Alla snackar om naturvin!

Alla snackar om dem och få saker har varit mer kontroversiella inom vinvärlden de senaste åren. Här hittar du vinerna som görs med så lite mänsklig inblandning som möjligt - de så kallade naturvinerna.

Här hittar du Winefinders naturviner!

Viner som görs med så lite tillsatser som möjligt och håller låga nivåer av t ex socker, koncentrerad druvjuice, syror, garvsyra, ekchips, äggvita (och andra klarningsmedel) och olika svavelföreningar.

Alla snackar om det - men vad är det?

Få saker har varit så omdebatterade de senaste åren som naturvin. Men medan kritikerna och de redan frälsta fortsätter att käbbla om fördelar och nackdelar så serveras redan naturvinerna sedan länge på några av världens hetaste och bästa restauranger och vinbarer. Här hittar du Winefinders naturviner

Så vad är naturvin egentligen?

Ja det korta svaret på den frågan är att det handlar om viner som görs med så lite tillsatser som möjligt. I EU är exempelvis mer än 50 ämnen tillåtna som tillsats vid vinframställning. Några av de vanligaste inkluderar socker, koncentrerad druvjuice, syror, garvsyra, ekchips, äggvita (och andra klarningsmedel), olika svavelföreningar med mera. För ekologiskt certifierade viner är den listan kortare men därmed inte sagt att alla ekologiska viner är naturviner eller att alla naturviner är ekologiskt certifierade. 

Men vad innebär det att något säljs som naturvin?

Det finns inga lagliga definitioner av vad som är naturvin men det innebär inte att det inte finns regler som seriösa vinodlare inom rörelsen följer. 

(Tillägg våren 2020: Frankrike har i år infört ett försök med en legal klassificering av Vin Méthode Nature - du kan läsa mer om detta i den längre artikeln om naturvin som du hittar här eller via länken längre ner på sidan.)

Reglerna inkluderar: 

Minst ekologisk eller gärna biodynamisk odling av druvorna. Dock finns inget krav på certifiering.

• Det betyder inga kemiska bekämpningsmedel av ogräs, skadedjur och sjukdomar annat än de som är tillåtna för ekologisk eller biodynamisk odling (vissa föreningar som S.A.I.N.S tillåter inga alls). Ingen användning av konstgödsel. 

• Att man ofta jobbar med biologisk mångfald i vingården. Den moderna vinodlingen har varit en monokultur och detta är något som naturvinsrörelsen vill förändra eftersom monokulturer är känsliga för både biologiska och vädermässiga skador. 

Så lite intervention som möjligt i framförallt i vinkällaren/vineriet. Dock ska man vara medveten om att odling utan pesticider eller herbicider kräver mer jobb i vingården (enligt en vanlig slogan görs vinet i vingården - inte i vinkällaren). Vin är jäst druvjuice inget annat - n"othing added nothing taken away".

• Användande av naturlig spontanjäsning (alltså inte speciellt framtagna jäststammar) med hjälp av ambient “naturlig” jäst som finns "naturligt" i vingårdarna och i vinkällaren.

Inga tillsatser av syror, socker, stabiliseringsämnen, enzymer, klarningsämnen eller något av andra övriga tillåtna tillsatserna under framställningen av vinet. Vin är jäst druvjuice - punkt!. Inget tillsatt - inget borttaget.

Lite eller ingen tillsatt svavel under själva framställningen av vinet (eller under skörden). Några använder inget svavel (oftast SO2) alls. 

• Försiktig eller ingen filtrering av vinet innan buteljering.

• Lite eller ingen tillsats av svavel vid buteljering.

• En försiktig eller skeptisk inställning till teknik (temperaturreglering, pumpar etc).

• Gärna häst snarare än traktor i vingården (dock inget krav).

• Framställning och lagring i neutrala kärl (betong, amforor, rostfritt stål och äldre ekfat - ingen ny ek).

Men är det bra för mig, är vinerna bättre eller sämre, eller är det bättre för miljön?

Läs mer här!