Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Bodegas Artadi Rioja Vina El Pison 2014

Bodegas ArtadiRioja Vina El Pison 2014

Ekologisk

Spanien, Rioja, 750 ml, 14%

Rioja i modern stil från ett av de största namnen i Rioja. År 1945 planterade Jenaro San Pedro Carrera 2,4 hektar främst Tempranillo och lite Graciano. Jordmånen domineras av sand, kalk och sten och i kombination med klimatförhållandena, ger det en unik terroir för att producera en av världens störs···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2014

Smaknotering

Stor, komplex, ung, tät och koncentrerad doft med mörkar bär och fina fat. Smaken är fyllig och samtidigt mycket elegant. Mogna mörka och röda bär, bra syra och en mycket elegant tanninstruktur. Stort vin med lång, balanserad eftersmak.  

Drickes
2019-2030
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Lufta vinet
2 timmar

Så tycker experterna

WineAdvocate
98p 96-98 p "2014 is a slightly more generous vintage than 2013 with rounder tannins that provide a more dynamic sensation. "

If all of the unbottled 2014s felt a little closed and backward, the case of the 2014 Viña El Pisón was even more so; this is a wine that tends to be reticent in its youth. As the winery left the Rioja appellation at the end of 2015, all of the 2014s will be sold without appellation. They didn't have new labels to show, but most likely they will not mention anything other than the province (Álava) and Spain. This should have been bottled a few days before I tasted it, but a problem with some corks prevented them from doing it and what I tasted was a final sample from tank with all of the adjustments already done. 2014 is a slightly more generous vintage than 2013 with rounder tannins that provide a more dynamic sensation. The nose was ungiving and even after a couple of hours in the glass the wine had not moved much. There are subtle notes from the élevage that suggest that some time in bottle should do it good, but it is still quite primary. So you have to guide yourself by the palate at this point in time. I think the main difference with the wines from ten years ago is the integration of the oak. This now feels purer and more elegant, better balanced and possibly with a brighter future in bottle. I had encountered a bottle of 2004 a few months ago and it still showed excess oak. 6 600 bottles.

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Artadi grundades som ett kooperativ i mitten av 80-talet. Vinmakaren Juan Carlos Lopes de la Calle hade bestämt sig för att bevisa den stora potential som han ansåg att tempranillodruvan hade. Detta har han sedan dess bevisat genom sina Artadiviner som kommer från högt belägna mycket gamla vingårdar med ett mycket lågt skördeuttag i den kalkrika jorden i Rioja Alavesa.

Idag äger Juan-Carlos tillsammans med sin vinmakarkollega Jean-Francoise 70 hektar med vingårdar runt staden Laguardia i Alavesa. Den kalkrika jorden är unik för Alavesa och finns inte i Rioja Baja eller i Rioja Alta. Juan-Carlos är en perfektionist och experimenterar ständigt med olika kloner och rotstockar för Tempranillo. Han avskyr den porösa, amerikanska viteken och använder bara den mer kompakta franska eken.

Artadi producerar en mängd olika viner - bland annat Viña El Pison från en vingård planterad 1947, Pagos Viejos från 75-åriga stockar och de främsta åren produceras även Artadis supercuvée som heter Grandes Añades från 70-100-åriga stockar. I stallet finns även en Crianza som heter Viñas de Gain och en vit Rioja. På senare år har man dessutom lagt till tre nya enskilda vingårdsviner - Valdeginés, La poza de Ballesteros och El Carretil.

Till de främsta cuvéerna används 100 % ny ek i allt från 18 till 32 månader men han sätter inte ut Reserva på etiketten och om han fick som han ville skulle det inte ens stå Rioja på etiketten utan endast Alavesa. Så unika anser han att dessa vingårdar är.

Sedan 1999 så har Juan Carlos Lopes de la Calle ett projekt i Alicante på 40 hektar i södra Spanien, kallat El Sequé. Här odlas monastrell från mycket gamla vinstockar (100 år) som växer 600 meter över havet. De flesta känner till druvan under det franska namnet mourvedre som har sitt högsäte i Bandol i södra Frankrike. Det odlas även små kvantiteter cabernet sauvignon och syrah. Jorden här nere i Spanien är också mycket kalkrik och det varmare klimatet ger intensiva mycket kraftiga och lagringsdugliga viner. Detta projekt har blivit en milstolpe i produktionen av kvalitetsvin i södra Spanien.

Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du