Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Dryckesbutikens Franska lådan

Vad tyckte du?

Dryckesbutikens Franska lådan

Ekologisk

En riktigt kul och prisvärd mixlåda av olika ursprung för alla som älskar naturliga/minimalistiska viner - viner som görs med så lite mänsklig påverkan som möjligt. Lådan finns i en mindre upplaga och bjuder på tre härliga vita och tre röda viner.

Låda (6 st)

1 380:-

Smaknotering

2019 P´Tit Blanc – Clos du tue Bouef, Loire (1 flaska)

 

 

Thierry Puzelat tog över den mytomspunna vingården med anor från 1500-talet tillsammans med sin bror Jean-Marie 1994. Bröderna konverterade till organisk odling 1996. Idag har Jean-Marie dragit sig tillbaka och den karismatiske Thierry har fått sällskap i vingårdarna av sina döttrar Zoe & Louise. De har 4 hektar i Cheverny och ytterligare 4 hektar i Touraine. Thierry har varit en av initiativtagarna till L’Association des Vins Naturels som driver naturvinsrörelsen i Frankrike.

Jord: Lera, kalk, silex Druva: Sauvgnon Blanc Appellation: VdF Ålder på rankorna: Planterade 1998-2014 Vinifiering: Direktpress följt av 5 månader på ståltank Passar bra till: Apertif, kalla skaldjur, getost.   

 

 

 

 

2019 Vin de Frantz– Un dans de Saumon, Loire (1 flaska)

 

 

Efter en tid i Kanada där Frantz arbetade i som skogsarbetare sökte han sig hem till Frankrike igen. Han hamnade i Montlouis sur Loire där han startade sin domaine 2002. Han har arbetat biodynamisk sen starten och har idag 5 hektar med Chenin Blanc som ibland kan vara uppåt 100 år gamla stockar. Han köper även andra druvor för att kunna göra läskande petnat och rosé bla.  

Jord: Sand, kalk Druva: Chenin Blanc Appellation: VdF Ålder på rankorna: Planterade 1987-2007 Vinifikation: Direkt press följt av 7 månader på ståltank och gamla fat Passar bra med: Varmrökt lax med potaissallad   

 

 

 

 

2018 Petit Chablis – Guillaume Vrignaud, Chablis  (1 flaska)

 

 

Guillaume är 5e generationen som brukar familjens 24 hektar i Chablis. All familjens druvor såldes fram till 1998 till kooperativet ”La Chablisienne”. Efter ett inspirerande besök hos Stephane Tissot i Jura så bestämde sig Guillaume att börja odla enligt ekologiska principer och att dra ner på svavel samt bara använda naturlig jäst.  

Jordmån: Portlandia Druva: Chardonnay Appellation: AOC Petit Chablis Ålder på rankorna: Planterade 2008 Vinifiering: Direktpress följt av 8 månader i ståltank Passar bra med: Apertif, ostron, löjrom   

 

 

 

 

2018 Mercie la Vie – Domaine L´Oblliée, Loire  (1 flaska)

 

 

Xavier Courault hade en egen vinimport i Paris men ville komma närmarme vinet. Efter sina studier praktiserade han hos legendariska Domaine Guiberteau i Saumur. Han köpte sina första vingårdar 2009 och idag har han 6,5 hektar som odlas ekologiskt. Han försöker göra så lite som möjligt i vinkällaren efter att vinet jäst klart för att få druvorna att tala för sig själv. 

Jord: Sand, grus, lera, kalk Druva: Cabernet Franc Appelation: AOC Bourgueil Ålder på rankorna: Planterade 1970-1999 Vinifiering: 3 veckors maceration carbonique för druvorna från sand och grus terroir. 4 veckor maceration på hela klasar för druvorna från lera och kalk. Lagras sedan 6 månader på jästfällningen på betongtankar Passar bra med: Klassisk råbiff, grillad kyckling   

 

 

 

 

2019 Preyna – Domaine de l’Amandier, Rhône (1 flaska)

 

 

Martin Texier, son till vinproducenten Eric Texier, har många järn i elden. Förutom att ha pluggat ekonomi, varit DJ i New York och att vara en hejare på att spela gitarr så gör han sedan 2014 vin under eget namn, men har självklart lärt sig av sin far sedan barnsben.   Efter att ha gjort världen rotade Martin sig tillslut i Ouveze dalen i norra Rhône. Idag har han fem hektar i Saint-Julien-en Saint-Alban området. Han går mycket efter filosofin att låta vinet göra sig själv och väljer därför att göra så lite som möjligt med vinet.

Jord: Lera, kalk, gneiss, shist, granit Druva: 75% Cinsault 25% Grenache Appellation: VdF Ålder på rankorna: Cinsaut planterad 1955 & grenache 1985 Vinifiering: Cinsault får i vecka i hela klasar medans grenachen är avstjälkad. Försiktig press följt av lagring på betogtankar i 6 månader. Passar bra med: Rosa stekt ankbröst med apelsinsås.   

 

 

 

 

2019 Charivari   – Domaine de Possible, Roussillon (1 flaska)

 

 

Loïc Roure jobbade i en vinbar i Pris men längtan efter att komma närmare vinet blev tillslut för stor. Han flyttade ner till soliga södra Frankrike närmare bestämt Roussillon. Här tar han hand om cirka 10 hektar vinmark utspritt över hela regionen. Innan han förvärvade sina första vingårdar 2003 gjorde han praktik hos bla Hérve Souhaut i norra Rhône. Han gör eleganta och fruktiga viner med minimal extarktion. Precis som man vill ha det! 

Jord: Gneiss, schist, granit Druva: Carignan Noir Appelation: AOC Côtes du Russillon Villages Ålder på rankorna: Planterade 1917-1967 Vinifiering: Helaklasar jäser i öppna kärl i 2 veckor med endast fottrampning. Lagras i 7 månader på ståltank och viss del gamla fat. Passar bra med: Coq au vin, falafel med hommus. 

 

 

 

 

Naturvin från Dryckesbutiken!

Drickes
2020-2022
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-18ºC

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

3/515351

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

En riktigt kul och prisvärd mixlåda av olika ursprung för alla som älskar naturliga/minimalistiska viner - viner som görs med så lite mänsklig påverkan som möjligt. Lådan finns i en mindre upplaga och bjuder på tre härliga vita och tre röda viner.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du