Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
dArenberg The Dead Arm Shiraz 2008

dArenberg The Dead Arm Shiraz 2008

Australien, McLaren Vale, 750 ml, 13%

Namnet The Dead Arm syftar på en svampsjukdom (svampen heter Eutypa Lata) som angriper vingårdar världen över. Rankor som angrips ympas eller planteras om omgående vid angrepp. Ena hälften, eller snarare en arm, förtvinar långsamt och. Den andra armen ger mycket liten avkastning med otroligt koncent ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2008

Druvor

Shiraz

Smaknotering

Doften är stor, varm, kraftfull och nyanserad doft med inslag av svartpeppar, björnbär och ekfat, tobak, svarta vinbär och körsbär. Smaken är fyllig, mycket kraftfull och bärig med intensiv vinbärskaraktär, balanserad fatton och lång eftersmak med inslag

Drickes
2013-2020
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

JamesHalliday
96p/100

Rhone Report
94p/100

WineAdvocate
91p/100

Deep garnet-purple colored, the 2008 The Dead Arm Shiraz has a reduced rubber character to begin then pronounced aromas of warm blackberries, licorice, earth, thyme, moss and a whiff of game. Crisp, full and very concentrated in the mouth, it has firm, very fine tannins and a long earthy finish. Give it another year or two in bottle and drink it 2013 to 2020.

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

4/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika kötträtter, gärna grillat.

För recept klicka på länkarna nedan.

Vinet

Namnet The Dead Arm syftar på en svampsjukdom (svampen heter Eutypa Lata) som angriper vingårdar världen över. Rankor som angrips ympas eller planteras om omgående vid angrepp. Ena hälften, eller snarare en arm, förtvinar långsamt och. Den andra armen ger mycket liten avkastning med otroligt koncentrerade druvor. The Dead Arm Shiraz är dArenbergs mest berömda vin. Små partier druvor, från olika vingårdslägen, krossas i Demoisy-krossen, en gummitandad kross, och överförs sedan till öppna jäskar. Partierna hålls åtskilda till slutlig blandning. Fottrampning sker när en tredjedel av jäsningen återstår. När tanninextraktionen är lagom pressas och överförs vinet till en blandning av nya och gamla franska ekfat, gamla amerikanska ekfat och stora ekståndare för att slutföra primär och sekundär jäsning. Det fatjästa vinet lagras tillsammans med jästfällningen då man anser att det bromsar åldrandet, gör vinet friskare och samtidigt minskar ekens inflytande på smaken. Man gör ingen omdragning förrän det är dags för den slutliga blandningen. Efter 20 månaders lagring på små fat väljer man ut de allra bästa shirazvinerna och de används The Dead Arm Shiraz. DRUVOR 100% shiraz Vinet kan drickas redan nu men vinner på en tids ytterligare lagring.

Producenten

d'Arenberg är en av de historiskt sett viktigaste vinproducenterna i Australien. 1912 köpte Joseph Osborne en redan väl etablerad vingård på kullarna precis norr om McLaren Vale. Joseph's son, Frank, Byggde d'Arenberg's källare 1927. År 1943 var det dags för Frank's son, d'Arry, att börja arbeta på at d'Arenberg och 1957 buteljerades hans första berömda ”diagonal red stripe labelled wines”.

Under 60-talet hade d'Arenbergs viner nått kultstatus bland vinälskare och kritiker. Fram på 70-talet hade vinerna nått en signifikant internationellt erkännande. d'Arry's son, Chester, är fjärde generationen som tog över styret av företaget 1984. Han påbörjade genast en renovering av de 70 år gamla källarna och vingårdarna från slutet av 1800-talet. 1990 fick Chester utmärkelsen McLaren Vale Bushing King, som är ett pris som tilldelas den som tillverkar det bästa bordsvinet i McLaren Vale.

Vinmakarfilosofin på d'Arenberg är minimal behandling av druvorna samt en mycket varsam tillverkningsprocess. Till de röda vinerna, som kommer från mycket gamla rankor, används en Demoisy-avstjälkare, med stora valsar som gör det möjligt för ett stort antal druvor att passera igenom utan att skadas. Jäsningsprocessen sker i stora vaxbeklädda cementtankar. Den jästa frukten pressas genom en basket-press från 1800-talet. Standardvinerna lagras på nya och gamla franska och amerikanska ekfat i nio till 22 månader. Reserve-vinerna lagras 24 månader på ek.

http://www.darenberg.com.au/

Karta