Winefinders Wine Team väljer - Sommelier Anna Rönngrens biodynamiska favoriter

Anna Rönngren arbetar som Market Manager på Winefinder. Hon under många år arbetat som sommelier på bland annat Restaurant Frantzén samt som dryckeslärare på Hotell- och Restauranghögskolan i Grythyttan samt vid Restaurangakademien. Färdigexaminerad WSET Level 4 Diploma. Här väljer hon ut sina biodynamiska favoriter!

Ordet "biodynamiska viner" dyker upp då och då och sätts ofta i relation till ekologiska viner. Ett biodynamiskt odlat vin är så gott som alltid ekologiskt, men biodynamiken är ett förhållningssätt till vinmakning som sträcker sig betydligt längre. Det kan närmast liknas vid ett holistiskt förhållande till naturen där vingårdens output skall vara lika stor som dess input - man skall ge lika mycket som man tar.

Läran grundar sig i antroposofen Rudolf Steiners föreläsningar från 1924. Steiner har beskrivits som en österrikisk filosof, litteraturvetare, pedagog, konstnär, arkitekt, dramatiker, social tänkare, och esoteriker. Enligt biodynamiken skapar man sina egna preparat som sprayas över vingårdarna eller komposthögen. Preparaten görs av allt från kospillning till nässlor och rölleka och framställs enligt biodynamiska principer och tillvägagångssätt där himlakropparnas position spelar roll eftersom de anses påverka jordens energier. Naturliga jäststammar är en självklarhet, många använder sig av hästar i vingårdarna och planterar grödor runt om sina marker som är bra för jorden och de djur som bor i och kring vingården.

Många av världens bästa viner görs på detta sätt. Allt från såväl Domaine de la Romanée Conti, Domaine Leroy, Château Palmer och Château Pontet Canet som M.Chapoutier, Rivetto, Philippe Pacalet, Ariana Occhipinti och Frank Cornelissen framställer sina viner enligt de biodynamiska principerna. 

Här ser du några av våra bästa biodynamiska viner som finns i butiken just nu!