Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Torbreck The Factor 2003

Torbreck The Factor 2003

Australien, Barossa Valley, 750 ml, 14,5%

Druvorna kommer från äldre vingårdar i Marananga, Koonunga Hill, Moppa och Gomersal som inte bevattnas. Alla vingårdslägen vinifieras separat och lagras också var för sig i franska barrquer i 24 månader. 30% av eken var ny. DRUVOR 100% Shiraz. Vinet är redo att drickas, men tål att lagras ytterligar ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2003

Druvor

Shiraz

Smaknotering

Doften är stor och öppen med toner av mogen frukt, blåbår, plommon och körsbär. Smaken är fyllig med mjuka tanniner och fint balanserad fatkaraktär.

Drickes
2012-2025
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

WineAdvocate
96p/100

The 2003 The Factor (100% Shiraz aged 24 months in old French oak) is a riveting effort that displays the exquisite talent of David Powell. Its smoky perfume of blackberry liqueur intermixed with cherries, acacia flowers, and espresso roast is followed by a full-throttle, multi-layered palate as well as a 60-second finish. This stunning Shiraz should drink well for 10-15+ years.

Den här typen av smakrika viner kräver mat med kraft. Gärna mörkt kött och vilt, och helst serverat med mörka vinsåser och smakrika tillbehör som råstekta rotfrukter och svamp. Bra till kraftiga höstgrytor. Vinets aromer gifter sig fint tillsammans med sydfranska örter och vitlök. Vinner på att slås upp i karaff innan servering. Välj gärna ett glas med stor kupa för bästa behållning av vinets stora doft. Hög intensitet, mörk rödblå färg. Stor, varm, kraftfull och relativt nyanserad doft med inslag av svartpeppar, björnbär och ekfat, tobak, svarta vinbär och körsbär. Oj, vad imponerade detta vin är!

BjörnstierneAntonson
The Richard Juhlin Champagne Club, Stockholm

Kundbetyg

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika rätter av ljust kött och fågel eller till rätter av nötkött och vilt, gärna grillat.  För inspiration klicka på recepten nedan.

Vinet

Druvorna kommer från äldre vingårdar i Marananga, Koonunga Hill, Moppa och Gomersal som inte bevattnas. Alla vingårdslägen vinifieras separat och lagras också var för sig i franska barrquer i 24 månader. 30% av eken var ny. DRUVOR 100% Shiraz. Vinet är redo att drickas, men tål att lagras ytterligare en tid.

Producenten

Grundaren till Torbreck är David Powell. Man kan utan överdrift kalla detta en kometkarriär och få har fått så mycket superlativ som Torbreck av vinskribenten Robert Parker. Rötterna till egendomen går tillbaka till 1992 då David arbetade på vingården Rockford. Han fick i uppdrag att rädda ett fält med mycket gamla, uttorkade vinrankor. Efter ett hårt arbete fick han liv i plantorna igen och som belöning fick han ett stycke mark med shirazdruvor, där han producerade sitt första vin.

David lyckades att skrapa ihop lite pengar och 1995 pressade han sitt första vin under namnet Torbreck, uppkallat efter en skog i Skottland. Idag förfogar man över de främsta växtplatserna i Barossa Valley där druvorna shiraz, grenache och mataro (mourvèdre) samspelar. Förkärleken till Rhônedalen går inte att ta miste på även om samtliga viner är i en mer fruktdriven ”New World style”. Även om Torbreck är mest förknippat med sina röda viner så producerar man även högklassiga vita viner på viognier, roussanne och marsanne.

I början av 2000-talet genomgick David Powell en svår skilsmässa som ledde till ekonomiska problem. Det slutade med att han tvingades sälja sin del av egendomen till sin kompanjon som sedan sålde Torbreck vidare till en amerikansk investerare. Sedan 2013 har David Powell helt lämnat Torbreck i jakt på nya äventyr - men vinerna från egendomen är fortfarande lysande och tillhör den absoluta eliten i Australien.

 

http://www.torbreck.com/

Karta