Bordeaux 2014,
äntligen en bra årgång!


Efter tre mediokra år och vikande intresse ser 2014 ut att vara den bästa i Bordeaux sedan 2010 med koncentrerade röda viner från Haut-Médoc, nästan tropiska friska vita från Graves och intensivt söta från Sauternes/Barsac

Det var en nervös, lite spänd stämning på årets en primeur-provningar i Bordeaux i månadsskiftet mars-april. Vinmakare, handlare och inköpare försökte alla att göra sig en bild av årgången som kallats den bästa sedan 2010 – en bild som kommer att ligga till grund för intresset och delvis också priset när den väl släpps på marknaden.

Och så här långt, ett snart halvår efter skörden och med tre mindre lyckade år i bagaget, verkade åtminstone producenterna på den vänstra stranden mycket positiva.

– Det är en väldigt fin årgång. Très jolie. Vinerna har fina syror och bra frukt. Det kommer att bli viner som är väldigt goda att dricka. Jag är väldigt nöjd, säger Alfred Tesseron ägare till berömda 5e crun Pontet-Canet i Pauillac.

– Det här är en väldigt lyckad årgång för de röda vinerna här i Péssac-Léognan. Det är helt klart den bästa röda årgången sedan 2010 och den bästa för de vita sedan 2012, säger Adrien Bernard på Domaine de Chevalier i Péssac-Léognan längre söder ut.

Men kvaliteten är en sak och priset en annan och det många pratade om nere i Bordeaux var vad vinerna skulle komma att kosta när egendomarna och handlarna släpper priserna. Hela tanken med "en primeur" är att handla med vinerna redan innan de är buteljerade. I teorin ska det ge egendomarna välbehövliga likvida medel och konsumenterna ett bra pris som är lägre än om man väntar tills vinerna är levererade två år senare.

Toppårgångarna 2009 och 2010 var, med nya storköpare från Kina på banan, för dyra. De sämre vinåren 2011-2013 innebar upp till 60 % lägre vinpriser en primeur men bland annat en ny mutlagsstiftning (!) i Kina 2012 har gjort att intresset, och därmed priserna, istället sjunkit på andrahandsmarknaden de senaste åren.

– Vi hoppas på att det ska bli bra priser både för oss och för konsumenterna. Priserna behöver komma ner men till vilken nivå är svårt att säga, säger Nils Rudebeck på Maison Beyerman som är den äldsta vinhandlaren i Bordeaux och får medhåll från i princip alla vi pratar med.

– Efterfrågan har varit låg på de senaste årgångarna - men jag känner att det finns en försiktig optimism i år. Särskilt nu när vinerna är så bra, säger Sonia Brejoux på Maison Joanne som är ett av de två största handelshusen eller négocianterna i Bordeaux.

Kvaliteten är som sagt mycket god - i alla fall på den vänstra stranden i Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien och Margaux samt Graves (Péssac-Léognan). Efter ett par fuktiga sommarmånader kom en välbehövlig värmebölja (folk badade in i oktober) som gjorde att cabernet sauvignon och cabernet franc mognade helt. Det har gett viner med fin och intensiv frukt men också bra fruktsyror och tuffa men mogna tanniner. Det är viner som kommer att bli riktigt bra med några år på flaska. Och efter tre år med minskande skördevolymer så är storleken åter uppe i normala värden.

Men optimismen är inte total. På den högra stranden där merlotdruvan dominerar fick man inte samma hjälp av indiansommaren och hade större problem med regn under skörden och här har vinerna inte samma intensitet i frukten som på den vänstra stranden. Efter att ha provat igenom en stor mängd viner så verkar det som att egendomarna Saint-Émilion (med några få undantag) gjort sämre ifrån sig men att Pomerol lyckats något bättre.

Däremot ser de torra vita vinerna ut att bli riktigt bra. Haut-Brion Blanc och La Mission Haut-Brion Blanc är fyllda med fina syror och gröna tropiska frukter som lime och ananas. Pape Clement, Domaine de Chevalier och Smith Haut Lafitte har också lyckats skapa något fantastiskt liksom Larrivet Haut-Brion.

– Vinerna har en bra koncentration och en nästan tropisk frukt med skärpa i syrorna och lång härlig eftersmak. Det här är en jättefin årgång för vita torra viner i Péssac-Léognan, säger Bruno Lemoine som driver verksamheten på Larrivet Haut-Brion vars vin just nu nästan smakar som torr fräsch exotisk fruktjuice.

Till och med så långt norr ut som i Pauillac och Saint-Esèphe har man fått till riktiga sköna vita viner. Med fin friskhet från sauvignon blanc-druvorna och fruktig fetma från sémillon.

– Vi är väldigt nöjda med Cos d’Estournel Blanc som har massor av tropiska smaker med inslag av ananas och med fin balans mellan frukt och syror, säger Charles Thomas på egendomen.

Även de söta vinerna från Sauternes och Barsac visar upp fin frukt och bra syror - viner som kommer att kunna drickas unga men också lagras. Intensivt söta men också friskt fräscha i smaken.

Så vad blir då slutsatsen om 2014? Många av vinerna är som vi sett ovan riktigt bra– i alla fall på "rive gauche". Det verkar kunna bli en årgång som du kan dricka ung – men som också kommer att kunna utvecklas länge i källaren. Priserna vet vi i skrivandes stund dock inte. Inte heller om det är en bra affär att köpa en primeur eller inte.

Magnus Ericsson


De senaste årgångarna:


Bordeaux 2014

Potentiellt den bästa sedan 2010 och de första en primeur-provningarna har bekräftat detta. Bästa vinerna ser ut att finnas på den västra eller vänstra stranden i Haut-Médoc (Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien och Margaux) och Graves (Pessac-Léognan). Efter två fuktiga månader i juli och augusti kom en välbehövlig sen värmebölja (folk badade in i oktober) som gjorde att cabernet sauvignon och cabernet franc mognade helt. Det har gett viner med mjuk fin och intensiv frukt men också bra fruktsyror och tuffa men mogna tanniner. Och efter tre år med minskande skördevolymer så är skördens storlek åter uppe i normala värden. Även de vita vinerna från Graves (Péssac-Léognan) ser riktigt fina ut liksom de söta från Sauternes och Barsac. Något sämre har det gått på den högra stranden där merlotdruvan dominerar - en druvsort som mognar tidigare än cabernet sauvignon och därför inte fick någon hjälp av indiansommaren. Och efter att ha provat igenom en stor mängd viner så verkar det som att egendomarna Saint-Émilion (med några få undantag) gjort sämst ifrån sig men att Pomerol lyckats något bättre.

Bordeaux 2013

Ser ut att ha gett lätta viner för tidig konsumtion. Vit bordeaux verkar ha klarat sig bra och det finns de som säger att de bästa vinerna är de söta från Sauternes och Barsac.

Bordeaux 2012

En årgång med fuktigt och vått väder som ställde till problem för odlarna. Särskilt mot slutet av växtsäsongen. Merlot som skördas tidigare än cabernet mår generellt sett bättre och har gett bättre viner än cabernet. De bästa vinerna kommer från Pomerol. I Sauternes var årgången en total flopp och flera egendomar har fått deklassificera sina viner.

Bordeaux 2011

En genomsnittlig årgång som en del beskriver som klassisk. Helt klart är att den kom efter två lysande årgångar, 2009 och 2010, och vinerna är lättare, mindre fruktiga och har tuffare syror. Ännu en årgång som var bra i Sauternes.

Bordeaux 2010

En fantastisk årgång från alla områden i Bordeaux. Vinerna har generellt sett mer garvsyra och är friskare än de från 2009 men de har ändå samma intensitet i frukten.

Bordeaux 2009

Ännu en "århundradets årgång" eller den bästa under decenniet. Men så var det också en växtsäsong som hade allt. Vinerna har en imponerande fruktintensitet och fina "mogna" syror.

Våra 10 favoriter från Bordeaux just nu