Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Matetic Vineyards Syrah Corralillo 2011

Vad tyckte du?

Matetic Vineyards Syrah Corralillo 2011

Ekologisk

Chile, San Antonio Valley, 750 ml, 14,5%

Matetic vill ta fram det bästa ur druvorna. Bland annat jobbar man med låg avkastning. Man får bara ut cirka en halv flaska vin per vinstock, vilket är en fjärdedel av det normalai Chile. Corralillo är namnet på den äldsta delen av domänen och druvorna till vinet kommer från 6 små vingårdslägen runt ···

Styckvis

153:-

/flaska
Låda (6 st)

143:-

/flaska, totalt 858:-
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
  • Nöt
  • Lamm
  • Fläsk
  • Vilt
  • Skogsfågel
  • Starka ostar
Årgång

2011

Druvor

Syrah

Smaknotering

Doften är intensiv och rik med god frukt och inslag av röda bär och kryddor. Smaken är fyllig och kraftig med avrundade tanniner och lång, kryddig eftersmak.

Drickes
2017-2018
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16ºC

Så tycker experterna

WineSpectator
91 p "Shows impressive length"

A vibrant and juicy red, with deep, rich flavors of dark fruit, roasted meat and Asian spices, supported by muscular tannins. Features well-defined minerality and saline hints. The crisp finish shows impressive length. Drink now through 2020.

Oerhört spännande ny bekantskap från svalklimat i Chile. Detta gör att vinet inte visar upp en alltför framtung och krävande Syrah som i dag dessvärre är allt för vanligt från Nya Världen. Denna producent skall bli otroligt spännande att följa framöver.

BjörnstierneAntonson
The Richard Juhlin Champagne Club, Stockholm

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

3/5851

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till rätter av mörkt kött och vilt, gärna med mörka vinsåser och smakrika tillbehör som råstekta rotfrukter och svamp. För inspiration klicka på recepten nedan.

Vinet

Matetic vill ta fram det bästa ur druvorna. Bland annat jobbar man med låg avkastning. Man får bara ut cirka en halv flaska vin per vinstock, vilket är en fjärdedel av det normalai Chile. Corralillo är namnet på den äldsta delen av domänen och druvorna till vinet kommer från 6 små vingårdslägen runt området, de flesta från magra jordar som sluttar mot norr. Vinet är jäst i öppna tankar och lagras sedan små franska ekfat. DRUVA 100% syrah av biodynamiskt odlade druvor

Producenten

Matetic planterades 1999 av den då endast 30-årige Jorge Matetic, yngst i en boskapsuppfödarfamilj. Gården är belägen i det svala San Antonio nära Valparaiso vid Stilla Havet, en timmes bilresa från huvudstaden Santiago. Egendomen satsade redan från början på att producera vin i världsklass. Domänen var först i Chile med att plantera syrah i svala klimat och har tre år i rad fått Decanter Trophy, och de första årgångarna har kvalificerat sig till Wine Spectators Top 100. 

Egendomen har byggts upp efter biodynamiska principer och man är biodynamiskt och ekologiskt certifierade. Efter ett besök i maj 2010hyllade den franska biodynamiska pionjären Nicolas Joly från Coulee matetiks viner.

http://www.matetic.com/

Karta