Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Montes Syrah Montes Alpha 2012

Vad tyckte du?

Montes Syrah Montes Alpha 2012

Chile, Colchagua Valley, 750 ml, 14,5%

No 37 Wine Spectator Top 100! 92 p Första årgången av det här vinet gjordes 1999. Vinet görs på syrah med en liten nypa cabernet sauvignon och viognier i mixen och lagras i ett år på franska ekfat. 

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2012

Druvor

Cabernet Sauvignon, Viognier, Syrah

Smaknotering

Stor doft av mörka bär, kryddor och salmiak med toner av choklad. Kryddig och intensivt bärig smak av mörka bär, kryddor och mineral. Inslag av lakrits och choklad. Lång härlig eftersmak med inlindade tanniner. 

Drickes
2019-2025
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
2-4 timmar

Så tycker experterna

WineSpectator
92 p "Deeply colored and voluptuous"

"Deeply colored and voluptuous, with a lush, spicy aroma and rich flavors of blackberry, blueberry and dark plum. Concentrated chocolate mousse notes emerge midpalate, leading to a cream-filled finish that ends with plenty of mocha accents. Drink now through 2021."

WineEnthusiast
91p

Notes of graphite and saline surround core cherry and cassis scents, while vanilla and wet cement aromas fill out the bouquet. The palate is broad yet balanced. Flavors of wild berry fruits, chocolate and pepper finish well, with some mellowing after the wine’s ripe fruit character fades.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5551

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

No 37 Wine Spectator Top 100! 92 p

Första årgången av det här vinet gjordes 1999. Vinet görs på syrah med en liten nypa cabernet sauvignon och viognier i mixen och lagras i ett år på franska ekfat. 

Producenten

Montes var och är en av de verkliga pionjärerna i den chilenska vinnäringen. Egendomen grundades 1987 av Aurelio Montes and Douglas Murray som båda jobbade i vinbranschen och ville göra vin som rejält höjde standarden på landets viner. 1988 anslöt Alfredo Vidaurre och Pedro Grand och egendomen Discover Wine var född i Colchagua Valley - en egendom som sedan bytte namn till Montes.

Första vinet var den nu smått legendarisk Montes Alpha Cabernet Sauvignon - som fick fantastiska recensioner av vinkritiker runt om i världen - och Montes blev snabbt kända som en av de absolut bästa egendomarna i Chile. Montes var också en av de första att experimentera med syrah och vingårdar som var planterade på bergssluttningarna (som i Europa) snarare än nere i de bördiga dalgångarna.

Idag har man 100-tals hektar vinmark i områden som Colchagua, Curicó, Apalta och man gör även vin i Argentina (Kaiken Wines) och USA (Napa Valley). 1996 skapade man sitt första premiumvin - Montes Alpa M - som är en bordeauxblandning (cabernet sauvignion, cabernet franc, merlot och petit verdot) följt av Montes Folly (100 procent syrah) och Montes Purple Angel (92 procent carmenère).

I stilen är vinerna moderna (de lagras ofta på ny fransk ek) men med stort fokus på terroir och vingård. Vinmakaren Aurelio Montes menar att bra viner görs till 80 procent i vingården och 20 procent i källaren. Man jobbar därför med perfekt mogna druvor och skördar de på morgontimmarna för att få så fräsch frukt som möjligt till vinkällaren. Montes är också hållbarhets-certifierade av National Wine Industry Sustainability Code Certification.

Producenten uppger att deras viner tillverkas utan animaliska produkter och därmed är passande för dig som är vegan.


http://www.monteswines.com/en
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du