Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Château Ausone Château Ausone 2015

Château AusoneChâteau Ausone 2015

Ekologisk

Frankrike, Saint-Emilion, 750 ml, 14%

Superårgången 2015 här representerad av Saint-Emilions främsta slott - Chateau Ausone. Experterna är eniga om att 2015 är den bästa årgången sedan 2010 för röda viner från Bordeaux - markerade av sin fräschör och elegans. Druvblenden i detta vin är fördelat jämt mellan cabernet franc och merlot och ···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2015

Smaknotering

Vinet är ännu mycket ungt men visar upp den potential som källarlagring kommer att ge. Det är ett mycket stort vin med fyllig kropp, välintegrerade tanniner och stor komplexitet. I klassisk Bordeauxstil är vinet fullmatat med mörk frukt, plommon, läder, kaffe, örter och kryddor - sammetslent paketerat med en lång, läcker avslutning.

Drickes
2019-2060
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
1-3 timmar

Så tycker experterna

James Suckling
100p 100 p "A mindbinder of a wine with pure fruit and so much fine tannins and mineral character. "

A mindbinder of a wine with pure fruit and so much fine tannins and mineral character. It’s hyper tight and super polished. The palate starts off slowly and ends with a bang. Amazing endless finish. What an energy.

Decanter
96p 96 p "Suave texture but so much power behind."

"50% each Merlot and Cabernet Franc. Suave texture but so much power behind. Fine, fragrant nose of pure berry fruit then real density and depth on the palate. Layered fruit and tannins but finely etched. Clean, long and persistent."

WineAdvocate
95p 95-97 p "A superb arching structure on the finish, while maintaining sufficient freshness from start to finish."

"The 2015 Ausone is a blend of 50% Cabernet Franc and 50% Merlot this year, cropped at 30 hl/ha between 29 September and 2 October for the Merlot and 8-10 October for the Cabernet Franc. Matured in 85% new oak, it has a very intense bouquet of small dark cherries, cassis, violets and incense, a hint of blood orange originating from the Merlot tucked underneath. The palate is medium-bodied with svelte tannin, seamlessly integrated oak. It is an intense Saint Emilion with a superb arching structure on the finish, while maintaining sufficient freshness from start to finish. It grips the mouth a little more than some of its peers, implying that it will need longer in bottle, but it will be worth the wait. Patience advised for this great Ausone courtesy of Alain and Pauline Vauthier."

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Producenten

Det finns en teori som lyder att Château Ausone är platsen för den Lucianska villa där den romerska skalden Ausonius levde under slutet av sitt liv på 300-talet. På de äldsta delarna av egendomen finns vissa arkeologiska ledtrådar som pekar mot att det en gång stått en romersk villa på platsen, men det finns inga konkreta bevis för att det är platsen där just Ausonius levde. Även om ingen törs lova att Ausonius en gång bott och planterat vingårdar här så har han åtminstone lämnat ett arv efter sig – namnet Château Ausone. Det tros vara 400 år sedan slottet fick sitt nuvarande namn för att hylla den gamla poeten.

Ausone är ett ovanligt slott i Bordeaux eftersom det haft så få ägarfamiljer. Enbart tre familjer har ägt gården sedan 1200-talet. Mellan 1200-talet och 1600-talet ägdes Ausone av familjen Lescours. I slutet av 1600-talet tog familjen Chatonnet-Cantenat över slottet för att det slutligen skulle hamna hos de två familjerna Dubois-Challon och Vauthier på 1700-talet. De två ägarfamiljerna har tvistat mycket internt vilket i långa perioder påverkat vinernas kvalitet negativt. Idag är det arvingarna Alain Vauthier och hans dotter Pauline som driver gården efter att ha köpt ut Dubois-Challon. Mycket har hänt sedan de tog över skötseln helt och vinerna har gått från klarhet till klarhet. Särskilt stor är skillnaden om man jämför viner från 80-talet (och före) med dagens magnifika viner och många sätter årgång 1999 som den definitiva vändpunkten. Alain hade runt denna period anlitat konsulten Michel Rolland som blev kvar fram till 2013 när kontraktet inte förnyades – idag sköts vinmakningen av Alain och Pauline samt källarmästaren Philippe Baillarguet. Som ett led i kvalitetsarbetet har man de senaste 20 åren dragit ner på skörden; från 2,500 lådor årligen till minimala cirka 1,500 lådor idag. Att vinerna är svåra att få tag på är således en underdrift.

När Saint-Émilion år 1955 införde sitt eget klassificeringssystem för att indela appellationens viner (jämför med klassificeringen av Médoc från 1855) valde man att dela in vingårdarna enligt följande: Premier Grand Cru Classé A, Premier Grand Cru Classé B och Grands Crus Classé (dessutom finns de lägre klasserna Saint-Émilion Grand Cru och Saint-Émilion). Detta system revideras vart tionde år, men Ausone har alltid lyckats behålla den åtråvärda högsta titel Premier Grand Cru Classé A. En imponerande bedrift!

Ausone ligger alldeles i utkanten av byn Saint-Émilion och det finns endast två vägar som leder till slottet – antingen får man hajka upp för en brant backe eller så får man ta bilen upp längs en smal, ringlande väg där två bilar omöjligt kan mötas. Det ställer ideligen till problem, särskilt under En Primeur-veckan när hundratals vinexperter vallfärdar för att få prova årets fatprov.

Viner

Ausone anses av många vinmakare i Bordeaux ha den bästa jordmånen i hela regionen. De sju hektaren vingårdar är planterade med 55% cabernet franc och 45% merlot (ytterst små mängder cabernet sauvignon finns också på ägorna – dessa druvor används enbart till andravinet). Omplanteringar sker kontinuerligt och målet är att slutligen ligga runt 65% cabernet franc, men arbetet görs ranka för ranka och förväntas ta decennier. Rankornas medelålder är höga 50 år, men vissa rankor är så gamla som 100 år. De branta kullarna (med 15–20 procentig lutning på vissa platser) består av kalksten med inslag av Asteriakalksten och själva vingårdarna bildar en naturlig amfiteater i sydöstlig exponering med både sol och skugga. Numera arbetar man också med ekologiska metoder i vingården och har börjat experimentera med biodynamiska principer.

2009 skedde ändringar i vineriet, bland annat genom att Alain Vauthier införskaffade små 6-hektoliters ståltankar med kylfunktion. Dessa används som förvaringstankar för de druvor som kommer in till vineriet till dess att man har tillräckligt med druvor för att fylla något av jästankarna i trä som rymmer 54 hektoliter. Den malolaktiska jäsningen äger rum i ekfat (praxis sedan 1995). Förstavinet lagras på 100% ny ek i upp till 24 månader beroende på årgångens karaktär.

Fram tills 1994 gjordes inget andravin, men från och med årgång 1995 görs La Chapelle de Ausone. Druvblenden består av 50% merlot och 50% cabernet franc (och små mängder cabernet sauvignon under vissa årgångar). Årligen släpps cirka 600 lådor av andravinet.

Förutom Ausone äger familjen Vauthier egendomarna Château Moulin St. Georges, Château Fonbel, Simard och Haut Simard samt Château La Clotte.

http://www.chateau-ausone-saint-emilion.com/fr/
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du