Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Hela Världens Chardonnay #2

WinefindersHela Världens Chardonnay #2

Sex viner, sex producenter, sex länder - en druva! Det finns ingen druva som är så mångfacetterad som chardonnay. Den kan hittas som en mineralrik chablis, smörig fatlagrad jänkare och en riktigt krispig blanc de blancs från champagne. Dess mångsidighet och förmåga att trivas i många typer av vinod ···

Låda (6 st)

840 kr

Ord. pris 900 kr
Smaknotering

Chateau Pesquié Chardonnay 2020 – Frankrike, Rhone

I början av 1990-talet planterade Paul Chaudière tre hektar med chardonnay i Ventoux för att bevisa att det var möjligt att göra en mycket fräsch och elegant chardonnay med druvor från vingårdar vid foten av Mont Ventoux.

Vingårdarna har en jordmån som består av mager kalkstensjord, vanligtvis ganska grusig, på en genomsnittlig höjd mellan 200 och 300 m.ö.h. Kombinationen av höjden och av markens mineral ger dess stora friskhet till vinet.

Pauls söner Frédéric och Alexandre har av detta skapat denna fräscha, lätta och mineraliska chardonnay som är karaktäristisk för terroiren och mikroklimatet för denna höjd.

För att åtstadkomma detta så krossas druvorna och som sedan läggs i rostfria kar. Där druvjuicen hålls vid låg temperatur i cirka 10 timmar för kall hudmaceration. Därefter följer pressning och mustavsättning som även den sker vid låg temperatur som sedan avslutas med alkoholjäsningen med en medeltemperatur på 16-18 °C. För att erhålla vinets fräschör förhindras malolaktisk jäsning och ingen ek eller barriques används under processen.

 

Mycket aromatisk doft och smak av solmogen citron, småcitrus, krispiga äpplen och vita blommor (hagtorn) som i den välbalanserad backas upp av en fin fräschör och mineralrik eftersmak.

 

 

 

GlenWood VS Chardonnay 2019 – Sydafrika, Franschhoek

GlenWood Vignerons Selection Chardonnay är ett balanserat vin med mycket frukt i en härligt krämig stil. Vinet är tillverkat av druvor från vingårdar i Franschhoek. Druvor pressades som hela klasar och juicen lämnades två dagar för att sätta sig innan de flyttades till fat för jäsning. Jäsningen sker med 100% vildjäst under en period på tre veckor. Det färdigjästa vinet fick sedan mogna på på jästfällningen i helt nya och tvååriga små franska ekfat i 11 månader.

 

Stor, frisk doft med aromer av vita blommor, stenfrukt, gula äpplen, citron. Smaken är torr med fin fräschör och en lång eftersmak.

 

 

Catena Zapata Chardonnay High Mountain Vines 2019 – Argentina, Mendoza

Vinmakarna Alejandro Vigil och Ernesto Bajda har för detta vin jobbat med druvor som kommer från fyra olika vingårdar som alla ligger på hög höjd: Agrelo (950 möh), Villa Bastias (1120 möh), Gualtallary (1450 möh) samt El Cepillo (1090 möh).

Vid vinifieringen pressade man de hela druvklasarna där juicen sedan endast m.h.a vildjäst fick jäsa både på ekfat och i ståltank där 40% av volymen inte får genomgå malolaktisk jäsning för att ge vinets dess fräschör.

Därefter lagras vinet under 10 månader på franska ekfat som normalt är sett andvänds för andra eller tredje gången.

 

Ren och rund frukighet av citronskal, gula päron och tropisk frukt i doften som i den fylliga smaken harmoniserar väl med en fin ekfatston.

 

 

Weingut Müller Chardonnay Ried Fuchaberg Reserve 2020 – Österrike, Kremstal

Druvorna till denna Chardonnay kommer från familjen Müllers vingård i Fuchaberg. Terasserna i dessa sydostorienterade sluttningar ligger i södra Kremstal. Marken på denna plats kännetecknas av en blandning av löss-jord och lite större dränerande stenar.

Tack vare det pannoniska klimatet med låg nederbörd, varma somrar och milda vintrar är denna vingård särskilt lämplig för chardonnay.

 

Doften och smaken är generöst fruktig och frisk med tydöiga toner av ananas, gula äpplen, honugsmelon, persika och mogna krusbär. Passar perfekt till rätter med smör och grädde. Gärna med kalv, fågel eller smakrikare fiskrätter.

 

 

Volpe Pasini Chardonnay 2019 - Italien, Friuli-Venezia Giulia

Fyllig och smörig chardonnay från vår nya producent Volpe Pasini i Friuli-Venezia Giula. Zuc di Volpe Chardonnay görs av druvor som växer i vinodlingarna i Togliano di Torreano och vinet har beteckningen Colli Orientali del Friuli DOC. Vinet genomgår jäsning i rostfria tankar med temperaturkontroll innan det får vila på flaska före lansering. Resultatet är en smörig och smakrik chardonnay för chardonnay-älskaren. Ett perfekt vin till smakrika fiskrätter eller skaldjur. 

 

Stor, mogen doft med aromer av bakad stenfrukt, gula äpplen, päron, citron och persika. Smaken är torr och fruktdriven med en medellång eftersmak.

 

 

Penfolds Max´s Chardonnay 2017 - Australien, South Australia

Max´s Chardonnay är ett hyllningsvin till Penfolds legendariske chefsvinmakare Max Schubert (verksam 1948-1975). Maxs ständiga strävan om att finna perfektion lade grunden för den ikonstatus som Penfolds viner idag har uppnått. Det här är en välbalanserad chardonnay med friska och smöriga toner. Perfekt till gillat.

 

Karaktäristisk och lätt komplex doft av nektarin, honungsmelon och pistaschnougat med en finstämd och tilltalande nyans av fat.

Smaken är fyllig, frisk och fruktig med härliga toner av gul stenfrukt, småcitrus och exotiska frukter uppbackat med toner av fat och mineral.

Drickes
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Sex viner, sex producenter, sex länder - en druva!

Det finns ingen druva som är så mångfacetterad som chardonnay. Den kan hittas som en mineralrik chablis, smörig fatlagrad jänkare och en riktigt krispig blanc de blancs från champagne. Dess mångsidighet och förmåga att trivas i många typer av vinodlarklimat gör att det återfinns stora delar av världens vinproducerande länder. För att visa prov på just detta så har vi satt ihop denna låda med ett vin vardera från sex olika länder.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du