Kundernas favoriter

 

Några av de vanligaste druvorna i vinvärlden är också de som återfinns i de viner som finns att köpa i världens alla vinbutiker. Nedan finner du de vanligaste gröna druvorna (som man gör vita viner av) och deras karaktärer samt de vanligaste blå druvorna (som blir röda viner) och deras karaktärer.

Gröna druvor

Chardonnay

Vinvärldens kameleont, här ryms allting från krispiga friska viner med tydlig citruston till fylliga smöriga smakrika ekfatslagrade viner.

Klicka här för våra Chardonay-viner »

Riesling

Ren frisk syra med fin arom av lime, från söta till knastertorra viner dock alltid med hög syra.

Klicka här för våra Riesling-viner »

Sauvignon Blanc

Aromatiska viner med frisk syra och härlig fruktighet. Karaktäristisk doft av vinbärsblad och krusbär.

Klicka här för våra Sauvignon Blanc-viner »

Pinot Gris/Grigio

Medelfylliga till fylliga viner, mjuk syra, fruktigt och något oljigt (som Pinot Gris-viner från Alsace).

Klicka här för våra Pinot »
Gris/Grigio-viner »

Chenin Blanc

Lätta och något neutrala viner, fin syra och viss ton av citrus och melon.

Klicka här för våra Chenin Blanc-viner »

Blå druvor

Pinot Noir

Sommelierernas stora favoritdruva. Medelfylliga viner med läskande syra, balanserade tanniner, toner av röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär. Ibland ekfatskaraktär.

Klicka här för våra Pinot Noir-viner »

Syrah/Shiraz

Mörka viner, fylliga till mycket fylliga. Intensivt fruktiga och kryddiga. Mild till medelsyra.

Klicka här för våra Syrah/Shiraz-viner »

Merlot

Mörkt röda, fylliga, fruktiga viner med toner av plommon, björnbär och svarta vinbär. Balanserad syra och strävhet.

Klicka här för våra Merlot-viner »

Cabernet Sauvignon

Medelfylliga till fylliga, eleganta mörka viner, oftast sträva med medelsyra och toner av svarta vinbär, ceder, och ek.

Klicka här för våra Cabernet »
Sauvignon-viner »

Sangiovese

Medefylliga till fylliga viner, tydliga toner av körsbär och viol. Frisk syra och mer och mer vanligt med ekfatskaraktär.

Klicka här för våra Sangiovese-viner »

Blå druvor som ökat i ­popularitet de senaste åren

Corvina

Den dominerande druvan i Amaroneviner, ger mörk färg, mjuk i syran och mycket fruktig i smaken, dock med en något bitter eftersmak (amare = bitter på italienska).

Klicka här för våra Corvina-viner »

Grenache/Garnacha

Basen i Chateauneuf-du-Pape-viner och Priorat. Relativt fylliga viner, mjuk syra, runda tanniner och frukt i stil med björnbär och katrinplommon.

Klicka här för våra Grenache/Garnacha-viner »

Tempranillo

Stor variation men generellt sett medelfylliga viner med generös frukt, på senare tid mer tanninrika på grund av en utökad användning av nya små ekfat (Barrique – ekfat på 225 liter).

Klicka här för våra Tempranillo-viner »

Zinfandel

Mörka, ibland lätt lila, viner med mjuk syra, lite sötaktigt eldiga, runda tanniner och stora toner av björnbär, plommon och ibland lakrits.

Klicka här för våra Zinfandel-viner »

Vita viner

Lätta & avrundade

Dessa viner är mjuka och ganska smakneutrala med inslag av mogna äpplen och ibland mandel. Passar till milda fiskrätter och lätt kryddade kycklingrätter, eller bara rätt upp-o-ner som "ett glas vitt". Serveras vid 6–8°C.

Se våra lätta & avrundade vita viner »

Druviga & blommiga

Viner med mycket tydlig druvkaraktär med stora blommiga och fruktiga dofter. Passar till örtkryddade lättare rätter och rökta råvaror. Halvtorra till söta viner i den här stilen passar bra till lätt kryddhet eller sötsur asiatisk mat. Serveras vid 8–10°C.

Se våra druviga & blommiga vita viner »

Friska & fruktiga

Vanliga smaker är till exempel äpple, olika citrusfrukter och krusbär. Passar till kokta fiskrätter, skaldjur eller som sällskapsvin. Smakrikare viner passar till stekta fiskrätter, kycklingrätter eller till charkuterier och milda ostar. Serveras vid 8–10°C.

Se våra friska & fruktiga vita viner »

Fylligt & smakrikt

Vinerna är nästan alltid ekfatslagrade. Vanliga smaker är smör, vanilj, kokos, citrus och tropisk frukt. Passar till stekta eller grillade fiskrätter, skaldjur och ljust kött. Serveras vid 8–12°C.

Se våra fylligt & smakrikt vita viner »

Röda viner

Mjuka och bäriga

Detta är lätta, läskande och mjuka viner. Syra före strävhet. Typiska smaker är röda bär som hallon, jordgubbar, röda vinbär eller lingon. Passar bäst till rätter av kyckling, fläskkött eller tydligt krämiga feta rätter. Viner med fin syra passar också bra till fisk som är grillad eller stekt. Serveras vid 14–18°C.

Se våra mjuka och bäriga röda viner »

Fruktiga & smakrika

Oftast mycket fruktiga viner, balanserad strävhet med inslag av svarta vinbär, plommon, björnbär, körsbär, vanilj och mynta. Ett bra val till stekt eller grillat kött. Serveras vid 16–18°C.

Se våra fruktiga & smakrika röda viner »

Kryddiga och mustiga

Kan ibland ha tydlig fatkaraktär och utmärker sig med smaker av vanilj, peppar, torkad frukt, och olika örtkryddor. Passar till grillat, delar av medelhavsköket och till svamp- och örtkryddade rätter av olika sorters kött. Kraftiga, eldiga och sträva viner passar bra till vilt. Serveras vid 16–20°C.

Se våra kryddiga och mustiga röda viner »

Strama & nyanserade

Smakrika, ibland med frisk syra och ofta sträva viner med inslag av mörka bär, ceder, espressokaffe, tobak, tryffel och mörk choklad. Ofta passar dessa bra om man vill lagra vinerna ett tag. Passar till smakrika kötträtter. Serveras vid 18–20°C.

Se våra strama & nyanserade röda viner »