Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
dArenberg The Footbolt Shiraz 2011

dArenberg The Footbolt Shiraz 2011

Australien, McLaren Vale, 750 ml, 14,2%

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Årgång

2011

Druvor

Shiraz

Drickes
2013-2019
Alkoholhalt
14,2%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC

Så tycker experterna

JamesHalliday
89/100

Clean, juicy, blackberried/raspberried red of medium intensity. Not to be written off. Peppery/leafy notes are the main give-away to the vintage. Has a simple, easy-going appeal.

ForlagetSMAG
16/20

“Tre år gammel og alligevel domineret af en uimodståelig drenget charme, ung og veloplagt, svesket saftig, lidt hvalpefed, men også frisk og frugtig, som om den var presset af sommerens modneste solbær. Egetræ smages ikke, kun saft, saft og mere saft. Der drypper lidt mild druesødme ud af glasset, ellers er den tør og meget kødegnet.”

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5051

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

"Footbolt definerer australsk vin" -Halliday. "En smag af Dead Arm til brøkdel af prisen" -Jukes. Sort, intens aroma, fyldig, fløjlsagtig. I 100 år har vingården leveret nogle af Australiens bedste vine, præget af fodtramp, gæring i eg og organiske metoder. Footbolt var hesten, som den første Osborn vandt en formue på og hjalp ham til at købe vingården i McLaren. "Holder De af australsk vin, er dArenberg værd at lede efter" -Parker. 2011: Testvinder/Finansbureauet/australsk vin, Top 100/Wine.com (nr 60), ****/Canberra Times. Chester om årgang 2011: "There was ample winter and spring rain which provided good sub soil moisture and resulted in healthy canopies. Summer conditions were very mild. Grapes ripened gracefully with only a few small rain episodes, enough to keep the vines fresh and vibrant. Rainfall was only a little over average for the first months of the year. Grapes are crushed gently and transferred to open fermenters. These batches remain separate until final blending. Foot treading is undertaken two thirds through fermentation. The wine is then basket pressed and then transferred to a mixture of new and used French and American oak barriques to complete fermentation. The barrel ferments are aged on lees, and there is no racking until final blending. This wine does not undertake fining or filtration prior to bottling."

Producenten

d'Arenberg är en av de historiskt sett viktigaste vinproducenterna i Australien. 1912 köpte Joseph Osborne en redan väl etablerad vingård på kullarna precis norr om McLaren Vale. Joseph's son, Frank, Byggde d'Arenberg's källare 1927. År 1943 var det dags för Frank's son, d'Arry, att börja arbeta på at d'Arenberg och 1957 buteljerades hans första berömda ”diagonal red stripe labelled wines”.

Under 60-talet hade d'Arenbergs viner nått kultstatus bland vinälskare och kritiker. Fram på 70-talet hade vinerna nått en signifikant internationellt erkännande. d'Arry's son, Chester, är fjärde generationen som tog över styret av företaget 1984. Han påbörjade genast en renovering av de 70 år gamla källarna och vingårdarna från slutet av 1800-talet. 1990 fick Chester utmärkelsen McLaren Vale Bushing King, som är ett pris som tilldelas den som tillverkar det bästa bordsvinet i McLaren Vale.

Vinmakarfilosofin på d'Arenberg är minimal behandling av druvorna samt en mycket varsam tillverkningsprocess. Till de röda vinerna, som kommer från mycket gamla rankor, används en Demoisy-avstjälkare, med stora valsar som gör det möjligt för ett stort antal druvor att passera igenom utan att skadas. Jäsningsprocessen sker i stora vaxbeklädda cementtankar. Den jästa frukten pressas genom en basket-press från 1800-talet. Standardvinerna lagras på nya och gamla franska och amerikanska ekfat i nio till 22 månader. Reserve-vinerna lagras 24 månader på ek.

http://www.darenberg.com.au/

Karta