Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 1-3 dagar! Det är snabbast i Sverige det!

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du
Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodega Aleanna El Enemigo Chardonnay 2015

Vad tyckte du?

Bodega Aleanna El Enemigo Chardonnay 2015

Argentina, Mendoza, 750 ml, 14%

El Enemigo Chardonnay görs på druvor från en enda vingård som ligger i Luján de Cuyo, 1400 meter över havet, i Gualtallary där jordmånen är mycket kalkrik. Druvorna skördades i tre omgångar för att få en ultimat mix av fräschör och mognad. De jäste sedan på 500-liters ekfat och lagrades med jästfäll ···

Styckvis

229:-

/flaska
Låda (12 st)

229:-

/flaska, totalt 2 748:-
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
  • Kyckling och kalkon
  • Anka
  • Fisk
  • Fet fisk
  • Vegetariskt och sallader
  • Milda ostar
Årgång

2015

Druvor

Chardonnay

Smaknotering

Stor och fruktig doft och smak med aromer av solmogna citroner, gula äpplen, mandel och kryddor. Vinet har en medelfylligt kropp, hög och frisk syra och en fruktig eftersmak.

Drickes
2018-2020
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC

Så tycker experterna

James Suckling
95 p "Full body, dry and exceptionally long finish."

"This is dense and flavorful with lots of sliced apple, almond and flower character. Hints of kiwi too. Full body, dry and exceptionally long finish. Oily but dry. Wild. Drink now."

WineSpectator
90 p "Rich and creamy, with luscious baked pear and ripe apple flavors that are well-spiced, showing loads of buttery accents."

"Rich and creamy, with luscious baked pear and ripe apple flavors that are well-spiced, showing loads of buttery accents. Toasted coconut notes emerge on the finish. Drink now through 2018. 50 cases imported."

WineAdvocate
92

I tasted two vintages—2015 and 2016—of the only white they bottle (so far, because in the future there will be a Sémillon), which I hadn´t encountered for a while. The 2015 El Enemigo Chardonnay is 100% grapes from Gualtallary. It´s from a single vineyard with sandy soils, with boulders and limestone 50 centimeters down, from 5.2 hectares of vines planted in 1998 in the Adrianna vineyard, in the Mirador plot. After the full clusters were pressed, the juice fermented in barrel and was kept there under a thin layer of flor yeasts, similar to wines kept in a solera. The effect of the flor is quite mild, as it´s very thin and is only in contact with the wine for around nine months, so it only adds a spicy/yeasty twist. There are some oxidative and smoky notes, and the wine has a dark color and different personality, with hints of tar and diesel, curry and charred oranges. It has pungent and sharply focused flavors, with good freshness and a tasty finish. This is one of those Chardonnays that people will love or hate. 18,000 bottles produced.

Kundbetyg


Vad tyckte du?

Betygsätt detta vin från 1 till 5.
Klicka på en stjärna för att betygsätta.

5/5151

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet

El Enemigo Chardonnay görs på druvor från en enda vingård som ligger i Luján de Cuyo, 1400 meter över havet, i Gualtallary där jordmånen är mycket kalkrik. Druvorna skördades i tre omgångar för att få en ultimat mix av fräschör och mognad. De jäste sedan på 500-liters ekfat och lagrades med jästfällningen i 9 månader. Bara 20 procent av vinet genomgick den så kallade malolaktiska jäsningen som omvandlar den hårdare äppelsyran till mjölksyra. I några av ekfaten utvecklades ett tunt lager med jästceller som man bland annat ser i Jerez och Jura (vilket ger en jästig/saltig/lite kryddig ton till vinet). Total produktion var inte mer än 7000 flaskor.

Producenten

El Enemigo är ett samarbete mellan Adrianna Catena och Alejandro Vergilius. Adrianna är yngsta dottern till Nicolas och Elena Catena och Alejandro är chefsvinmakare på Bodega Catena Zapata, Argentinas främsta producent av kvalitetsviner. Med Ariannas bskgrund som historiker ville duon gå tillbaka till vintraditionen från när de första europeiska immiggranterna anlände till Mendoza och försökte göra viner av samma höga, eller bättre kvalitet än hemma i Europa. Vinerna skiljer sig därför från Catena Zapatas viner. Alejandro arbetar särskilt hårt med att framhäva mineralitet i vinerna genom att experimentera med olika vingårdslägen på hög altitud i Lujan de Cuyo. Alejandro har en speciell kärlek för malbec och kanske i synnerhet cabernet franc, som han har skapat unika resultat med. 

http://enemigowines.com/