Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Torbreck The Factor 2010

Torbreck The Factor 2010

Australien, Barossa Valley, 750 ml, 15%

Druvorna (100 procent shiraz) kommer från äldre vingårdar i Marananga, Koonunga Hill, Moppa och Gomersal som inte bevattnas. Alla vingårdslägen vinifieras separat och lagras också var för sig i franska barrquer i 24 månader. 30% av eken var ny.

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2010

Druvor

Shiraz

Smaknotering

Doften är stor och öppen med toner av mogen frukt, blåbår, plommon och körsbär. Smaken är stor och fyllig med pigga tanniner och fint balanserad fatkaraktär. Lager på lager av mörka mogna frukter dominerar. Lång eftersmak.

Drickes
2015-2028
Alkoholhalt
15%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
18-20ºC
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
97+ p "Outstanding length and harmony"

Deep garnet-purple color and a 100% Shiraz wine aged in predominately older oak, the 2010 The Factor reveals a stunningly beautiful nose of creme de cassis, plum pudding and blackberry coulis with intriguing flourishes of licorice, dark chocolate, cloves and peppered salami. Big and voluptuously fruited in the full-bodied mouth, this is a full-on, complex Shiraz possessing a great foundation of firm, rounded tannins and an energized acid backbone to bring everything to a finish with outstanding length and harmony. Approachable now, it should drink best 2016 to 2028+.

WineSpectator
91 p "Harmonious finish"

Plush and round, with a ripe profile showing blueberry, cherry and licorice flavors in abundance. Comes together smoothly on the harmonious finish. Drink now through 2018. 96 cases made. –HS

Kundbetyg

Detta vin är ännu inte betygsatt av våra kunder.
Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

0/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika rätter av ljust kött och fågel eller till rätter av nötkött och vilt, gärna grillat.  För inspiration klicka på recepten nedan.

Vinet

Druvorna (100 procent shiraz) kommer från äldre vingårdar i Marananga, Koonunga Hill, Moppa och Gomersal som inte bevattnas. Alla vingårdslägen vinifieras separat och lagras också var för sig i franska barrquer i 24 månader. 30% av eken var ny.

Producenten

Grundaren till Torbreck är David Powell. Man kan utan överdrift kalla detta en kometkarriär och få har fått så mycket superlativ som Torbreck av vinskribenten Robert Parker. Rötterna till egendomen går tillbaka till 1992 då David arbetade på vingården Rockford. Han fick i uppdrag att rädda ett fält med mycket gamla, uttorkade vinrankor. Efter ett hårt arbete fick han liv i plantorna igen och som belöning fick han ett stycke mark med shirazdruvor, där han producerade sitt första vin.

David lyckades att skrapa ihop lite pengar och 1995 pressade han sitt första vin under namnet Torbreck, uppkallat efter en skog i Skottland. Idag förfogar man över de främsta växtplatserna i Barossa Valley där druvorna shiraz, grenache och mataro (mourvèdre) samspelar. Förkärleken till Rhônedalen går inte att ta miste på även om samtliga viner är i en mer fruktdriven ”New World style”. Även om Torbreck är mest förknippat med sina röda viner så producerar man även högklassiga vita viner på viognier, roussanne och marsanne.

I början av 2000-talet genomgick David Powell en svår skilsmässa som ledde till ekonomiska problem. Det slutade med att han tvingades sälja sin del av egendomen till sin kompanjon som sedan sålde Torbreck vidare till en amerikansk investerare. Sedan 2013 har David Powell helt lämnat Torbreck i jakt på nya äventyr - men vinerna från egendomen är fortfarande lysande och tillhör den absoluta eliten i Australien.

 

http://www.torbreck.com/

Karta