Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Torbreck The Factor 2009

Vad tyckte du?

Torbreck The Factor 2009

Australien, Barossa Valley, 750 ml, 15%

Druvorna kommer från äldre vingårdar i Marananga, Koonunga Hill, Moppa och Gomersal som inte bevattnas. Alla vingårdslägen vinifieras separat och lagras också var för sig i franska barrquer i 24 månader. 30% av eken var ny. DRUVOR shiraz 100% -  Producent Torbreck grundades av David Powell 1994. Ma ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2009

Druvor

Shiraz

Smaknotering

Doften är stor och öppen med toner av mogen frukt, blåbår, plommon och körsbär. Smaken är stor och fyllig med pigga tanniner och fint balanserad fatkaraktär. Lager på lager av mörka mogna frukter dominerar. Lång eftersmak.

Drickes
2014-2024
Alkoholhalt
15%
Flaskstorlek
750 ml

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika rätter av ljust kött och fågel eller till rätter av nötkött och vilt, gärna grillat.  För inspiration klicka på recepten nedan.

Vinet

Druvorna kommer från äldre vingårdar i Marananga, Koonunga Hill, Moppa och Gomersal som inte bevattnas. Alla vingårdslägen vinifieras separat och lagras också var för sig i franska barrquer i 24 månader. 30% av eken var ny. DRUVOR shiraz 100% -  Producent Torbreck grundades av David Powell 1994. Man kan utan att överdriva påstå att han med Torbreck gjort en kometkarriär. Få producenter har fått så många goda omdömen av vinskribenten Robert Parker. Rötterna går tillbaka till 1992 då David arbetade på vingården Rockford. Han fick i uppdrag att rädda ett fält med mycket gamla, uttorkade vinrankor. Efter ett hårt arbete fick han liv i plantorna igen och som belöning fick han ett stycke mark med shirazdruvor av vilka han producerade sitt första vin. David lyckades att skrapa ihop lite pengar och 1995 pressade han sitt första vin under namnet Torbreck, uppkallat efter en skog i Skottland. Idag förfogar man över några av de främsta växtplatserna i Barossa Valley där man odlar druvorna shiraz, grenache och mataro. Förkärleken till rhônedalen går inte att ta miste på även om samtliga viner är i en mer fruktdriven ”New World style”. Även om Torbreck är mest förknippad med sina röda viner så producerar man även högklassiga vita viner på viognier, roussanne och marsanne.

Producenten

Grundaren till Torbreck är David Powell. Man kan utan överdrift kalla detta en kometkarriär och få har fått så mycket superlativ som Torbreck av vinskribenten Robert Parker. Rötterna till egendomen går tillbaka till 1992 då David arbetade på vingården Rockford. Han fick i uppdrag att rädda ett fält med mycket gamla, uttorkade vinrankor. Efter ett hårt arbete fick han liv i plantorna igen och som belöning fick han ett stycke mark med shirazdruvor, där han producerade sitt första vin.

David lyckades att skrapa ihop lite pengar och 1995 pressade han sitt första vin under namnet Torbreck, uppkallat efter en skog i Skottland. Idag förfogar man över de främsta växtplatserna i Barossa Valley där druvorna shiraz, grenache och mataro (mourvèdre) samspelar. Förkärleken till Rhônedalen går inte att ta miste på även om samtliga viner är i en mer fruktdriven ”New World style”. Även om Torbreck är mest förknippat med sina röda viner så producerar man även högklassiga vita viner på viognier, roussanne och marsanne.

I början av 2000-talet genomgick David Powell en svår skilsmässa som ledde till ekonomiska problem. Det slutade med att han tvingades sälja sin del av egendomen till sin kompanjon som sedan sålde Torbreck vidare till en amerikansk investerare. Sedan 2013 har David Powell helt lämnat Torbreck i jakt på nya äventyr - men vinerna från egendomen är fortfarande lysande och tillhör den absoluta eliten i Australien.

 

http://www.torbreck.com/

Karta