Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Penfolds Yattarna Chardonnay 2015

Penfolds Yattarna Chardonnay 2015

Australien, South Australia, 750 ml, 12,5%

Penfolds Yattarna lanserades för första gången 1998, årgång 1995. Vinet är ett resultat av flera års arbete för att ta fram en vit motsvarighet till det röda Grange-vinet. Arbetet bygger på selektering av de allra bästa chardonnaydruvorna från svalklimatsregionerna Coal River Valley,  Derwent Valley ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2015

Druvor

Chardonnay

Smaknotering

Djup, intensiv och ung doft med toner av gul citrus, plommon, persika, vita blommor, mineral och kex. Smaken är ren, frisk, krämig, elegant och komplex med en imponerande balans och längd. Vinner på lagring.

Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
8-10ºC
Lufta vinet
1 timme

Så tycker experterna

JamesHalliday
96 p "The wine is so precise"

The wine is so precise and tightly wound it is hard to imagine it went through 100% mlf, but at the same time, the decision to limit the amount of new oak falls neatly into place. It is developing at such a leisurely pace it is hard to visualise an end point. Gun flint, wet stone, green apple and grapefruit are among the contributors to the seamless flavour stream. From the Coal and Derwent Valleys (Tas) and the Adelaide Hills, hand-picked and pressed to French barriques (62% new, 38% 1yo) for 8 months.

WineAdvocate
95 p "Remarkably creamy and it finishes long and minerally"

Over 50% of the fruit in this 2013 Chardonnay Yattarna comes from Tasmania, Australia’s relatively recent hotbed of cool climate fruit. Aged in 62% new oak and employing 100% malo-lactic, the nose is closed, revealing subtle chalk dust and steel notes over a core of toast and grapefruit peel plus a touch of lemon zest. Tightly-knit and austere, the light-bodied palate is remarkably creamy and it finishes long and minerally.

James Suckling
95 p "A classic wine"

A classic wine with some shrouded aromatics for now, the reduction has not quite played out on the nose so you´ll need to decant this to lift the wine out of submission or wait a couple of years. Waxy dried yellow flowers, straw and stony aromas, mineral-flecked crushed rocks, sweet and biscuity, some almond-scented oak and a core of poached nectarine fruit and lime juice. The palate has attractive smooth-wrapped fruit texture and a tight-coiled core of nectarine and grapefruit, chalky texture here, smooth-groomed phenolics to close. Needs a year or two.

Decanter
Highly Recommended!

Delicate citrus nose – distinctly lemony with white flowers. Appears to be a lighter, elegant style of Chardonnay but there’s still some weight on the palate. Perfectly balanced – a very classy wine.

JancisRobinson
17,5 p/20 "Super clean...in a grand cru sort of way (not a sweet California style)"

Very deep and sweet on the nose in a grand cru sort of way (not a sweet California style). Really fills the middle palate. Very fine and refined. Subtle and intellectual. Appetising. Very savoury. Not an ounce of spare flesh – no sweetness. Super clean.

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

Penfolds Yattarna lanserades för första gången 1998, årgång 1995. Vinet är ett resultat av flera års arbete för att ta fram en vit motsvarighet till det röda Grange-vinet. Arbetet bygger på selektering av de allra bästa chardonnaydruvorna från svalklimatsregionerna Coal River Valley,  Derwent Valley (Tasmanien) och Adelaide Hills. Vinmakningen är mycket finkänslig, ambitionen är att höja kvaliteten med varje årgång. Vinet lagrades 8 månader på franska fat, varav 60 % var nya. Årgång 2013 kännetecknades av en liten skörd och mild temperatur vilket gav imponerade frukt och utmärkande syra. 

Producenten

Penfolds grundades år 1844 av det brittiska paret Mary och Christopher Rawson Penfolds, efter att de migrerat till Adelaide i Australien. Christopher var en hängiven anhängare av vin som medicinalprodukt, och de ville därför producera vin som botemedel mot blodbrist. Till en början producerade de enbart starkvin som Christopher ordinerade på sin praktik men vinproduktionen växte successivt och kom att inkludera en mängd olika vintyper. När Christopher dog år 1870 to Mary ta över hela driften av firman. Penfolds viner blev allt populärare och när Mary gick i pension tog dottern Georgina och hennes man, Thomas Hyland, över driften. Under 1940- och 1950-talen började efterfrågan på bordsviner att öka kraftigt i Australien och Penfolds ställde om sin produktion efter marknadens behov. Starkviner blev en allt mindre del av firmans utbud om man började se sig om i världen för att hitta inspiration till nya produkter. Penfolds dåvarande chefvinmakare, den legendariske Max Schubert, åkte på studieresa till Bordeaux där han lärde av de franska teknikerna. Han tog med sig erfarenheterna hem och använde dem i sitt arbete på Penfolds. 1951 skapade han ikonvinet Grange Hermitage (kallas enbart för Grange idag) som idag är Australiens mest berömda och prisade vin. Lika imponerande är dock hur Penfolds lyckas leverera kvalitet inom alla prisklasser - från prestigeviner såsom Grange ner till firmans storsäljande vardagsviner.

http://www.penfolds.com/en/Age-Check.aspx?u=%2f

Karta