankar.

 

Mycket generöst fruktig med aromer av exotiska frukter, gula plommon, päron och citrus som bärs fram av en tydlig och mycket frisk syra.

 

 

 

Österrike, Kremstal - Weingut Müller, Grüner Veltliner Ried Eichbühel Kremstel Reserve 2019

Eichbühel  är Weingut Müllers högsta belägna enskilda vingård (335 m.ö.h.) och ligger nära byn Krustetten och har en jordmån som får sin karaktär från en kritaktig konglomeratklippa.

Denna välexponerade plats med ett något svalare klimat tillåter en långsam mognad på vinstocken vilket resulterar i komplexa, lagerviner med enastående elegans.

De fullt mogna druvor skördades i slutet av oktober och musten fick jäsa i rostfria tankar innan det drogs över till barriquer där det lagrades med sin jästfällning för att ge vinet ett krämigt djup.

Klarar utan problem 10-15 år i källaren.

 

Det till färgen gyllengula vinet visar upp en doft av grapefrukt och exotiska fruktersamt florala nyanser.

Smaken är bjuder en stiltypisk fetma och hög syra där eftersmaken bjuder på lätt krämiga och mineraliska nyanser.

 

 

 

Tyskland, Mosel - Weingut Vollenweider, Felsenfest Riesling 2020

Riesling "Felsenfest" bär Daniel Vollenweiders tydliga och omisskännliga signatur. Majoriteten av druvorna kommer från Trarbacher Schlossberg, en vingård som redan är listad som en Grand Cru-vingård ienligt de äldsta vingårds-kartorna.

 

Doften presenterar väldigt tydliga aromer av citrusfrukt, grönt äpple, mogen persika, vitpeppar och nyhackade örter.

Smaken levererar förutom den närvarande fruktigheten en mycket livlig syra med en snyggt integrerad mineralitet.

Med lite luftning kommer vinet att visa upp all sin karisma och vina en dimension av sälta i avslutets mineralitet.

 

 

 

Sverige/EU - Wine Mechanics Common People Barbera 2020

Visionen för vinmakaren Erik Jonssson var att göra ett riktigt smaskigt onsdagsvin på schyssta, hållbart odlade druvor från Alba. Ett sånt vin som italienarna dricker till nonnas linguine, romersk pizza eller kvarterstrattorians puttanesca.

Druvorna odlas av bröderna Giachino i Monvigliero i anslutning till byn Verduno, en av Barolos bästa vingårdar.

Resultatet av detta är ett livligt, bärigt och alldeles lagom opretentiöst vin.

Vinifiering: Tillsatt jäst. Jäst och lagrat på ståltank i 6 månader.

Produktion: 5 000 liter

 

Stor fruktig doft av blåbär, mörka körsbär, plommon och kryddor. Smaken är medelfyllig och domineras av mörk frukt och en frisk syra som ackompanjeras av en finstämd kryddighet.

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Viner som ingår i lådan

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Vin produceras i majoriteten av världens länder och för att visa prov på det så har vi satt ihop en låda innehållande tolv viner från lika många länder som tar oss ett varv runt jorden.

Vi inleder med tre generösa röda från Italien, Frankrike och Spanien innan vi tar oss över ekvatorn till en fyllig vit sydafrikan. Därefter tar vi oss över atlanten och och de amerikanska kontinenterna där vi hittar en krispig chilenare och två flaskor med pinot noir från Argentina och USA.

Vidare västerut så finner vi en kraftfull australiensare innan vi beger oss norrut med ett stopp vid randen av Gobiöknen i den kinesiska provinsen Ningxia där Kinas mest välrenommerade vinmakare Emma Gao producerar sitt fruktiga vita vin "Last Warrior".

Sedan bär det av till Europa igen där det i Österike och Tyskland bjuds på klassika friska vita viner och vid resans slutdestination i Göteborg har en flaska som har producerats från druvor som har hämtas i Italien men där hela vinifiering har skett i Gamlestan.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du