Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
Chateau Brane-Cantenac Baron de Brane 2013

Chateau Brane-CantenacBaron de Brane 2013

Frankrike, Margaux, 750 ml, 14%

  Baron de Brane är Château Brane-Cantenacs så kallade ”andravin”. Baron de Brane gjordes förr under namnet Château Notton (från området där druvorna hämtades). Man har gjort andravin på egendomen sedan åtminstone 1950-talet - vilket kom att spela en stor roll då man var tvungna att de-klassicifera···

Vill du köpa denna produkt?

Anmäl intresse här om du vill att vi meddelar dig om vi får in vinet igen.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Smaknotering

Inbjudande stiltypisk doft med begynnande mognad och toner av svarta vinbär, kryddor, ceder, nypon och läder. Kroppen är medelfyllig med fint integrerade tanniner och en kryddig eftersmak.

Drickes
2019-2025
Alkoholhalt
14%
Flaskstorlek
750 ml
Serveringstemperatur
16-18ºC
Sockerhalt
3 g/l
Lufta vinet
1 timma

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till smakrika fågel- och kötträtter och svamp. För inspiration klicka på recepten nedan. 

Producenten

Det vi idag känner som andra crun Château Brane Cantenac i Margaux har en historia som börjar på tidigt 1600-tal. Då fanns ett litet gods med namnet Domaine Guilhem Hosten som producerade viner, men det var vid århundradets slut som familjen Gorce etablerade vingårdarna och egendomen. Vid denna tid var vinet ett av Bordeaux’s mest eftertraktade och såldes för nästan lika mycket pengar som Brane-Mouton.

Baronen Brane, som gick under namnet ”vingårdarnas Napoleon”, köpte egendomen (som då kallades Château Gorce-Guy) år 1833. För att finanserna köpet sålde baronen av just Brane-Mouton som sedermera kom att få namnet Mouton-Rotschild vid det nya ägarskapet. År 1838 valde baronen att byta namn på egendomen som då fick dess nuvarande namn - Château Brane Cantenac. Namnet var en sammanslagning av hans efternamn och det område där vingårdarna var placerade.

Slottet bytte sedan ägare till välkända familjen Roy (som även ägde Ch. d’Issan). År 1920 köptes Brane-Cantenac av handelsfirman Societe des Grands Crus de France (som även ägde Ch. Margaux, Ch. Giscours och Ch. Lagrange). Fem år senare övertogs Ch. Brane-Cantenac och Ch. Margaux av M. Recapet och hans svärson François Lurton. Sonen i familjen, Lucien Lurton, ärvde gården 1956 och gården är fortfarande i familjen Lurtons ägo med Henri Lurton vid spakarna idag.

Under Henris styre har vingårdarna omplanterats för att skapa bättre förutsättningar i vingårdarna. Idag består de 75 hektaren av 55% cabernet sauvignon, 39,5% merlot, 4,5% cabernet franc, 5% carmenère och 0,5% petit verdot. Carmenère användes i blenden första gången år 2011. Petit verdot-rankorna planterades 2008 och ingår i blenden från och med årgång 2017. Ägornas omfattning har varit i princip oförändrade sedan klassificeringen av Médoc år 1855 - åtminstone de 45 hektaren framför själva slottet som används till förstavinet. Druvorna till andravinet, Baron de Brane, kommer från parceller längre inåt i regionen eller från de 15 hektar som ligger bakom slottet.

25% av ägorna odlas ekologiskt - en siffra som stadigt kommer att öka för varje år. 12 av hektaren odlas dessutom biodynamiskt. Man äger dessutom 3 hektar i Haut-Médoc som tillägnats gröna druvsorter (80% sauvignon blanc och 20% sémillon). 2019 blir första årgången för det vita vinet.

Brane-Cantenac har genomgått två stora moderniseringar - dels år 1999 då man adderade fler fat för att möjliggöra separat jäsning av de olika parcellerna och dels år 2015 då man färdigställde renoveringen av vineri och fatkällare. Man vill se sig själva som traditionalister som inte räds ny teknik i form av optiska sorteringsbord och tillämpandet av omvänd osmos vid våta årgångar.

Vinerna vinifieras i 22 ekfat, 18 betongfat och 20 rostfria stålfat som varierar i storlek från 40-200 hektoliter. Petit verdot och carmenère mikrovinifieras i små ekfat. Den malolaktiska jäsningen äger rum i antingen ekfat eller ektankar. Vinerna lagras i 60% ny ek i 17 månader innan buteljering. De första två månaderna sker lagringen tillsammans med jästfällning.

Andravinet, Baron de Brane, gjordes förr under namnet Château Notton (från området där druvorna hämtades). Man har gjort andravin på egendomen sedan åtminstone 1950-talet - vilket kom att spela en stor roll då man var tvungna att de-klassicifera årgångarna 1956, 1960 och 1963 till följd av dålig väderlek. På detta sätt behöll man ryktet på förstavinet. Tredjeetiketten går under namnet Margeaux de Brane och är en merlotdominerad blend.

http://www.brane-cantenac.com/uk/index.html
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du