Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Höstens Bästa
Våra kunder tycker

WinefindersHöstens Bästa

Höstens bästa är en låda som består av en vit och fem röda viner som täcker in det mesta som kan matcha höstens smaker. Lådan innehåller: El Enemigo Chardonnay från Bodega Aleanna i Argentina. Den har en härligt fyllig och krämig karaktär som blir en perfekt match till kycklingen, skaldjuren och gr ···

Låda (6 st)

996 kr

Ord. pris 1 140 kr
Smaknotering

Bodega Aleanna - El Enemigo Chardonnay 2017 (1 flaska)

Stor och fruktig doft och smak med aromer av solmogna citroner, gula äpplen, mandel och kryddor. Vinet har en medelfylligt kropp, hög och frisk syra och en fruktig eftersmak.

 

El Enemigo Chardonnay görs på druvor från en enda vingård som ligger i Luján de Cuyo (1 400 m.ö.h.), i Gualtallary där jordmånen är mycket kalkrik. Druvorna skördades i tre omgångar för att få en ultimat mix av fräschör och mognad. De jäste sedan på 500-liters ekfat och lagrades med jästfällningen i 9 månader. Bara 20 procent av vinet genomgick malolaktisk jäsning. I 80 procent av ekfaten utvecklades ett tunt lager med jästceller (flor) som man bland annat ser i Jerez och Jura vilket ger en blommig och lite kryddig sälta till vinet.

 

 

Torbreck - Woodcutters Shiraz 2019 (1 flaska)

Doften är kraftfull och fruktig med inslag av björnbär, svartpeppar, söta kryddor och mineral. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och lång, komplex eftersmak. Producenten uppger att detta vin tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.

 

Namnet Woodcutter är inspirerat av David Powells (Torbrecks tidigare ägare) tid som skogshuggare i Torbreck-skogen i de skotska högländerna. Druvorna till alla Torbrecks viner skördas för hand och växer på lågt avkastande vinstockar. Jäsning sker i öppna tankar och och vinet lagras sedan med sin jästfällning i 12 månader i stora gamla fat och foudres (stora ekfat). 

 

 

Saint Cosme - Les Deux Albion Rouge 2019 (1 flaska)

Doften visar upp en kombination av djup, struktur och finess med fruktiga och kryddiga toner av sviskon, svarta vinbär, jordgubbar och pepparkaka med en floral nyans av viol. Smaken är karaktäristisk fyllig och fruktig som bäddar in tanninerna på ett formidabelt sätt.

 

Les Deux Albion är en hyllning till den gränslösa potentialen i södra Côtes du Rhône. Detta omfattande område, kännetecknat av geologisk och klimatisk mångfald, är födelseplatsen för viner med otrolig kvalitet. Mångfalden av möjliga stilar, med hjälp av utbudet av druvsorter som kan odlas, många vars aspekter ännu inte har upptäckts helt. Vinet är en blend på 50% Syrah, 20% Grenache, 15% Carignan, 10% Mourvedre, 5% Clairette där de hela klasarna får jäsa tillsammans i sex veckor innan vinet fördelas mellan stora koniska träkar och betongtankar.

 

Samjäsning är särskilt viktigt här. Det här är alkemi. Ibland måste en vinodlare acceptera att det inte går att förklara allt som gör ett vin perfekt och att det är lite av ett mysterium varför vissa metoder funkar bättre än andra. Årgång 2019 har gett ett vin med intensitet och djup där de röda bärfrukterna smälter samman med blommiga aromer av pion och violett.

 

 

Carlo Revello & Figli - Barbera d´Alba Superiore 2019 (1 flaska)

Stor komplex doft av mörka bär (blåbär, mörka körsbär, plommon), kryddor, salmiak och lite bondgård samt ett nyanserat inslag av ekfat. Smaken är medelfyllig och komplex i den djupare Barberastilen utan att för den delen vara dominerad av fat. Här är det istället den mörka frukten och kryddorna som står i förgrunden. Lång välbalanserad eftersmak. Kan drickas nu eller lagras i 3-5 år. 

 

Carlo Revellos Barbera görs i den lite modernare skolan med mer betoning på mörka än röda bär och med ett fylligare och fatlagrat uttryck. Druvorna kommer från vingårdar som planterades 1995 i byn Annunziata i La Morra. Skörden sker i oktober och druvorna jäser först tillsammans med skalen i så kallade rotofermentatorer (snurrande jäskar) för att sedan dras över på klassiska ståltankar där musten jäser klart. Vinet har sedan lagrats i ekfat fram till buteljeringen.

 

 

Tedeschi - Capitel San Rocco Ripasso 2018 (1 flaska)

Stor doft av bigarråer, sensommarjordgubbar, färska örter, tobak och kryddor. Smaken är levererar det smaker bjuder på i en fyllig stil där som balanseras upp av en tydlig syra som ger vinet en mycket fin balans.

 

Ripasso från gamla amaronefamiljen Tedeschi. Druvorna till detta vin kommer från kullarna kring Maraine i hjärtat av Valpoliciella. Att vinet är gjort på Ripasso-metoden innebär att man använt sig av metoden att torka druvor (som vid tillverkning av Amarone och Recioto). Det är en teknik där man adderar extra smak och alkohol till ett vanligt Valpoliciella-vin genom att återjäsa den unga valpoliciellan tillsammans med de opressade druvskalen från amaronedruvor.

Blenden består av 30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% rossignola, oseleta, negrara och dindarella. Vinet lagrades i slavonisk ek i sex månader innan buteljering. Ett kraftfullt vin som passar bra till kraftfullare rätter med mycket smak.

 

Pago Casa Gran - Casa Benasal Crux 2017 (1 flaska)

Mycket generösa och fruktiga toner i både doft och smak av mörka körsbär, blå plommon med överliggande nyanser av blyerts och mineral. Detta kompletteras av tydliga men på inget vis överdrivna tanniner som på ett mycket behagligt vis ligger kvar i eftersmaken och avtäcker nya dimensioner av den djupa smaken.

 

Från ekologiska hantverksegendomen Pago Casa Gran. Druvorna till deras Crux (mestadels monastrell med lite garnacha och syrah) får jäsa med hjälp av sin naturliga jäst i ståltankar. Efter avslutad jäsning så fördelas vinet så att det dels lagras i betongtankar och dels i på stora Foudres, fat av fransk ek, under tio till tolv månader. Beroende på årgång blandas de båda delarna samman innan de åter delas upp för ytterligare åldrande. Varje druvsort hålls separerat fram tills dess att den slutgiltiga blenden görs. Resultatet är ett smakrikt och fruktfokuserat vin med en touch av ek. Drick till kötträtter av nöt, lamm eller fläsk. 

Drickes
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Höstens bästa är en låda som består av en vit och fem röda viner som täcker in det mesta som kan matcha höstens smaker. Lådan innehåller: El Enemigo Chardonnay från Bodega Aleanna i Argentina. Den har en härligt fyllig och krämig karaktär som blir en perfekt match till kycklingen, skaldjuren och grönsakerna. Till de allra mörkaste köttbitarna och grytorna så finns Tedeschis kraftfulla men eleganta Ripasso, San Rocco och Rhône-producenten Saint Cosmes Les Deux Albion Rouge som bjuder fylliga frukttoner och lite bitiga tanniner och den hyllade Casa Benasal Crux från den spanska östkusten som levererar en förträfflig koncentration. I mellanregistret med kraftigare bitar av fågel, fläsk- och lammkött så har vi lagt i en välbalanserad shiraz med mjuka tanniner från Australien i form av Torbrecks Woodcutters Shiraz och en Barbera dAlba från Piemonte-favoriten Carlo Revello. OBS! Skulle du köpa vinerna var för sig så är priset 1 284 kronor. 

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du