Bodegas Sojosa Nitus Cava Brut Reserve
E Pira-Chiara Boschis Barolo Via Nuova 2008

E Pira-Chiara BoschisBarolo Via Nuova 2008

Italien, Piemonte, 750 ml, 13%

Vinet har lagrats i 24 månader på nya franska ekfat och sedan i ytterligare 12 på flaska. DRUVOR 100% nebbiolo Vinet kan drickas redan nu men bör lagras.

Denna årgång är slutsåld.

Prova gärna vinet i våra andra årgångar.

Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Årgång

2008

Druvor

Nebbiolo

Smaknotering

Doften är intensiv och fruktig med inslag av plommon, viol, körsbär, lakrits och hallon. Smaken är fyllig och sträv med markerade syror och toner av nötter, läder, kaffe, rosor och ek.

Drickes
2019-2028
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml

Så tycker experterna

WineAdvocate
95p 95p/100

The 2008 Barolo Via Nuova is round, seamless and totally impeccable. Dark red cherries, flowers, mint and spices are some of the nuances that emerge from the super-sexy, refined Via Nuova. The integration of oak, fruit and structure is fabulous. Bright red berries, minerals and freshly cut flowers add considerable brightness on the polished, totally refined finish. I especially like the energy and sense of focus in the Via Nuova this year. This is a lovely effort from the charismatic Chiara Boschis. Anticipated maturity: 2018-2028.

Livets Goda
94p 94p/100

Karamell och viol i en läckert parfymerad doft. Inbjudande generös smak med lite söta karamelltoner blandat med örter, violtabletter och lång, stram syra.

PERSONLIG REFLEKTION Första gången jag blev tagen av en Nebbiolo var under ett hockey-VM. Min gode vän den-internationellt-erkände-mäster-sommelieren-med-fäbläss-för-klassiska-stora-viner ringde upp mig under eftermiddagen innan den stora finalen och frågade om vi skulle stå på huvudet ned i noshörningsburen. Då denna gastronomins gentleman inte är någon stor beundrare av idrottsliga aktiviteter (han hävdar fortfarande med bestämdhet att en gentleman enbart ägnar sig åt sportfiske, rodd och fågelskådning) försökte jag att slingra mig. Denne replikerade: ”att dricka noshörning är ju att hänge sig åt åtminstonne sportdryck”. Det är svårt att inte gilla en tuff Nebbiolo, men samtidigt är det skönt med frukt så generös och aromatisk att den charmar brallorna av en! Den här flaskan var långt före i utvecklingen och hade öppnat sig som en blomma!

BjörnstierneAntonson
The Richard Juhlin Champagne Club, Stockholm

Vinet & maten


Recept som passar detta vin

Vinet passar bra till kraftiga, gärna feta, rätter av nötkött, vilt eller lamm, gärna med svamp som tillbehör. För recept klicka på länkarna nedan.

Producenten

E Pira e Figli var en gammal vinodlarfamilj som redan på 800-900-talet började tillverka vin i Piemonte. Denna välmående patriarkala familj minskade så sakteliga och den siste var Luigi Pira - som 1981 tragiskt tog sitt liv genom att dränka sig i sitt eget jäskar. Han var en av de sista riktiga traditionalisterna och fottrampade fortfarande sina druvor och gjorde rustikt sträv Barolo av gammaldags snitt.

Luigi Pira hade inga barn och ungefär ett år efter hans död sålde hans systrar, som gärna ville fortsätta att föra traditionen vidare men som inte kände att de klarade av att driva en vinegendom, gården till sina gamla vänner familen Boschis. Sonen i familjen, Giorgio Boschis, drev redan egendomen Borgogno. Så det blev systern, Chiara Boschis, som tog hand om E Pira. 

Chiara hängde med modernisterna (Altare, Scavino, Giorgio Rivetti och Clerico) och började så snart hon tog över kontrollen på allvar (1990) att modernisera med omplanteringar i vingården och upprustning av vinkällaren med rotofermentatorer (snurrande jäskar för snabb och skonsam extraktion av färg och tanniner) och nya franska barriquer. Resultatet blev också moderna Barolos med fin frukt, mjuka tanniner och mycket smak av ek. Och hon blev snabbt en "superstar" i området. 

När sedan Giorgio Boschis sålde Borgogno 2001 anslöt han sig till Chiara och de driver nu egendomen som ett team. Produktionen är fortfarande mycket liten (ca 12,000 flaskor per år) och vinet är uteslutande gjorda av druvor som odlas i deras egna vingårdar. Chiara Boschis har ungefär sex hektar vinstockar som odlas i kommunen Barolo, känd för att producera öppna, rika viner med stor struktur.

Prestigevinerna är crun Cannubi (som många anser vara den bästa crun hela Barolo) och Via Nuova (som ursprungligen var en del av crun Terlo men som numera är en blandning av druvor från flera olika crus). De ssnaste tillskotten inkluderar en del av Mosconi-crun i Monforte men man gör också dolcetto och barbera samt langhe nebbiolo förstås.

Vinerna var till att börja krasst moderna med tydlig frukt och mycket smak av ek. Men med åren, och den rådande trenden, har eken tonats ner något vilket gjort vinerna mer eleganta. 

http://www.pira-chiaraboschis.com
Hitta dina favoriter

Välj ur ett av de bredaste sortimenten på marknaden och mixa din egen vinlåda eller välj en av våra färdigkomponerade temalådor.

Vin på väg

Trygg E-handel ska också vara bekväm och snabb. Våra mest populära viner levereras på bara 2-6 dagar! Det är snabba leveranser.

Levererat och klart

Vinerna kommer hem till din dörr, alternativt till närmaste Best Transport-depå eller City Gross-butik. Betala via Klarna när du fått ditt vin.

Så handlar du