Altesinos Brunello di Montalcino gjordes första gången 1972 och är gjort på 100 procent sangiovese från egendomens egna vingårdar och har lagrats i fyra år innan det släppts på marknaden (varav minst 24 månader på stora fat av slavons ek). Det kan drickas redan nu men kan lagras i ytterligare tio år···
Prova gärna vinet i våra andra årgångar.
Detta är en väldigt stilfull och generös Brunello med lager på lager av mörk frukt där svarta vinbär och körsbär dominerar tillsammans med toner av lakrits i en lite kryddig stil. Vinet är fylligt men ändå fräscht med en fantastisk balans i total harmoni. Ett mycket bra exempel på vad sangiovese kan leverera!
"Fabulous aromas of sliced tangerines and blueberries follow through to a full body, with velvety tannins and a juicy, ripe-fruit finish. Drink or hold."
The 2009 Brunello di Montalcino is loaded tight with fresh berry aromas and crushed flower followed by measured leather and spice. The wine ages for 30 months in large oak cask. There is a touch of heat (the back label lists 14.5% alcohol) that is only just discernable, happily, that power is nicely wrapped within the fleshy, opulent mouthfeel. Of special note are those distinct floral aromas that make a strong second showing on the finish. Some 90,000 bottles were produced. Drink: 2017-2025.
Structured but poised, it opens with balsamic aromas of menthol, red berries, blue flower, Asian spices and a hint of new leather. The succulent palate offers dark cherry accented with notes of mint, lemon sage and chocolate alongside polished tannins and just enough freshness. It´s delicious and already approachable so enjoy soon.
Concentrated ruby with orange rim. Minty, herb liqueur and cherry nose. Real Sangiovese bite and life on the palate. Good tannic structure to support the fruit. Ends just a little dry but may improve with bottle age.
A "perfect match" – Hjortytterfilé med kantarellcannelloni och persiljesmör
Antal portioner: 4
Intredienser
700 g hjortytterfilé
salt och vitpeppar
smör att steka i
Kantarellcannelloni
200 g trattkantareller
1 schalottenlök, hackad
färska lasagneplattor
1 dl färskost
timjan
rosmarin
salt och vitpeppar
Ljummet persiljesmör
1 persiljerot, tärnad
1 schalottenlök, hackad
1/2 vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl bladpersilja, plockad
50 g smör
salt och vitpeppar
Tillagning
Bryn filén i smör, salta och peppra. Stek klart i ugnen vid 110° tills kärntemperaturen är 56°.
Kantarellcannelloni: Fräs lök och svamp. Krydda med salt, vitpeppar och örter. Blanda med färskosten. Koka lasagneplattorna. Spritsa svampsmeten på pastan och rulla ihop. Värm i ugnen.
Ljummet persiljesmör: Koka lök, persiljerot, grädde och mjölk. Mixa med bladpersilja och smör, smaka av med salt och vitpeppar. Sila och servera ljummet.
Servera med frästa rotfrukter och gärna viltsky.
Recept och foto: Mat & Vänner
Altesino tillhör de verkliga topproducenterna i Brunello - distriktet som ofta blir omnämnt som den stora ambassadören för Italienska kvalitetsviner.
Altesino håller till i ett vackert slott från 1500-talet där de producerade sin första Brunello di Montalcino 1972. På 1980-talet investerades mycket i ny teknik som bidrog till att ytterligare höja kvaliteten på vinerna. Generellt kan man säga att vinerna görs enligt traditionella metoder med stora ekliggare även om man använder en liten del franska barriquer. Vinerna genomsyras av elegans, finess och perfektionism.
Altesino äger också en tredjedel av den berömda vingården Montesoli som är ett av de allra bästa lägena för sangiovese i hela Brunello di Montalcino. Altesino var också den första egendomen som började buteljera "single-vineyard"-viner redan på 1970-talet (den första årgången av Montesoli kom 1975). Montesoli är i dag ett av Italiens riktigt stora viner men även Altesinos "vanliga" Brunello håller mycket hög kvalitativ klass och brukar få höga poäng av världens ledande vinkritiker.
Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.
Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.
Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.
Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre. Du måste därför ha fyllt 25 år för att gå vidare. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Läs mer om cookies här.
Winefinder.com en tjänst från Winefinder ApS.
Winefinder har blivit snabbare, skriv in ditt postnummer för att se när vi kan leverera hem till din dörr.
Fyll i din registrerade e-postadress i fältet för e-post och tryck på skicka så kommer ett nytt lösenord skickas till din e-postadress.
Våra viner märkta med ”kvalitetsgaranti-symbolen” håller garanterat hög kvalitet. Alla vinerna har fått betyget 90 av 100 poäng eller bättre av världens ledande oberoende vinkritiker.
Vi garanterar att du gillar vinerna du köper av oss om du fyller i din Vinprofil. Alla viner som matchar din vinprofil finner du när du filtrerar på Matchar min vinprofil i vinbutiken. Skulle du mot förmodan inte gilla viner som du köpt på rekommendation av din Vinprofil får du givetvis pengarna tillbaka.
Vi garanterar att alla våra viner har ett lägre pris än i svensk butik vid köptillfället.
Med modern teknik, fyllig information om viner, producenter, vindistrikt och sådant som är bra att veta om viner garanterar vi att du får all information du behöver dygnet runt. Dessutom har du tillgång till en vinrådgivare som hjälper dig vid behov.
Defekta flaskor ersätts naturligtvis. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du för den defekta flaskan direkt.
Vi garanterar att din vinleverans kommer som avtalat. Kontakta ekonomi@winefinder.dk så ersätts du med hela fraktkostnaden som du betalt.