Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Winefinders Europa Runt

WinefindersEuropa Runt

Med denna låda så vill vi med sex viner visa upp det som karaktärisera vinerna från utavalda regioner i Europa.   Vi börjar i sluttningarna kring det inom cykelkretsar ikoniska berget Ventoux där flertalet Tour de France har avgjorts. Här hittar vi familjen Chaudières vinhus, Chateau Pesquies konc ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Smaknotering

Terrasses Rouge 2020 - Chateau Pesquie, Rhone – Frankrike

Vinerna i Terrasses-serien är blandningar av olika druvsorter och jordmåner som finns spridda över hela Chateau Pesquiés ägor. Det för att återspegla balansen och generositeten i terroiren som det svala klimatet runt Mont Ventoux ger förutsättningar för.

För det röda vinet så är druvorna grenache (60%) och syrah (40%), vilka  i Ventoux-terroiren ger uttryck för fruktighet och finess.

Efter att druvorna har skördats så avstjälkas klasarna och druvorna krossas. För att få optimal färg och arom genomförs en femton dagars skalmaceration vilket traditionsenligt följs av en lång vila. Därefter klarnas vinet naturligt genom en serie dekanteringar vid utvalda tidpunkter. På så vis undvikar man filtrering så att maximalt av vinets aromer bibehålls.

 

Kryddig, koncentrerad doft av mörka och röda bär med nyanser av svartpeppar och stjärnanis.

Smaken är tydligt fruktdriven med toner av körsbär, svarta vinbär och skogshallon men kryddiga inslag av tobak, provencalska örter och salmiak.

 

 

Rioja LZ 2020 - Telmo Rodriguez, Rioja – Spanien

LZ är en hyllning till 1920-talets druvodlare och hur de gjorde vin på denna tid. Vinet är jäst i små betongkar med utvalda druvor från Telmos ekologiska vingårdar i byn Lanciego de Álava i Rioja Alavesa. Blenden består av tempranillo, graciano och garnacha som alla är certifierat ekologiska (beskärda som så kallade bush vines) som vuxit 500-700 meter över havet. Jäsningen sattes igång med naturliga jäststammar och fick därefter stanna i betongkaren i 6-7 månader.

 

Friska och fruktiga toner av röda och mörka frukter och bär, örter och mineralitet. Smaken är frisk, fruktig och fräsch i en medelfyllig stil med behagliga tanninerna somsampelar väl med den pigga syran. Eftersmaken är även den pigg och fruktdriven.

 

 

Lucchine Valpolicella DOC Classico 2020 - Tedeschi, Valpolicella – Italien

Vinet görs enligt familjen Tedeschis ledord; struktur, elegans och delikata aromer. Druvorna kommer från vingårdar vid fotan av Pedemonte där jordmånen främst består av lera och kalksten av morainiskt ursprung. Rankornas snittålder är 25 år och består av en blend av 30% Rondinella, 25% Corvina, 25% Corvinone, 10% Molinara, 10% Rossignola, Negrara, Dindarella. Druvorna skördades i början av oktober.

Ett klassiskt italienskt "vardagsvin" som kommer att sitta som handen i handsken med klassisk italiensk mat.

 

Mycket fruktig och frisk doft och smak av körsbär, röda vinbär och örter. Kroppen är medelfyllig med en fräsch syra, mjuka tanniner och med ett generöst och fruktigt avslut.

 

 

Gelber Muskateller Sparkling - Weingut Müller, Kremstal – Österrike

Muskatel-druvorna till detta mousserande vin kommer från vingårdar runt Göttweiger Berg i södra Kremstal. Merparten av vingårdarna växer i lerjord eller loessjord. Påverkan av det varma klimatet från öst och de svala vindarna från nordväst tillsammans med Donau-dalens speciella mikroklimat ger ett positivt inflytande på mognaden av druvorna vilket framhäver den karaktäristiska doften av muskateldruvorna.

Druvorna skördades i början av oktober och fick efter pressningen jäsna i temperaturkontrollerade ståltankar.

 

Doften är aromatiskt kryddig med karaktäristiska toner gula plommon, grapefrukt, fläder och örter. Allt kommer igen i smaken och bjuder på en härligt fruktig och frisk upplevelse.

 

 

Riesling Trocken 2020 - Weingut Fritz Ekkehard Huff, Rheinhessen – Tyskland

Det här är Weingut Fritz Ekkehard Huffs torra riesling med en kristallklar och fräsch citrussmak - ett vin som är gjort för att vara rättframt och kul att dricka. Druvorna kommer från platån och foten av Roter Hang där jorden är lite bördigare - vilket ger ett vin med generös frukt som mognar snabbare.

 

Ung klassisk rieslingdoft med innslag av citrus, persika, blommor, rökig mineral och gröna äpplen. Smaken är torr, mycket fräsch och uppfriskande med en lång härlig eftersmak som också den innehåller citrus, persika och mineral. Nervig och fräsch avslutning.

 

 

Le Paradou Viogner 2020 - Chateau Pesquie, Provence – Frankrike

Le Paradou är ett vin som är troget i sin provensalska terroir. Det är en genuin ambassadör för denna hyllade region känd för sin autentiska livsstil, charmiga små byar och ljusa soliga dagar.

Stilen präglas av regionens speciella mikroklimat; svala fräscha nätter och varma soliga dagar.

Druvorna hämtas från vingårdar som ligger på kalkstenssluttningar, med lite lera, på en genomsnittlig höjd av cirka 200 meter.

Efter skörd så avstjälkas klasarna och druvorna läggs i rostfria stålkar där de hålls vid låg temperatur i nästan 15 timmar för skalmaceration. Därefter genomgår druvmusten pressning och rackning vid låg temperatur. Malolaktisk jäsning förhindras för att behålla en bra naturlig syrlighet och vinet är aldirg i kontakt med ek för att framhäva en mycket lätt stil av viognier.

 

Doft och smak av vit persika, citrus och vita blommor där det i den mycket frisk och välbalanserade smaken i avslutet framträdder en tydlig mineralitet.

Drickes
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Med denna låda så vill vi med sex viner visa upp det som karaktärisera vinerna från utavalda regioner i Europa.

 

Vi börjar i sluttningarna kring det inom cykelkretsar ikoniska berget Ventoux där flertalet Tour de France har avgjorts. Här hittar vi familjen Chaudières vinhus, Chateau Pesquies koncentrerade och generöst fruktiga Terressas som är en blend på Grenache och Syrah som är en perfekt till de lite kraftigare maträtterna.

 

Vi beger oss sedan över Pyrenéerna in i Spanien för ett stopp i Rioja hos Thelmo Rodriguez och en flaska med hans fräscha LZ som tillsammans med sina friska toner med rödfrukt bjuder på en härlig örtighet som pasar perfekt till manchego och pata negra.

 

Efter en tur över havet österut så landar vi i Italien hos den venetiska familjen Tedeschi och deras traditionella Valpolicella Lucchine som är en perfekt match till både pizza och pasta.

 

Efter tre röda viner så passar det perfekt med ett friskt och fräscht bubbel vilket vi hittar i Österrike i form av familjen Müllers Gelber Muskateller som med sina aromatiska toner, örtighet och pigga syra gör det till en perfekt apertiff!

 

På norra sida av Alperna så följer vi floden Rhen till den pittoreska byn Nierstein där precis som i stroa delar av Tyskland, Riesling är den dominierande druvan. Ett skolexempel på det är Weingut Huffs Riesling Trocken, där Christine och Jeremy för traditionen vidare med en knastertorr och urtypisk riesling med en tydlig syra och en läcker miniralitet.

 

Vi sluter cirkel på vår Europa-turné med att återvända till södra Frankrike och Chaudière-familjens andra vinhus, Le Paradou och deras Viogner som i sann provensalsk still bjudenr på elegant fruktighet och stor fräschör!

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du