Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Ca del Baio Moscato d Asti 2014

Ca del BaioMoscato d Asti 2014

Italien, Piemonte, 750 ml, 5%

Moscato d’Asti har tillhört de högst klassificerade vinområdena i Italien - DOCG - sedan 1993. Området Asti ligger i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Moscatodruvorna skördas manuellt i vingårdar kring byn Asti. Musten jäser utan skalkontakt på rostfria tankar. Jäsningen avbryts genom att vin···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Årgång

2014

Druvor

Moscato

Smaknotering

Doften är frisk, blommig och lätt aromatisk doft med inslag av fläder, honung, päron och gröna äpplen. Smaken är söt och lätt mousserande med toner av aprikoser och honung.

Drickes
2019-2019
Alkoholhalt
5%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
6-8ºC

Så tycker experterna

Kvinnans väg till mannens hjärta sägs gå genom magen. Jag vill påstå att mannens väg till kvinnans hjärta går genom följande tre vägar: champagne, diamanter och desserter. Jag lämnar de två förstnämnda därhän denna gång och koncentrerar mig på den söta avslutningen. ’Ok, lyssna noga!’ I min mening har vi i Sverige länge nog fallit till föga för kaffe å kaka-syndromet. Kaffe är inte en dryck som dricks till desserter (inte ens om den råkar vara smaksatt med dito). Slentrianmässiga val, som söt sherry (klumpigt och kladdigt), sauternes (jag säger som britterna: ”sauternes is not a dessert wine, it’s a sweet wine” och vitt(?) portvin (gastronomiskt missfoster om du frågar mig) får åtminstone mig att gå i taket. Jag får en känsla att man ofta väljer en Sauternes enkom för att det är ett dyrt vin och egentligen det enda söta vin man känner till. Sauternesviner är i min mening ”gastronomiska missfoster” därför att vinet är stort, rikt, klumpigt och har sällan tillräckligt hög syra för att matcha tung sötma i vissa desserter eller har för kladdig och sirapsliknande struktur för att klara de finstämda frukter och bär som man ofta använder till desserter. När skall jag då dricka mina Sauternesflaskor? De är ljuvliga till gås- och anklever i alla former samt givetvis till mogen blå- och grönmögelost (Roquefort, Fourme d’Ambert, Bredsjö Blå, Sörmlands Ädel m.fl.). PUDDINGEN Alla Medelhavskulturer har sin variant av den älskade gräddpuddingen. Begreppen kan vara förvirrande. Nedan kommer de tre vanligaste. Är desserten riktigt söt kräver den ett vin som är minst lika sött som desserten. Är desserten dessutom syrlig eller fet bör vinet även ha friskhet. I regel är dessa puddingar relativt milda i sin smakprofil, varför tillhörande vin också bör vara det. Här tycker jag att det passar utmärkt med starkviner av lättare snitt, svagt ädelrötade viner (Tokaji eller österrikisk trockenbeerenauslese eller auslese). Här några exempel på puddingar som den här typen av viner passar till: CRÈME BRÛLÉ (ej detsamma som brylépudding). En gräddpudding baserad på grädde och mjölk, smaksatt med vanilj. Toppen bränns av med en varmluftspistol. CRÈME CARAMEL en gräddpudding gjord i bain-marie (vattenbad) som serveras med karamellsås. PANNA COTTA en italiensk gräddpudding, bunden med gelatin och smaksatt med vanilj. Kan med fördel smaksättas med alcohol blanc (vit sprit baserad på frukt eller bär) och serveras med tillbehör, men jag tillhör de purister som föredrar den au naturel.

BjörnstierneAntonson
The Richard Juhlin Champagne Club, Stockholm

En av livets enkla njutningar. Moscato blir aldrig ett av världens stora viner, men ofta är det den helt rätta lösningen när man det gäller att kombinera vin till dessert. Moscato är ett av få viner som klarar av kyla, så det är perfekt till sommarens simpla fruktdesserter. Jordgubbar och glass. Mums.

Arvid Rosengren
Världens bäste sommelier 2016

Moscato d´Asti är ett av världens mest användbara söta viner. Denna har en tydlig sötma vilket gör den till din bästa vän när du spontant ska plcoka fram ett sött vin till bärdesserten i sommar.

Niklas Löfgren
frantzén/lindeberg, Stockholm

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra som aperitif, istället för en drink, eller till desserter med färska bär och kakor med mandel och nötter. Klicka på länkarna nedan för recept. .

Producenten

Ca´ del Baio är ett litet familjeföretag, som har sina vingårdar nära byn Treiso bara 7 km. från Alba och dels i Barbaresco, huvudsakligen i Asili söder om byn. Ca´del Baios cantina (vingård) ligger i Treiso, och även om gården är en modern vinifikationsanläggning går vintraditionen i familjen tillbaka till 1880. Idag drivs företaget av Giulio Grasso och hans dotter Paola.

http://www.cadelbaio.com/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du